Το νέο σαφάρι προστίμων στο οποίο επιδίδεται η σημερινή θλιβερή κυβέρνηση της χώρας, στοχοποιώντας όσους ταλαίπωρους πολίτες δεν “φορούν σωστά” την μάσκα τους με ποινή καταβολής χρηματικού ποσού έως και 300 ευρώ αποτελεί άλλο ένα λάθος βήμα στην λοξή πορεία αντιμετώπισης του κορωνοϊού που ακολουθείται στην Ελλάδα και ακόμη μια βάναυση συμπεριφορά των κυβερνητικών προς τους Έλληνες πολίτες.

Είναι γεγονός ότι το περιβόητο «λοκντάουν» της κυβέρνησης κατατάσσεται ανάμεσα στα πιο σκληρά μέτρα εγκλεισμού στον δυτικό κόσμο. Η αποτυχία του πολύμηνου εγκλεισμού διατυπώνεται στατιστικά, τόσο στους δείκτες που απεικονίζουν την δημόσια υγεία, όσο και την οικονομία. Παράλληλα, οι απαγορεύσεις και περιορισμοί που επεβλήθησαν, ξεπέρασαν, σε ορισμένες περιπτώσεις, και αυτές που ίσχυαν επί χούντας, χωρίς, φυσικά, να αποδίδουν αποτελεσματικά.

Γιατί δεν χορηγούνται μονοκλωνικά αντισώματα στην Ελλάδα;

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις διότι αρνείται να χρησιμοποιήσει όλα τα επιστημονικά όπλα που βρίσκονται σήμερα στην φαρέτρα της ιατρικής κοινότητας για να προστατεύσει την δημόσια υγεία, επιμένοντας μονομανιακά στον καθολικό εγκλεισμό και την κομπογιαννίτικη δεισιδαιμονία της μασκοφορίας. Για παράδειγμα, ο καθηγητής φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Κούβελας ασκεί έντονη κριτική εδώ και μήνες στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν αγοράζει την θεραπευτική αγωγή των μονοκλωνικών αντισωμάτων, η οποία χορηγείται σε άλλες χώρες του κόσμου και εμφανίζεται πολύ αποτελεσματική, σώζοντας ασθενείς από την διασωλήνωση, τις ΜΕΘ και τον θάνατο. Η θεραπεία αυτή εγκρίθηκε προ εξαμήνου στις ΗΠΑ και χρησιμοποιήθηκε για την θεραπεία του τότε προέδρου κ. Ντόναλντ Τραμπ. Εγκρίθηκε, επίσης, από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό ΕΜΑ προ τριμήνου.

Ο πρώην υφυπουργός και νυν βουλευτής κ. Παύλος Πολάκης εξαπέλυσε μύδρους προ ημερών κατά της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για την άρνησή τους να εισηγηθούν την χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων για την θεραπεία του κορωνοϊού, επιμένοντας στην χρήση της ρεμδεσιβίρης, που είναι και ξεπερασμένη ως θεραπευτική αγωγή και όχι ιδιαιτέρως αποτελεσματική.

Ο αψύς χαρακτήρας του κ. Πολάκη και οι κατά καιρούς πολωτικές δηλώσεις του μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά την δημόσια εικόνα του, όμως, λόγω της ιατρικής του ιδιότητος, η κριτική που ασκεί στο συγκεκριμένο θέμα δεν μπορεί να προσπεραστεί τόσο εύκολα. Μάλιστα, αφήνει αιχμές στην ανάρτησή του ότι η απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής των λοιμωξιολόγων μπορεί να κρύβει σκοπιμότητες, όπως οικονομικά συμφέροντα και διαπλοκή με συγκεκριμένες φαρμακοβιομηχανίες ή να χρησιμοποιείται αφρόνως ως μοχλός πίεσης προς τον γενικό πληθυσμό υπέρ του εμβολιασμού, διαμέσου της αφαίρεσης αποτελεσματικής θεραπευτικής αγωγής.

Ξορκίζεται ο κορωνοϊός με μνημόνια;

Εμείς θα προσθέταμε ότι η απροθυμία της αγοράς μονοκλωνικών αντισωμάτων μπορεί επίσης να οφείλεται σε λόγους που σχετίζονται με τον κρατικό προϋπολογισμό. Ήδη, προ της ενσκήψεως της πανδημίας, η κατάσταση με την χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας υπήρχε επιεικώς απαράδεκτη. Γνωρίζοντας, λοιπόν, το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς που έχει προκαλέσει το πέρασμα του ιού, αλλά και του καταστροφικού εγκλεισμού, ενδεχομένως υπάρχουν πιέσεις ή ακόμη και οδηγίες για συγκράτηση των εξόδων πάση θυσία. Όσο ανόητη και να ακούγεται η προσέγγιση αυτή, υπάρχει η εμπειρία των μνημονίων, που προκάλεσαν σαφώς μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία εξαιτίας των κερδών που χάθηκαν λόγω αποεπενδύσεων, η οποία ξεπέρασε κατά πολύ την όποια εξοικονόμηση ποσών που επιτεύχθηκε με την εφαρμογή πολιτικών σκληρής λιτότητας.

Ο κίνδυνος αυτός γίνεται ακόμη μεγαλύτερος εάν η κυβέρνηση εμμείνει στα οριζόντια μέτρα και τις χονδροειδείς υγειονομικές παρεμβάσεις για να αποφύγει να παραδεχθεί την αυτονόητη ζημιά που προκάλεσαν οι λανθασμένες πολιτικές που ακολουθεί τόσους μήνες τώρα. Τόσο στην δημόσια υγεία, όσο και στην οικονομία, όλα συνηγορούν υπέρ της εκδοχής ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντέγραψε αποτυχημένες πρακτικές από άλλες χώρες χάριν πολιτικών και επιχειρηματικών σκοπιμοτήτων.

Η διάπραξη σοβαρών λαθών απέναντι σε μια τόσο άγνωστη κατάσταση, που βύθισε όλη την υφήλιο στον πανικό, δεν είναι κάτι το μεμπτό από μόνο του. Η άρνηση, όμως, της παραδοχής και της συνακόλουθης διόρθωσης των λαθών αυτών, καθώς και η επιχείρηση συγκάλυψης τους με νέα καταστροφικά μέτρα, είναι κάτι το ασυγχώρητο.

Άλλο η επιστήμη, άλλο η επιστημικοφάνεια

Η δε επίκληση «της επιστήμης» για να δικαιολογηθούν αστήρικτες ιδεολογίες ή θεωρίες που περιορίζουν θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα αποτελεί ευθεία απειλή κατά του ίδιου του ισχύοντος πολιτεύματος.

Ποια ακριβώς στοιχεία επικαλείται η κυβέρνηση για να συνεχίσει τα αναποτελεσματικά μέτρα της; Δεν έχει διδαχθεί τίποτε από τις αμερικανικές πολιτείες Τέξας και Φλόριδα, που κατήργησαν τις μάσκες εδώ και καιρό και βλέπουν τα κρούσματά τους να μειώνονται αισθητά συνεχώς; Την περασμένη εβδομάδα, το Τέξας πανηγύρισε την επιστροφή σε μηδενικό αριθμό ημερησίων θυμάτων από τον κορωνοϊό.

Γιατί, άραγε, η απαλλαγή της υποχρεωτικής μασκοφορίας να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στον αμερικανικό νότο, αλλά να θεωρείται μέγας κίνδυνος για την Ελλάδα; Μπροστά στην λογική αυτή ανακολουθία, η ελληνική κυβέρνηση ελέγχεται ως παράλογη, διότι οι αμερικανικές πολιτείες διαθέτουν στατιστικά και στοιχεία (δηλαδή, την περιβόητη «επιστήμη» που επικαλούνται συνεχώς οι κυβερνώντες) που συνηγορούν υπέρ της προαιρετικής χρήσης μάσκας και την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών, ενώ η εγχώρια κυβέρνηση μόνο σε εικασίες στηρίζεται, με ένα σωρό κακά προηγούμενα να σχετίζονται με τα μέτρα αυτά.

Ενδιαφέρεται η κυβέρνηση για φθηνά, αποτελεσματικά και ασφαλή φάρμακα;

Ένα άλλο ερωτηματικό που τίθεται είναι ο βαθμός στον οποίο το εθνικό σύστημα υγείας αξιοποιεί φθηνές και αποτελεσματικές φαρμακευτικές αγωγές για να μπορεί να μειώσει την πληρότητα στις ΜΕΘ. Πέρυσι, στις αρχές της πανδημίας, η Ελλάς βρισκόταν ανάμεσα στις χώρες όπου το πέρασμα του ιού υπήρξε σχετικά ανώδυνο. Την εποχή εκείνη, υπήρχαν πληροφορίες ότι χορηγείτο η υδροξυχλωροκίνη ως αγωγή. Στην συνέχεια, το θέμα πολιτικοποιήθηκε, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Εν τω μεταξύ, είχε κυκλοφορήσει μια ενδιαφέρουσα μελέτη από την ομάδα του καθηγητή Χριστόδουλου Στεφανάδη, που πρότεινε την χρήση κολχικίνης. Πρέπει να σημειωθεί, ότι η επιστημονική «εμβέλεια» του κ. Στεφανάδη, όσο εκφράζεται τουλάχιστον από την απήχηση των δημοσιευθεισών ερευνών του, ξεπερνά την αντίστοιχη των μελών της κυβερνητικής επιτροπής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Τελευταία, πολλές χώρες έχουν στραφεί και στην χρήση της ιβερμεκτίνης ως θεραπευτική αγωγή, με θετικά αποτελέσματα. Εάν η αργοπορία στη χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων στην Ελλάδα οφείλεται σε μνημονιακές υποχρεώσεις και δεν τολμά να το παραδεχθεί η κυβέρνηση, ας στραφεί τουλάχιστον στην χρήση φθηνών ελπιδοφόρων φαρμάκων που δείχνουν ότι δύνανται να μειώσουν αισθητά τον ημερήσιο αριθμό θανάτων και των αριθμό των διασωληνωμένων.

Να μην χειραγωγείται η δημόσια υγεία για να δικαιώσει λανθασμένες αποφάσεις

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν πρέπει να γίνει είναι η χειραγώγηση της δημόσιας υγείας για να επιβεβαιωθούν οι κυβερνητικές αστοχίες και να απαλλαγούν οι υπεύθυνοι από την δημόσια λογοδοσία που οφείλουν. Η επιστήμη προϋποθέτει την αντικειμενική έρευνα διαφόρων υποθέσεων, την καταγραφή και παρατήρηση των αποτελεσμάτων και στο τέλος την διεξαγωγή συμπερασμάτων. Δυστυχώς, υπάρχει μια πάγια πρακτική που χρησιμοποιείται από ομάδες πίεσης και μεγάλα συμφέροντα να παραποιούνται αποτελέσματα, να ερμηνεύονται αυθαίρετα και να χειραγωγείται η επιστήμη για να είναι σύμφωνη με το αφήγημα που επικρατεί. Δηλαδή, αντί οι πολιτικές να διαμορφώνονται από τα αποτελέσματα που προκύπτουν, τα αποτελέσματα τείνουν να διαμορφώνονται ανάλογα με τις προτιμώμενες πολιτικές.

Το έχουμε δει στο παρελθόν από τις βιομηχανίες του καπνού και της ζάχαρης. Μπορεί, βέβαια, οι θάνατοι που προκάλεσε η αλόγιστη χρήση και των δύο προϊόντων, εν μέρει εξαιτίας της διαστρέβλωσης της επιστήμης διαμέσου κατά παραγγελία μελετών που παρήγαγαν αποτελέσματα επιθυμητά στις βιομηχανίες  για να συνάδουν με το αφήγημά τους, να μην βαφτίστηκαν «πανδημία», ώστε να προκληθεί πανικός με την χρήση του βαρύγδουπου όρου, όμως τα θύματα ξεπερνούν κατά πολύ εκείνα του κορωνοϊού.

Συνεπώς, εφόσον βιομηχανίες έχουν ήδη παραδεχθεί ότι χειραγωγούσαν την επιστήμη, με την ανοχή των κατά τόπους κυβερνήσεων,  οι πολίτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τα πάντα και εν γένει επιφυλακτικοί με ό,τι πουλιέται ως «επιστήμη».

Το μεν αμαρτάνειν ανθρώπινον, το δε εμμένειν τη αμαρτία δαιμονικόν

Όσο οι εξελίξεις θα τρέχουν διεθνώς και θα αποδεικνύουν την αναποτελεσματικότητα της καθολικής μασκοφορίας και του γενικού εγκλεισμού, ας φροντίσει η κυβέρνηση να μην χειραγωγεί την επιστήμη για να δικαιολογεί τα λάθη της, διότι πέραν της απειλής του λοιμού, υπάρχει και η απειλή του λιμού και της φτωχοποίησης που προκαλείται μέσα από ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Μπορεί να αποδεικνύεται Εκκλησιομάχος η συγκεκριμένη «αλιβάνιστη» κυβέρνηση, με τις πολιτικές που προκρίνει, αλλά η προειδοποίηση του ιερού Χρυσοστόμου ηχεί τόσο για όσους κοπίασαν από την πρώτη ώρα, τόσο και για όσους έφτασαν στην ενδεκάτη: «Το μεν αμαρτάνειν ανθρώπινον, το μετανοείν Θείον, το δε εμμένειν τη αμαρτία δαιμονικόν».

Αν επιμείνει στην αμαρτία η κυβέρνηση, θα χρειαστεί μεγάλος ξεσηκωμός για να μην πάνε τα πάντα στον γερο…. Τότε, θα πρέπει και οι πολίτες να κάνουν την αυτοκριτική τους, που ακολουθούν ένα γκουβέρνο που πέφτει στο ένα σφάλμα μετά το άλλο, «μετά οίας ανεπιστημοσύνης και μαλακίας», που λέει κι ο Θουκυδίδης.

Written by

Χριστόφορος ΤΡΙΠΟΥΛΑΣ

Ο Χριστόφορος Τριπουλάς είναι πανεπιστημιακός και διδάσκει μαθήματα ρητορικής και διαπροσωπικής επικοινωνίας. Ασχολείται με την μετάφραση και την επιφυλλιδογραφία και είναι συντάκτης στην εφημερίδα Αριστεία.