Έπρεπε να φτάσουμε στην προβολή της τρίτης σειράς επεισοδίων του The Crown για να μαθευτεί ευρέως η εξαιρετική ιστορία της μητέρας του εκλιπόντος πρίγκιπα Φίλιππου, Δούκα του Εδιμβούργου, συζύγου της Βασίλισσας Ελισάβετ της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

Μέχρι εκείνο το σημείο, ο πρίγκιπας Φίλιππος απεικονιζόταν ως ένας άνδρας με αυτοπεποίθηση, αν όχι μισο-τρελός, ως ο άνθρωπος ο συχνά απογοητευμένος από τους περιορισμούς που του επιβλήθηκαν επειδή παντρεύτηκε τη Βασίλισσα.

«Θα με βρίσκεις πάντα, όταν με χρειάζεσαι περισσότερο»

Αλλά σε ένα επεισόδιο που ονομάζεται “Bubbikins” – με βάση το ψευδώνυμο που του έδωσε η μητέρα του Φίλιππου – μάθαμε την πραγματική έκταση της ταραγμένης και περιπετειώδους παιδικής του ηλικίας.

Η μητέρα του, η πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ, έγινε καλόγρια του Ορθόδοξου Χριστιανισμού και του δίδαξε το πραγματικό νόημα της αυθεντικότητας. Όταν πέθανε το 1969, φέρεται να είχε μοιράσει όλα τα υπάρχοντά της, αφήνοντας ένα σημείωμα για τον μοναδικό γιο της που έλεγε: «Θα με βρίσκεις πάντα, όταν με χρειάζεσαι περισσότερο».

Η ιστορία της μητέρας του Πρίγκιπα Φιλίππου ήταν «πέρα από αυτό που θα μπορούσε να εφεύρει οποιοσδήποτε σεναριογράφος», δήλωσε ο συγγραφέας της σειράς The Crown, Peter Morgan. Σχεδιάζοντας την τρίτη σεζόν των επιτυχημένων σειρών με βάση τη Royal Family, ο Morgan εντυπωσιάστηκε από τον συναρπαστικό της χαρακτήρα.

Εκκεντρική και μυστηριώδης γαλαζοαίματη, γεννήθηκε με το όνομα Βικτώρια Αλίς Ελίζαμπεθ Τζούλια Μαρία στο Κάστρο του Γουίντσορ σε απερίγραπτη πολυτέλεια. Παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της Δανίας το 1903 όταν ήταν ακόμα έφηβος.

Το βασιλικό ζευγάρι απέκτησε πέντε παιδιά – τέσσερις κόρες και τον μοναδικό τους γιο, τον Φίλιππο. Αλλά ο γάμος σηματοδότησε το ύψος της πολυτέλειας της ζωής της. Ο βασιλικός βιογράφος Hugo Vickers έγραψε αργότερα: “Κατά τη διάρκεια της ζωής της, σχεδόν κάθε σημείο σταθερότητας ανατράπηκε.”

Ο γάμος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β ‘και του Δούκα του Εδιμβούργου το 1947 με την πριγκίπισσα Αλίκη της Ελλάδας δεύτερη από τα αριστερά, μπροστινή σειρά (Εικόνα: Αρχείο NCJ)


Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, η ελληνική βασιλική οικογένεια ανατράπηκε και η πριγκίπισσα Αλίκη και η οικογένειά της έπρεπε να φύγουν στο Παρίσι. Ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν ακόμα ένα μωρό.

Η Άλις, “αγανακτισμένη με την τύχη του συζύγου της, ορκίστηκε ότι ο γιος τους, ο Φίλιππος, δεν θα υποστεί ποτέ την ίδια μεταχείριση και στάλθηκε σε σχολείο στην Αγγλία”, ανέφεραν οι New York Times. Τα τέσσερα κορίτσια παντρεύτηκαν με γόνους της γερμανικής αριστοκρατίας και ο πρίγκιπας Ανδρέας εγκαταστάθηκε στο Μόντε Κάρλο, έχοντας λίγη σχέση με την οικογένειά του.

Η ψυχική υγεία της πριγκίπισσας πήρε την κάτω βόλτα το 1920. Έχοντας γεννηθεί κωφή, είχε βρεθεί απομονωμένη και άρχισε να βιώνει αυτό που οι λιγότεροι πιστοί ή περισσότερο καχύποπτοι ανέφεραν ως “θρησκευτικές αυταπάτες”, περιγράφοντας πως έβλεπε τον Ιησού Χριστό.

Μέχρι το 1930, υποβλήθηκε σε πρώτη θεραπεία στη Γερμανία πριν εγκλειστεί άκουσα σε ένα σανατόριο στην Ελβετία και διαγνωστεί με σχιζοφρένεια. Χωρίστηκε από την οικογένειά της, συμπεριλαμβανομένου του Philip, ο οποίος δεν ήταν ακόμη 10 ετών.

Ασθενής του Ζίγκμουντ Φρόυντ

Θεραπευμένη από τον Sigmund Freud, υπήρχαν αναφορές ότι εκτέθηκε σε πρωτόγονες ιατρικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της ακτινογραφίας των ωοθηκών της ως μέσου για τον τερματισμό της λίμπιντο της.

Μόλις το 1937, η πριγκίπισσα επανενώθηκε με τον Φίλιππο, στην κηδεία της κόρης της – και της αδελφής του Φίλιππου – της Σίσιλι, που έχασε με τραγικό τρόπο την ζωή της, μαζί με τον σύζυγό της και δύο παιδιά τους σε αεροπορικό ατύχημα.

Η Πριγκίπισσα Αλίκη το 1945: περίπου 15 χρόνια αφότου υπέστη την “θρησκευτική” κρίση που την έκανε να χωρίσει από την οικογένειά της (Εικόνα: TV Grab)

Μετά από αρκετά χρόνια, άφησε το σανατόριο και επέστρεψε στην Αθήνα όπου ίδρυσε μια Ορθόδοξη τάξη μοναχών – τη μοναστική κοινωνία της Μάρθας και της Μαρίας – που είχε ως στόχο να εκπαιδεύσει τις αδελφές να φροντίζουν τα φτωχά παιδιά και τους άρρωστους. Ως Ηγουμένη, η Άλις-Ελισάβετ, συγκέντρωσε κεφάλαια για να αγοράσει δύο σπίτια, ένα για την ανάρρωση και το άλλο για να εκπαιδεύσει νοσοκόμες.

Britain’s Prince Philip escorts his mother, Princess Alice Andreeas of Greece, in wedding procession of Princess Margarita of Baden and Prince Tomislav of Yugoslavia after the religious ceremonies on June 5, 1957 at Salem, Germany. Margarita is a niece of Philip. (AP Photo)

Στην Ελλάδα, κατά την Γερμανική Κατοχή

Όταν ξέσπασε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, η πριγκίπισσα Αλίκη επέστρεψε στην Ελλάδα για να εργαστεί για τον Σουηδικό και Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό. Αλλά ο πόλεμος χώρισε την οικογένειά της – τρεις από τις κόρες της παντρεύτηκαν διακεκριμένους υποστηρικτές του Χιτλερικού Καθεστώτος, ενώ ο γιος της, ο Φίλιππος, πολεμούσε στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό. Η ίδια η πριγκίπισσα προστάτευε διωκόμενους Εβραίους στο σπίτι της στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος και τιμήθηκε μετά τον θάνατο ως Δίκαιη των Εθνών από το Ισραήλ.

Συνέχισε να ζει και να ασκείται ως μοναχή για δεκαετίες.

Όταν επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος στην Ελλάδα το 1967, μετοίκησε στην Αγγλία για να ζήσει με τον Πρίγκιπα Φίλιππο και τη Βασίλισσα.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, η πριγκίπισσα Αλίκη προστάτευε τους Εβραίους παρ’ οτι μέλη της οικογένειάς της συμμετείχαν στο ναζιστικό κόμμα

Η Άλις πέθανε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ στις 5 Δεκεμβρίου 1969. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε παραδώσει όλα τα υπάρχοντά της πριν από το θάνατό της.

Ένα σημείωμα που άφησε στον γιο της ανέφερε: “Αγαπημένε μου Φίλιππε, να είσαι γενναίος και να θυμάσαι ότι δεν θα σε αφήσω ποτέ και θα με βρίσκεις πάντα όταν με χρειάζεσαι περισσότερο. Όλη η αφοσιωμένη αγάπη μου, η παλιά μαμά σου.”

Ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ πραγματοποίησε μια «βαθιά συγκινητική» επίσκεψη στον τάφο της γιαγιάς του στην εκκλησία της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής στην Ιερουσαλήμ το 2018 (Εικόνα: PA)

Originally posted 2021-04-10 09:26:00.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.