Με διθυραμβικά σχόλια περιγράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt την προοπτική της οικονομίας της χώρας μας. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, διάφοροι οικονομικοί κύκλοι της Ευρώπης προβλέπουν πως η ελληνική οικονομία θα είναι η έκπληξη της χρονιάς.

Είναι λογικό να γίνεται προσπάθεια χρυσώματος του χαπιού, μετά την κοινά αποδεκτή παραδοχή,  εν μέρει κι από τους ίδιους τους ξένους δανειστές πως η λιτότητα που επιβλήθηκε προκάλεσε μη αναστρέψιμα προβλήματα.

Το χρέος διογκώνεται, έχοντας χαρακτηριστεί από καιρό μη βιώσιμο. Τέσσερα εκατομμύρια πολίτες, σχεδόν όσοι και τα νοικοκυριά της χώρας, χρωστούν σε Δημόσιο και τράπεζες, με την απειλή των κατασχέσεων ορατή. Η ανάπτυξη δεν προκύπτει και η πραγματική μείωση της ανεργίας δεν αποτυπώνεται στην αγορά εργασίας, αφού δεν υπάρχει σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, ενώ η εθνική περιουσία ξεπουλιέται κυριολεκτικά για μόλις 99 χρόνια.

Ωστόσο στη γερμανική εφημερίδα γίνεται λόγος για αισιοδοξία στους κύκλους του χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ λίγα χρόνια πριν από τους ίδιους κύκλους διέρρεε άφθονη αισιοδοξία λίγο πριν “σκάσει” η ιστορική φούσκα του Χρηματιστηρίου.

Πράγματι δεν αποκλείεται το σκληρό οικονομικό πρόγραμμα να αποδώσει καρπούς. Κάθε εξίσωση έχει τους συντελεστές της. Σημασία έχει πέραν των αριθμών να επιβιώσει ο άνθρωπος και μάλιστα με αξιοπρέπεια, εθνική και προσωπική. Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται εν μέσω μάλιστα καταιγιστικών εξελίξεων.