Σήμερα, που όλοι καθόμαστε στο σπίτι, είναι στο χέρι μας να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο που μας δόθηκε (παρά της αρνητικές συνθήκες) όσο πιο εποικοδομητικά μπορούμε. Προτείνω να ρίξουμε μια σύντομη ματιά στον περασμένο αιώνα, δηλαδή στην Ελλάδα του 20ου αιώνα, με τα κύρια γεγονότα του κάθε έτους.

Χρονικό 1900 – Τα γεγονότα  της xρονιάς 

Σχολή Ευελπίδων

1900 (2)

Θεμελιώνεται η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, αποκτώντας πρώτη μόνιμη στέγη της στην Αθήνα και, συγκεκριμένα, στην περιοχή του Πολυγώνου. Το κτιριακό συγκρότημα θα κατασκευαστεί με γοργούς ρυθμούς με δωρεά του Γεωργίου Αβέρωφ και βάσει σχεδίων του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ (Ernst Moritz Theodor Ziller, 1837-1923), ενώ την επίβλεψη της ανέγερσης θα έχει ο στρατιωτικός μηχανικός Ιφικράτης Κοκκίδης. Η Σχολή θα λειτουργήσει το 1904.

Σήμερα το κτίριο χρησιμοποιείται για τη στέγαση δικαστηρίων και άλλων δικαστικών υπηρεσιών (Πρωτοδικείο Αθηνών).

Ανασκαφές στην Κνωσό

1900 (6)

0 Άγγλος αρχαιολόγος και λάτρης του μινωικού πολιτισμού σερ Άρθουρ ‘Εβανς (1851-1941) εντοπίζει το Ανάκτορο της Κνωσού, το οποίο και ταυτίζει με το παλάτι του Μίνωα και το μυθικό Λαβύρινθο που φτιάχτηκε από τον Δαίδαλο.

Οι ανασκαφές άρχισαν το 1899 και στέφτηκαν με μεγάλη επιτυχία, καθώς θ’ αποτελέσουν τη βάση για τη διαίρεση του μινωικού πολιτισμού σε πρωτομινωικό, μεσομινωικό και υστερομινωικό.

Γεννήσεις ποιητών

1900 (1)

Αυτή τη χρονιά έρχονται στη ζωή ο Γιώργος Σεφέρης (1900 – 1971), Έλληνας διπλωμάτης και ποιητής και ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ (Νόμπελ λογοτεχνίας, 1963), καθώς και ο επίσης σπουδαίος ποιητής, δοκιμιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Γιώργος Θέμελης (1900 – 1976).

Εθνικό Θέατρο

1900 (4)

Τελείωσαν επιτέλους οι πολύχρονες εργασίες κατασκευής του Βασιλικού Θεάτρου στην Αθήνα που ξεκίνησαν σχεδόν 10 χρόνια πριν σε σχέδια του Ερνέστο Τσίλλερ.

Η ιστορία του κτιρίου συνδέεται άμεσα με το όνομα του Γεώργιου Α΄ της Ελλάδας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Ευρώπη επισκέφθηκε το Λονδίνο όπου συνάντησε τον Ευστράτιο Ράλλη. Ο Χιώτης έμπορος του δώρησε το ποσό των 10.000 λιρών, προκειμένου να το αξιοποιήσει όπως αυτός θέλει. Ο μονάρχης έκρινε πως έπρεπε να δημιουργηθεί θέατρο και το 1891 τοποθετήθηκε θεμέλιος λίθος σε οικόπεδο της οδού Αγίου Κωνσταντίνου που άνηκε στο κράτος.

Η πρώτη φάση της ιστορίας του ιδρύματος θα λήξει το 1908 και το κτήριο θα δοθεί σε κοινή χρήση μέχρι τη δεκαετία του 1930.

Στις 3 Μαΐου του 1930 επανιδρύθηκε με νόμο του τότε Υπουργού Παιδείας, Γεωργίου Παπανδρέου, ως Εθνικό Θέατρο.

Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1900, γνωστοί και ως οι Αγώνες της 2ης Ολυμπιάδας

1900 (8)

Η Ελλάδα συμμετέχει συμβολικά στους δεύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού (μετά από τους Αγώνες της 1ης Ολυμπιάδας στην Αθήνα το 1896) με ομάδα αποτελούμενη από 4 μόνον αθλητές. Ανάμεσά τους ο Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, ο οποίος βγήκε 4ος στους αγώνες δισκοβολίας.

Σχέσεις με τη Ρουμανία

Δρομολογείται η αποκατάσταση των διακρατικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, οι οποίες είχαν ουσιαστικά διακοπεί από το 1892.

Αιτία της μακράς διένεξης μεταξύ των δυο Βαλκανικών κρατών ήταν η προσπάθεια προσεταιρισμού των Κουτσόβλαχων της Ηπείρου, Θεσσαλίας και Μακεδονίας από τη Ρουμανική κυβέρνηση και, μετέπειτα, η δημιουργία μειονοτικού ζητήματος στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι πρώτα θύματα της κατάστασης αυτής υπήρξαν πολλοί Έλληνες ομογενείς της Ρουμανίας, που υπέστησαν ποικίλες πολιτικές, οικονομικές και άλλες διώξεις.

Ταμείο Εθνικού Στόλου

Η κυβέρνηση του Γεωργίου Θεοτόκη ιδρύει το Ταμείο του Στόλου (νόμος ΒΨΟΔ) που έχει ως σκοπό συγκέντρωση χρημάτων (με δωρεές ιδιωτών, κ.λπ.) για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας.

Η επιτυχία της προσπάθειας αυτής αποδείχτηκε κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους.

Πρώτο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο

ellada_1900 (11)

Στους δρόμους της Αθήνας εμφανίζεται ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο της Ηλεκτρικής Εταιρείας (το πρώτο αυτοκίνητο έφτασε στην Ελλάδα το 1897: επιβατικό «Γκάρντνερ» 14 θέσεων).

Ήδη κυκλοφορεί το αυτοκίνητο του Κώστα Χρηστομάνου, καθώς προετοιμάζεται και το πρώτο ταξί (κάποιου Μωραϊτίνη) που θα μπει σε κανονική κυκλοφορία τον επόμενο χρόνο, προκαλώντας την οργή των αμαξάδων (σε 36 χρόνια, το 1936, ο αριθμός των αυτοκινήτων στην Αθήνα θ’ αγγίξει τα 35.000). Άδειες οδήγησης ακόμα δεν προβλέπονταν.

               Στην επομένη δημοσίευση θ’ ακολουθήσουν τα γεγονότα του έτους 1901

Written by

Μαρία ΣΟΝΟΥΣ

Η Μαρία Αθανασιάδου (ΣΟΝΟΥΣ) αρθρογραφεί στην Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλους του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον Γιάννη Νασιούλα και την παράταξη "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη". Η Μαρίνα Αθανασιάδου είναι πρώην αρχισυντάκτρια ρωσόγλωσσου περιοδικού πανελλαδικής εμβέλειας και ρωσόγλωσσου ιντερνέτ-πορταλ, είναι μεταφράστρια, δημοσιογράφος και διερμηνέας. Σήμερα, συνεργάζεται με την Ellinair (inflight magazine), καθώς και με τον ιστότοπο www.grekomania.ru.