Η Ελένη Φιλίνη , δε χρειάζεται συστάσεις είναι η Ελενίτσα της καρδιάς μας! Εκείνο το μαχητικό κορίτσι ,το εργαζόμενο που διεκδικεί τα όνειρά του και τη ζωή του!

Μία κυρία, μία προσωπικότητα που δε διαπραγματεύεται εύκολα τις αξίες ,για τις οποίες έχει μοχθήσει  να διαφυλάξει στο ακέραιο!

Αξιοπρέπεια, μαχητικότητα, αυτάρκεια, δύναμη, αισιοδοξία είναι μόνο μερικά από αυτά που τη χαρακτηρίζουν. Είναι γεμάτη ευαισθησίες και χρώματα! Βρεθήκαμε στο «Ce la vie» …Ένα καφέ, απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας στην Αγία  Λαύρας. Η τεχνολογία μας εμπόδισε αρκετές φορές, να επικοινωνήσουμε σωστά, μα ο επιμένων νικά!

Όταν θέλεις κάτι πολύ , τελικά γίνεται!

Δύο τρυφερές κούπες με χαμομήλι και το πρώτο μάθημα ζωής μόλις ξεκινούσε…

Αφοπλιστικά απλή και ειλικρινής, μου εξηγούσε ότι σημασία δεν έχει το περίβλημα των πραγμάτων –το οποίο και  ενίοτε τα φιλοξενεί-, αλλά το περιεχόμενο, έτσι εάν η κούπα μας ήταν από χρυσό , από πηλό ή γυαλί , το περιεχόμενο είναι αυτό που μετράει!

Είναι γεννημένη σταρ! Μία πανέμορφη παρουσία (όταν είδα φωτογραφία της μητέρας της κατάλαβα τις ομοιότητες), που ξέρει να σέβεται τη γυναίκα και την ιδιότητα αυτής σε κάθε της έκφανση. Από τον τρόπο της εκφοράς του λόγου, από το δίπλωμα της χαρτοπετσέτας, αλλά και το ευθύβολο βλέμμα, χωρίς περιστροφές! Σε ψάχνει ,για να σε βρει!

Θα ξεκινήσω με την πιο τρυφερή φράση της που έκανα αμέσως εικόνα! Χμ… ανοίξτε διάπλατα τα παράθυρα της ψυχής σας…

«Κάποτε έριξα ένα μπουκέτο στη θάλασσα, για να στολίσω τα

Όνειρά μου» Τάδε έφη :Η μοναδική Ελένη Φιλίνη!

Πάμε και στη συνέντευξη τώρα λοιπόν!

 

Λ.Κ : – Κα Φιλίνη,

Ο χώρος σας είναι πολυμορφικός, ενίοτε χαρούμενος και φωτεινός, όταν είστε επάνω στο σανίδι και άλλοτε ψυχρός και άδικος! Είναι έτσι όπως φημολογείται;

Ε.Φ. :- Είναι γέννηση και θάνατος κορίτσι μου. Σκέψου ότι καθημερινά περνάς πάρα πολύ χρόνο με τους συναδέλφους σου, δένεσαι , έρχεσαι πολύ κοντά. Με το πέρας του έργου χάνεσαι .Είναι ένας επαναλαμβανόμενος κύκλος! Όταν κάτι τελειώνει, εσύ οφείλεις να συνεχίσεις στον επόμενο που σε περιμένει!

Λ.Κ:- Λίαν προσφάτως σας είδα να κρατάτε μικρόφωνο και μάλιστα με ιδιαίτερη σφραγίδα ως προς την έκφραση και την αποτύπωση της ερμηνείας. Είναι ρόλος εκείνη τη στιγμή ή το ζείτε; Έχει την «επίνευση» του θεάτρου;

Ε.Φ: – Όχι εκείνη τη στιγμή το ζω! Είμαι εγώ μέσα από το συναίσθημά μου, για αυτό αγαπώ πολύ το τραγούδι …ρέει!

Συγκεκριμένα αγαπώ το καλό λαϊκό τραγούδι , αυτό που με τα λίγα λέει πολλά! Ο πατέρας μου ήταν πάντα μακριά. Ζούσε στον Παναμά. Έφυγε όταν ήμουν μόλις 5 ετών. Αναγκάστηκε να φύγει μετά από την οικονομική καταστροφή που υπέστη !Οι δικοί μου μας μεγάλωσαν με Ζαμπέτα και Χιώτη , ήταν οι δικοί μας άνθρωποι και τότε η εποχή είχε άλλες προσλαμβάνουσες. Προτεραιότητα ήταν ο άνθρωπος , όχι το χρήμα , όπως το βιώνουμε σήμερα, γιατί από τη στιγμή που το θεοποιήσαμε και το υψώσαμε σημαία, χάσαμε και τον άνθρωπο και το χρήμα! Να! Αυτό που μόλις σου είπα, για τις κούπες ..Το περιεχόμενο κορίτσι μου μετράει ..ο άνθρωπος δηλαδή! Η ευγένεια της ψυχής, ο σεβασμός απέναντι στη φύση και σε όλα τα πλάσματα της , ειδικά τα ζώα!

Λ.Κ: Ζώα! Είπατε τη «τρυφερή» λέξη! Γνωρίζω ότι είστε φιλόζωη και έχετε τη χαρά να ζείτε τόσο με σκύλους στην ιδιαίτερη πατρίδα σας τη Κόρινθο, αλλά και με γάτες!

Ε.Φ: – Ναι! Έχω 5 γάτες και η κάθε μία μου δίνει διαφορετικά πράγματα. Τα ζώα αγαπούν με απόλυτη ειλικρίνεια τους ανθρώπους είναι δυνατά πλάσματα. Δεν υπάρχει καμία ιδιοτέλεια στον τρόπο που μεταφράζουν το συναίσθημά τους. Στο δίνουν ότι και να έχουν μέσα τους. Θα στο πουν στη δική τους γλώσσα ,με την αγάπη τους. Είναι μέλη της οικογενείας. Δε μπορείς να τα ξεχωρίσεις ..Δε θέλεις βασικά! Στην Κόρινθο έχω και σκυλιά! Άλλο κεφάλαιο ζωής , τεράστιο! Τα ζώα σου διδάσκουν την πραγματική αγάπη, είναι τόσο ειλικρινές το συναισθηματικό τους πεδίο. Δεν έχουν πονηριά, ούτε υστεροβουλία. Είναι σύντροφοι και ταυτόχρονα παιδιά και γονείς ταυτόχρονα! Όπως κι εμείς. Μας αρέσει αυτή η αμφίδρομη ταυτότητα της ζωής. Φροντίζουμε και μας φροντίζουν ή τούμπαλιν!

Λ.Κ:- Επιτέλους θεσπίστηκε και η νομοθεσία που προστατεύει τα ζώα από την ενδεχόμενη κακοποίηση τους. Ποινικοποιήθηκε το άδικο !

Ε.Φ: – Και πολύ καλά έκανε! Έπρεπε να χε γίνει εδώ και καιρό! Δε μπορώ να συλλάβω στο μυαλό μου και να αιτιολογήσω την πράξη να κάνει κάποιος συνειδητά κακό σε ένα απροστάτευτο πλάσμα, ένα ζωάκι. Ειλικρινά τον κατατάσσω σε άλλο είδος , όχι ανθρώπινο πάντως!

Λ.Κ:- Εάν ήσασταν νομοθέτης τι θ’ αλλάζατε;

Ε.Φ:- Τους νόμους! Όλη αυτή την εξωφρενική παράνοια, την ασυδοσία και ατιμωρησία. Κάτσε και σκέψου .Μπαίνει ο άλλος στο σπίτι σου να σε κλέψει και εάν του επιτεθείς , έχει το δικαίωμα να σου ασκήσει μήνυση αυτό είναι αδιανόητο !Έχουμε περάσει το μέτρο .Πήγαμε απέναντι στ’ ‘άλλο άκρο!

Λ.Κ: Πιστεύετε ότι έτσι όπως έχει δομηθεί η κοινωνική ελευθερία, καταλύονται κάποιες αξίες.. Οφείλουμε τόσο πολλή ανοχή απέναντι σε καταστάσεις που είναι άβολες;

Ε.Φ:- Εμένα μ’ ενοχλεί , όταν δεν υπάρχουν τα όρια! Πρέπει να υπάρχουν όρια! Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν σοφοί! Αν ξεφύγεις από το μέτρο χαλάν πολλά! Να, πάρε παράδειγμα την πληθώρα της “άχρηστης” υπερπληροφόρησης  και του μέσου με το οποίο διαχέεται η πληροφορία στις μέρες μας ..Όλοι σκυμμένοι επάνω από μία οθόνη. Τα συναισθήματα , οι σκέψεις δεν είναι “Fast food” -ταχυφαγίο-Με ενοχλεί αυτό! Μου είναι ανήκουστο να βγαίνει π.χ. έξω ένα ζευγάρι και να μη μιλάνε, ή να μιλάνε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα! Όπως και με τις συνεντεύξεις. Πολλές φορές μου προτείνουν να μου στείλουν τις ερωτήσεις και να τις απαντήσω με την ησυχία μου .Με στενοχωρεί αυτό. .Μέσα από την οθόνη χάσαμε την επαφή με τον άνθρωπο!

Τι πιο όμορφο να κοιτάς τον άλλον στα μάτια και να εκφράζεις το συναίσθημα όπως του αξίζει!

Λ.Κ: – Σωστά! Εκεί η γλύκα! Αλήθεια πληροφορίες μου λένε ότι λατρεύετε το παγωτό, μάλιστα πριν σας συναντήσω , ήπια ένα καφέ στο «Τώρα»- ένα καταπληκτικό μπαρ καφέ- στον Πειραιά και η κα Ντότα η σημερινή ιδιοκτήτρια, μου ανέφερε στιγμές που μετά το θέατρο , απολαμβάνατε από το «Παγωτομάνια» στο Μπουρνάζι υπέροχες γεύσεις, φαντάζομαι και σοκολάτα!

Ε.Φ: – Ναι λατρεύω το παγωτό, ειδικά τα γλυκά! Σοκολάτες μου αρέσει να τρώω μόνο το χειμώνα. Το καλοκαίρι δε θέλω να τη βλέπω! Γενικά από παιδί- σκέψου ότι από 9 ετών ασχολούμαι σε επαγγελματική βάση με το χορό- υιοθέτησα έναν υγιεινό τρόπο διατροφής και γευστικής συμπεριφοράς. Μολαταύτα μου αρέσουν πολύ τα τυριά και οι ξηροί καρποί και φυσικά οι σαλάτες! Δεν τρελαίνομαι,για το κρέας .Μου αρέσει να δίνω αγνές πρώτες ύλες στον οργανισμό μου. Ακούω αυτό που θέλει το σώμα μου , έτσι συμπορευόμαστε ! Το φροντίζω και με φροντίζει!

Λ.Κ :- Δηλαδή η Ελένη Φιλίνη δεν ησυχάζει ποτέ; Πού ηρεμείτε ;Πού αδειάζουν όλες οι σκέψεις;

Ε.Φ: Όπου και να πάω, ακόμη και στον παράδεισο που λένε, θέλω να φύγω να πάω κάπου αλλού, να αλλάξω παραστάσεις. Το τρίπτυχο , “people, places, things” πάντα με ανανεώνει.. Πού ησυχάζω; Χμ..

Αυτό γίνεται στη Θάλασσα. Παίρνω τα βιβλία μου και πηγαίνω κοντά της. Ακούει, καταπίνει σκέψεις ,συναισθήματα και συνεχίζουμε!

Τα κύματα έχουν μαγικές ιδιότητες, όπως και ο κινηματογράφος.. Εκεί χάνομαι.. Γίνομαι ένα με το χρόνο και διαστέλλεται η ψυχή μου. .Έτσι επιστρέφω πιο δυνατή και πιο κοντά στην αλήθεια μου!

Λ.Κ:- Πόσο ρομαντικό αυτό που είπατε, ο τρόπος που το είπατε. Να υποθέσω ότι γράφετε εκτός των υπολοίπων ταλέντων και δεξιοτήτων που έχετε!

Ε.Φ:- Οι λέξεις είναι και απόδραση και σπίτι κορίτσι μου.. και ταξίδι και λιμάνι.. Γράφω  από παιδί και σε λίγο θα εκδώσω και τις πρώτες μου ποιητικές συλλογές!

Λ.Κ:- Πολυσχιδής, ρηξικέλευθη, απίστευτα ερωτεύσιμη προσωπικότητα, αισθαντική! Ποιο είναι το αντίβαρο; Υπάρχει τίμημα σε όλο αυτό;

Ε.Φ:- Υπάρχει! Από μικρό παιδί βρίσκομαι επαγγελματικά στο χώρο και στο χορό και το ένα έφερε το άλλο. Δεν προλαβαίνεις να αποκωδικοποιήσεις στιγμές, γιατί είσαι αέναα μέσα σε αυτό. Θυμάμαι ότι σαν παιδί το μόνο χρονικό διάστημα μίας ανάπαυλας ήταν η Μεγάλη εβδομάδα !Αλλεπάλληλες περιοδείες , παραστάσεις και ένα πείσμα ,αλλά και μία χαρά απερίγραπτη , για αυτό που αγαπώ και υπηρετώ τόσα χρόνια! Ποτέ δεν το είδα σαν αγγαρεία! Ποτέ! Θυμάμαι ως έφηβη να χάνομαι στις μελωδικές φωνές της Βarbara Streisand , της Liza Mineli. Ήταν τα πρότυπα μου και αυτό θέλησα να εκφράσω και μέσα από τους ρόλους που υποδύθηκα…Να μάχεσαι! Να αγωνίζεσαι , ότι και να σου φέρει η ζωή να είσαι σε θέση να το αντιμετωπίσεις παλικαρίσια! Δε θα ξεχάσω, σχολούσα από το Θέατρο και στο δρόμο συνάντησα ένα εξαρτώμενο άτομο, το οποίο άπλωσε το χέρι ,για να ζητήσει χρήματα .Μόλις με αναγνώρισε μου είπε περιχαρής. Κα Φιλίνη , εσείς Ω ! Σας θαυμάζω από παιδί! Τον κοίταξα βαθιά στα μάτια και του είπα: «όχι αγόρι μου , λες ψέματα! Εάν με θαύμαζες , δε θα ήσουν εδώ αυτή τη στιγμή». Εκείνη την ώρα του απάντησε η Ελένη. Ο άνθρωπος που πάλεψα, παλεύω και θα παλεύω να υπηρετεί την αξιοσύνη, την ευπρέπεια , την εντιμότητα, το σεβασμό και την αλήθεια! Αυτά δεν τα διαπραγματεύομαι! Είναι η δική μου σημαία! Με αυτά πορεύτηκα και συνεχίζω! Έχω επίσης υπέρμετρη ευαισθησία, αλλά εάν δεν την είχα δε θα μουν εγώ!

Λ.Κ:- Πρόσφατα, χάσατε τη μητέρα σας. Πώς ήχησε μέσα σας αυτή η απώλεια;

Ε.Φ.:- Μέσα σε μία ώρα ενηλικιώθηκα! Η μητέρα μου ήταν αυτό που λέμε Βράχος! Όταν έφυγε, αισθάνθηκα πόσα βίωσε στο πέρασμα της. Έγινα μαμά! Όλα όσα μου μεταλαμπάδευσε , ήταν πλέον κτήμα μου, κάθε τι μικρό η μεγάλο που μου έμαθε , προσαρτήθηκε στο ήδη υπάρχον οικοδόμημα που εκείνη άρχισε πρώτη να κτίζει! Μιλάω φυσικά, για το χαρακτήρα μου, τις καταβολές που δέχτηκα και την πολυεπίπεδη αλληλεπίδραση  που είχαν στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μου! Το χαρακτήρα τον φτιάχνεις κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή!

 Λ.Κ :- Πάμε στο τώρα; Επιστροφή στο τώρα λοιπόν! Πού σας βρίσκουμε; Ποια είναι τα σχέδια του φετινού χειμώνα καλλιτεχνικά;

Ε.Φ. :- Βρίσκομαι στη μουσικοθεατρική επιθεώρηση του Γιώργου Βασιλειάδη με μία «παρέα» ξεχωριστών συνεργατών ! Ο Γιώργος Βασιλειάδης υπογράφει τα κείμενα και τη μουσική και μαζί μας είναι ο Γιώργος Καμπανέλλης, η Λίνα Μιχαήλ, ο Δημήτρης Αβάδελος, η Ανδρομάχη Μαρκοπούλου, ο Χρήστος Παλάσκας, η Νίνα Ακτύπη και ο Χρήστος Αγγελόπουλος. Θα μας βρείτε στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο στην υπέρ-επιθεώρηση «Μας βρήκε τρικυμία». Ξεκινάμε αρχές Νοεμβρίου!

Λ.Κ : Για την παρακαταθήκη ονείρων μας Θα ήθελα 5 λέξεις από το κώδικα αξιών σας!

Ε.Φ : 1) Άνθρωπος

2) Σεβασμός στη φύση, στους ανθρώπους, στα ζώα

3) Εκτίμηση

4) χαμόγελο

5) Αγάπη

Λ.Κ : Κα Φιλίνη , πραγματικά σας ευχαριστώ από την καρδιά μου!

Ε.Φ: – Εγώ σ’ ευχαριστώ Λένα που ήρθες και ήπιαμε το χαμομήλι μας ,συζητήσαμε και ανταλλάξαμε στιγμές!

 

Υ.Γ  Να ξέρεις κορίτσι μου , πολλούς αγαπώ στη ζωή μου, αλλά πολύ λίγους εκτιμώ!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Originally posted 2018-10-25 03:39:55.