Νομοθετικό πλαίσιο ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη διενέργεια των πλειστηριασμών και να προασπίσει την ασφάλεια των εμπλεκόμενων. Οι περισσότεροι πλειστηριασμοί διακόπτονται από τις παρεμβάσεις αγανακτισμένων πολιτών ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που απειλήθηκαν και προπηλακίστηκαν συμβολαιογράφοι.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκουτου Υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα καθώς και αντιπροσώπων του Διοικητικού Συμβουλίου των Συμβολαιογράφων, αποφασίστηκε να αυστηροποιηθεί ο νόμος που αφορά στη διακοπή των πλειστηριασμών. Για να επιτευχθεί αυτό, σύμφωνα με τη νέα τροποποίηση, η διακοπή πλειστηριασμών θα επισείει αυτεπάγγελτη δίωξη και όχι κατ’ έγκλιση κάτι που επιτρέπει στις αρχές να προχωρούν άμεσα σε συλλήψεις, ενώ παράλληλα θα ενισχυθούν τα μέτρα φύλαξης των Ειρηνοδικείων.

Ωστόσο το σύνθημα “Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” καθώς και η ρητορική εναντίων των πλειστηριασμών είχε κυριαρχήσει κατά την προεκλογική περίοδο. Μετά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς έντονη είναι η δυσαρέσκεια των δανειοληπτών καί με αυτή την εξέλιξη.