Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιβάλει την χρήση μάσκας στα παιδιά των σχολείων μας είναι ένα παράδειγμα κακής νομοθέτησης. Θα προκαλέσει μεγάλη κοινωνική, ψυχολογική και εκπαιδευτική βλάβη στα παιδιά και θα δημιουργήσει μεγάλες προστριβές μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών. Θα προκαλέσει εκτεταμένη μη-συμμόρφωση, μέτρα τιμωρίας, ζημία στην εκπαιδευτική διαδικασία, χάσματα στις κοινωνικές σχέσεις και διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης, που είναι το θεμέλιο της εθνικής ομοψυχίας.

Η προσχηματική επίκληση της επιστήμης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι οι πολιτικές του αποφάσεις θεμελιώνονται σε εισηγήσεις Επιτροπής ειδικών, αλλά πείθει ελάχιστους από αυτούς που γνωρίζουν τί σημαίνει “πολιτικές καθοδηγούμενες από στοιχεία” (data-let policies). Δεν έχουμε πρακτικά από τις εργασίες της διαβόητης Επιτροπής, ώστε να μπορούμε να κρίνουμε την επιστημονική ευστάθεια των όσων ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίζεται ό,τι του εισηγούνται. Γνωρίζουμε, όμως, πως κρίσιμοι ειδικοί για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των πολιτικών μέτρων, όπως οι Κοινωνιολόγοι, δεν μετέχουν στην Επιτροπή.

Η προσχηματική επίκληση της επιστήμης από τον Πρωθυπουργό, δυσφημεί την επιστήμη και τους επιστήμονες που εμφανίζονται να συμμετέχουν στην Επιτροπή, αλλά δεν δημοσιοποιούν τις εισηγήσεις τους δημοσίως και γραπτώς, ούτε τις συνοδεύουν από Μελέτες Κοινωνικών Επιπτώσεων (Social Impact Measurement).

Μηδενική αντίληψη της Κοινωνιολογίας του Δικαίου

Θεμελιώδης αρχή της Κοινωνιολογίας του Δικαίου (και της ορθής νομοθέτησης) είναι πως κάθε νόμος και κανονισμός δημιουργεί απειθείς και ενόχους. Πρώτος στόχος της νομοθέτησης και της εφαρμογής του πνεύματος και του γράμματος του νόμου είναι η απείθεια και η παραβατικότητα να εμφανιστούν στο ελάχιστο. Η νομοθέτηση δικαιώνεται και απαιτεί γενικευμένη αποδοχή, προϊόν καλής αντίληψης των κοινωνικών συνθηκών και εκπαιδευτικής προεργασίας όπου απαιτείται.

Οι απειλητικές κορώνες των κυβερνητικών παραγόντων για αποκλεισμό και τιμωρητικά μέτρα εις βάρος των παιδιών που δεν θα σταθεί δυνατόν να φορούν την μη-ιατρική μάσκα είναι εκπαιδευτικά καταδικαστέες, καταστροφικές, καθώς και κοινωνιολογικά κατάπτυστες.

Αποκρύβουμε το κοινωνικό και εκπαιδευτικό κόστος

Η εισαγωγή κατά κεφαλήν (per capita) κανονιστικών σωματικών υποχρεώσεων σε έναν τόσο μεγάλο πληθυσμό παιδιών θα έχει ανυπολόγιστο κοινωνικό και εκπαιδευτικό κόστος. Η απείθεια και αποτυχία συμμόρφωσης θα εκπαιδεύσει τα παιδιά να συμμετέχουν στις αντεγκλήσεις των ενηλίκων, εισάγοντάς τα με τον πιο τοξικό τρόπο στην συμμετοχή στα κοινά και την σχέση τους με την εξουσία. Η μεσολάβηση πειθαρχικών και τιμωρητικών μέτρων θα δηλητηριάσει την εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και την προσωπική σχέση μαθητών, δασκάλων και γονεών.

Κανείς δεν εκτίμησε το κοινωνικό και εκπαιδευτικό κόστος, που είναι πιθανόν να δημιουργηθεί από αυτό το μέτρο δημόσιας πολιτικής. Η διαβόητη επιτροπή συντίθεται για παράδειγμα από Λοιμωξιολόγους, που προφανώς ειδικεύονται στα θεραπευτικά πρωτόκολλα, αλλά καθόλου στον σχεδιασμό δημοσίων πολιτικών για την επίτευξη υγειονομικών στόχων. Που είναι οι ειδικοί στον σχεδιασμό και την αποτίμηση εκπαιδευτικών πολιτικών; Πού βρίσκονται οι Ψυχολόγοι και οι ειδικοί στην Κοινωνική Μεσολάβηση;

Μάσκα στα παιδιά ή ανθρώπινο τείχος ανοσίας;

Γνωρίζουμε ήδη πως ο πληθυσμός των παιδιών είναι το αποτελεσματικότερα φονικό τοίχος ενάντια στον Νέο Κορονοϊό 2019. Όσο περισσότερο επιτρέπουμε τον επιπολασμό στα παιδιά, τόσο μεταλλάσσεται ο ιός, χάνοντας την μεταδοτικότητα και το όποιο θανατηφόρο του δυναμικό για τις κατ’ εξοχήν ευάλωτες σε αυτόν ομάδες: κάποιους ηλικιωμένους και με επιβαρυμένη κατάσταση υγείας. Γνωρίζουμε, επίσης, πως ο Νέος Κορονοϊός 2019 “μεταδίδεται εξαιρετικά σπάνια από ασυμπτωματικούς” (ΠΟΥ).

Δεν υποστηρίχθηκε πειστικά η ωφέλεια από την χρήση μάσκας στον γενικό πληθυσμό των παιδιών, που είναι εν γένει ανθεκτικά στον κορονοϊο, τον αποδυναμώνουν με το ίδιο τους το ανοσοποιητικό και δεν τον μεταδίδουν.

Οι αυταρχικές προφάσεις προκαλούν την κοινωνική οργή

Η οργή ξεχειλίζει στην κοινωνία, από την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιβάλει την χρήση μάσκας στα παιδιά των σχολείων. Οι γονείς γνωρίζουν με τρόμο πως όταν ξεκινήσει η εκπαιδευτική περίοδος θα έχουμε κλάματα, φόβο, τιμωρίες, απειλές, αίσθημα αποτυχίας και αποκλεισμού, αλληλοκατηγορίες, προστριβές των μεγάλων πάνω από τα κεφάλια των μικρών παιδιών και όλα αυτά από μια εντελώς αδικαιολόγητη μεταβλητή που η επιβολή της ανεμένεται αποτυχημένη, μερική και προσωρινή, μέχρι την γενικευμένη ατονία στην εφαρμογή της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να ανακαλέσει την απόφασή του για επιβολή μάσκας στα σχολεία.

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Originally posted 2020-09-09 18:09:30.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.