Τη Γόντα Βαν Στην, καθηγήτρια νέων ελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριδας, τη γνώρισα πριν αρκετά χρόνια σε ένα συνέδριο ελληνικών στη Νέα Υόρκη. Από την πρώτη στιγμή με εντυπωσίασαν τα αψεγάδιαστα ελληνικά της, αλλά κυρίως το πόσο προσηνής ήταν προς τους νέους ερευνητές. Είχα χαρεί ιδιαίτερα όταν πριν πέντε χρόνια ανέλαβε τα ηνία της εκτελεστικής επιτροπής της Εταιρίας Νεοελληνικών Σπουδών στη Βόρεια Αμερική. Η συνέντευξη μαζί της ήταν απολαυστική, νομίζω επειδή δεν έπρεπε να μιλήσει για τον εαυτό της αλλά μοιράστηκε το όραμα και τη δράση της Εταιρίας.

Φέτος η Εταιρία Νεοελληνικών Σπουδών (Modern Greek Studies Association) γιορτάζει τα 50 της χρόνια. Ιδρύθηκε το 1968 από μια ομάδα διανοούμενων και ακαδημαϊκών, Ελλήνων και Αμερικανών, που ζούσαν στις ΗΠΑ. Πρόκειται για μη κερδοσκοπικό οργανισμό που επιδιώκει τη μελέτη και προώθηση της γλώσσας, λογοτεχνίας, ιστορίας, τέχνης, πολιτικής, οικονομίας και κοινωνιολογίας της σύγχρονης Ελλάδας, Κύπρου και ελληνικής διασποράς πρωτίστως στις ΗΠΑ και στον Καναδά αλλά και παγκοσμίως.

grecobooks 6
http://www.grecobooks.com

Ποιες είναι οι κυριότερες δράσεις που αναλαμβάνει η Εταιρία Νεοελληνικών Σπουδών (MGSA) για να πραγματοποιήσει τους στόχους της;

Κατ’ αρχάς το Συμπόσιό μας, το οποίο διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και φέρνει κοντά ακαδημαϊκούς, ερευνητές, φοιτητές, μελετητές από όλους τους χώρους και από όλο τον κόσμο για ένα τριήμερο. Επίσης, το Εργαστήριο Ελληνικής Γλώσσας που διοργανώνεται την ενδιάμεση κάθε φορά χρονιά και επικεντρώνεται στην παιδαγωγική και διδακτική της νέας ελληνικής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εκεί γίνονται ανταλλαγές των καλύτερων πρακτικών και μοιράζονται προβληματισμοί επί της διδασκαλίας με στόχο τη συλλογική ανεύρεση λύσεων.

Αυτό ακούγεται ήδη ως πολλή και απαιτητική δουλειά.

Και είναι! (γέλια) Υπάρχουν Επιτροπές που εργάζονται συστηματικά για τη διοργάνωση αυτών των δύο εκδηλώσεων. Δε σταματάμε όμως εκεί. Υπάρχει εξαμηνιαία έκδοση του περιοδικού της Εταιρίας από τις αρχές του 1980 με πολύ ενδιαφέροντα άρθρα. Δίνεται μια δυναμική παρουσίαση τού τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο πεδίο των νέων ελληνικών σπουδών στη βόρεια Αμερική, αλλά και όχι μόνο. Επίσης, βραβεύουμε μεταφράσεις ελληνικών έργων στα αγγλικά και δίνουμε υποτροφίες σε φοιτητές.

Χρησιμοποιείτε την τεχνολογία για την προώθηση της δράσης της Εταιρίας;

Έχουμε μια πολύ καλά ενημερωμένη ιστοσελίδα, (www.mgsa.org) στην οποία μπορεί κανείς εύκολα να βρει τα τρέχοντα προγράμματα νέων ελληνικών στα παν/μια της Β.Αμερικής, να δει προκηρύξεις για θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο, να επικοινωνήσει με μέλη της εταιρίας, να ενημερωθεί εγκαίρως για τις τρέχουσες και επικείμενες μας δράσεις. Επίσης, έχουμε και σελίδα στο FB για αμεσότερη επικοινωνία.

Φωτό από το Συμπόσιο 2017
Edmund Keeley στο Συμπόσιο 2017-Εκ των ιδρυτών της Εταιρίας Νεοελληνικών Σπουδών το 1968. copyright MGSA

Ας επιστρέψουμε λίγο στο Συμπόσιο. Τι είδους θέματα παρουσιάζονται; Ποιο είναι το επίκεντρο;

Έχουμε επιλέξει η θεματολογία του να είναι ανοιχτή. Βεβαίως υπάρχει κάθε φορά κάποιος άξονας, αλλά επιλέγεται έτσι ώστε να επεκτείνεται σε όλα τα πεδία: διασπορά, Κύπρος, οικονομική κρίση –προστέθηκε δυστυχώς τα τελευταία χρόνια- λογοτεχνία, θέατρο, κινηματογράφος, πολιτική και ιστορία. Η έναρξη του Συμποσίου γίνεται με μια μικρή δεξίωση και μουσική βραδιά και εκεί δίνεται η ευκαιρία σε όλους να (ξανα)βρεθούν και να αναπτύξουν διαπροσωπικές σχέσεις. Η ενέργεια αυτής της βραδιάς λειτουργεί σαν καύσιμο για τις 2,5 μέρες που ακολουθούν.

Γιατί να γίνει κάποιος μέλος της Εταιρίας Νέων Ελληνικών Σπουδών της Β.Αμερικής;

Κατ’ αρχήν για να υποστηρίξει τη δράση της. Πέραν τούτου όμως οι συνδρομητές μας λαμβάνουν δωρεάν το εξάμηνο περιοδικό μας με την άκρως ενδιαφέρουσα ύλη του παρακολουθώντας από κοντά τις εξελίξεις στο πεδίο των νέων ελληνικών σπουδών. Έχουμε συνδρομητές από όλο τον κόσμο, ιδιώτες, μελετητές, ακαδημαϊκούς, αλλά και βιβλιοθήκες πανεπιστημίων και οργανισμούς. Επίσης, για να συμμετάσχουν σε ένα ευρύ δίκτυο καταξιωμένων μελετητών της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού.

Πόσα πανεπιστημιακά προγράμματα νέων ελληνικών σπουδών υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Βόρεια Αμερική;

Περί τα 50 καταγεγραμμένα, εκ των οποίων γύρω στα 35 ενεργά. Η οικονομική κρίση είναι γενικότερο φαινόμενο. Την πίεση από την κρίση τη νιώθουν και οι ξένες γλώσσες, αλλά και οι ανθρωπιστικές σπουδές γενικότερα.

Ποια είναι τα σχέδια της Εταιρίας Νέων Ελληνικών Σπουδών Β. Αμερικής για την επόμενη 5ετία;

Να συμμετάσχουν περισσότεροι νέοι ερευνητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές στα επόμενα Συμπόσια. Για τον λόγο αυτό η Εταιρία θεσπίζει υποτροφίες για μεταπτυχικούς από Αμερική και Ελλάδα που θα συμβάλουν στα έξοδά τους. Επίσης, καταρτίζεται η νέα ομάδα εκδοτών του περιοδικού μας, ενώ πριν λίγους μήνες ανανεώθηκε το Συμβούλιο της Εταιρίας. Τέλος, σκοπεύουμε να χτίσουμε πιο στέρεες γέφυρες με τα προγράμματα νέων ελληνικών σπουδών σε όλες τις βαθμίδες και στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη και ανά τον κόσμο. Η δομή τής εταιρίας ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, αλλά έχει διευρυνθεί σε όλο τον κόσμο. Θέλουμε να πάμε σε μια πιο διεθνή Εταιρία Νεοελληνικών Σπουδών (MGSA).

Εμείς να ευχηθούμε η Εταιρία να συνεχίσει να δυναμώνει και να προσφέρει πολυεπίπεδη στήριξη στην γ’βάθμια εκπαίδευση, αλλά και να χτίζει στέρεους δεσμούς με τα προγράμματα της α’θμιας και β’θμιας εκπαίδευσης, ώστε συνολικά οι ελληνικές σπουδές στη Βόρεια Αμερική να ανταπεξέλθουν στις αυξανόμενες απαιτήσεις της εποχής της τεχνολογίας.

Ένα θερμό ευχαριστώ στην Καθηγήτρια Γόντα Βαν Στην. Για τον επαγγελματισμό της, αλλά και για το μεράκι της.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε www.mgsa.org

Originally posted 2018-02-16 10:44:11.

Written by

Ιωάννα ΛΕΚΚΑΚΟΥ

Η Ιωάννα Λεκκάκου αρθρογραφεί στην Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ και επιμελείται την στήλη "Σπορά και Διασπορά". Είναι Διδάκτωρ Θεατρολογίας του Παν/μίου Αθηνών και ειδικεύεται στην Εισαγωγή των Παραστατικών Τεχνών στην Εκπαίδευση, καθώς και στην Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών. Είναι συγγραφέας, μεταφράστρια λογοτεχνίας και εισηγήτρια σε διεθνή συνέδρια γύρω από θέματα λογοτεχνίας και εκπαίδευσης. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Είναι ενεργό μέλος της ομογένειας λαμβάνοντας μέρος σε πρωτοποριακές δράσεις για την ενίσχυση και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.