Η Κίνα έχει συνδέσει τον πρώτο της πυρηνικό αντιδραστήρα με την ελπίδα να γίνει πιο ανεξάρτητη από την ενέργεια και να εξάγει το σχεδιασμό της σε όλο τον κόσμο.

Ο πρώτος αντιδραστήρας της χώρας που χρησιμοποιεί την τεχνολογία Hualong One συνδέθηκε με επιτυχία στο δίκτυο και άρχισε να παράγει ηλεκτρισμό στον πυρηνικό σταθμό Fuqing της νοτιοανατολικής επαρχίας Fujian, Σάββατο πρωί.

Ο γενικός διευθυντής του εργοστασίου, Zhao Hao, ανέφερε ότι ο αντιδραστήρας, που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στην Κίνα, λειτούργησε ομαλά.

Ο Κινέζος αξιωματούχος είπε ότι θα υπάρξει μια σειρά δοκιμών, επί δοκιμών, πριν ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του αντιδραστήρα.

Αντιδραστήρας με ζωή 60 έτη

Η China National Nuclear Corporation (CNNC) δήλωσε ότι ο αντιδραστήρας έχει διάρκεια ζωής 60 ετών και πληροί τα «αυστηρότερα πρότυπα ασφάλειας στον κόσμο».

Η κατασκευή της νέας μονάδας ισχύος στο Fuqing ξεκίνησε το 2015.
Επί του παρόντος, έξι ακόμη αντιδραστήρες Hualong One κατασκευάζονται στην Κίνα και σε άλλες χώρες, ανέφερε το CNNC.

Ευρωπαϊκή πιστοποίηση

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο σχεδιασμός του αντιδραστήρα πιστοποιήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Απαιτήσεων Χρησιμότητας, ο οποίος χρησιμεύει ως τεχνικό συμβουλευτικό όργανο, για μεγάλους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.