Το έργο “Η κατάκτηση του ψωμιού” (Γαλλικά: La Conquête du Pain, Ρωσικά: Хлeбъ и воля, tr. Khleb i volja, “Bread and Freedom”; Хлеб и воля σε σύγχρονη ορθογραφία) είναι ένα βιβλίο του 1892 του Ρώσου αναρχο-κομμουνιστή Πιότρ (Πέτρου) Κροπότκιν. Αρχικά γραμμένο στα γαλλικά, εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως μια σειρά άρθρων στο αναρχικό περιοδικό Le Révolté. Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι με πρόλογο του Élisée Reclus, ο οποίος πρότεινε επίσης τον τίτλο. Μεταξύ 1892 και 1894, έγινε σειριακή εν μέρει στο περιοδικό Freedom του Λονδίνου, του οποίου ο Kropotkin ήταν συνιδρυτής.

Στο έργο, ο Kropotkin επισημαίνει τι θεωρεί ότι είναι τα ελαττώματα των οικονομικών συστημάτων του φεουδαρχισμού και του καπιταλισμού και γιατί πιστεύει ότι ευδοκιμούν και διατηρούν τη φτώχεια και την έλλειψη. Στη συνέχεια προτείνει ένα πιο αποκεντρωμένο οικονομικό σύστημα που βασίζεται στην αμοιβαία βοήθεια και την εθελοντική συνεργασία, υποστηρίζοντας ότι οι τάσεις για αυτό το είδος οργάνωσης υπάρχουν ήδη, τόσο στην εξέλιξη όσο και στην ανθρώπινη κοινωνία.

“Η κατάκτηση του ψωμιού” θεωρείται ένα κλασικό έργο της αναρχικής πολιτικής θεωρίας.

Η κατάκτηση του ψωμιού. Πέτρος Κροπότκιν. Πρώτη Έκδοση: 1892. Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία, 2020. Σελ. 485. Θα το βρείτε μόνο στο www.grecobooks.com

Αγορά με ένα κλικ και απόλυτη ασφάλεια

Η κατάκτηση του ψωμιού. Πέτρος Κροπότκιν.

Η κατάκτηση του ψωμιού. Πέτρος Κροπότκιν. Πρώτη Έκδοση: 1892. Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία, 2020. Σελ. 485.

€18.02

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Originally posted 2020-09-07 22:45:00.