Η ομάδα Βίσεγκραντ, γνωστή και ως χώρες του Βίσεγκραντ είναι μια συμμαχία η οποία απαρτίζεται από τέσσερα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία, με σκοπό την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσής τους, καθώς και την υποστήριξη της στρατιωτικής, οικονομικής και ενεργειακής μεταξύ τους συνεργασίας.

20190728_170453_0000.png

Η ομάδα προήλθε σε μια σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Τσεχοσλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας που πραγματοποιήθηκε στην ουγγρική καστροπολιτεία του Βίσεγκραντ, στις 15 Φεβρουαρίου του 1991 (δεν πρέπει να συγχέεται με το Βίσεχραντ, ένα κάστρο στην Πράγα, την πρωτεύουσα της Τσεχίας, ή με την πόλη Βίσεγκραντ στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη).

Θέματα Κοινωνικής Οικονομίας

Η Τσεχία και η Σλοβακία έγιναν μέλη μετά τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας το 1993. Και τα τέσσερα μέλη της Ομάδας Βίσεγκραντ προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου του 2004.

Η ονομασία της ομάδας, όπως και ο τόπος της συνάντησης που επιλέχθηκε, προέρχεται από τη συνεδρίαση των ηγετών της Βοημίας (Τσεχία), της Πολωνίας και της Ουγγαρίας στο Βίσεγκραντ το 1335. Ο Κάρολος Α΄ της Ουγγαρίας, ο Κάζιμιρ Γ΄ της Πολωνίας και ο Ιωάννης της Βοημίας συμφώνησαν να δημιουργήσουν νέες οδούς για το εμπόριο για να παρακάμψουν τους εμπορικούς δρόμους και τα προνόμια της Βιέννης και να αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Επικυρώθηκε επίσης η αναγνώριση της κυριαρχίας της Τσεχίας επί του Δουκάτου της Σιλεσίας. Μια δεύτερη συνάντηση έλαβε χώρα στο 1339, όπου αποφασίστηκε ο διάδοχος του βασιλικού θρόνου της Πολωνίας σε περίπτωση που ο Κάζιμιρ Γ΄ θα πέθαινε χωρίς αρσενικό διάδοχο.

Οι σύγχρονες ονομασίες που χρησιμοποιούνται για την ομάδα Βίσεγκραντ από τα κράτη μέλη της είναι στα τσεχικά Visegrádská čtyřka ή Visegrádská skupina, στα ουγγρικά Visegradi Együttműködés ή Visegradi négyek, στα πολωνικά Grupa Wyszehradzka και στα σλοβακικά Vyšehradská skupina ή Vyšehradská štvorka. Σε ορισμένες περιπτώσεις αναφέρεται ως Τρίγωνο Βίσεγκραντ και αφορά την περίοδο κατά την οποία οι χώρες της συμμαχίας ήταν τρεις, όμως έχει χρησιμοποιηθεί και μετά τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας το 1993.

Originally posted 2019-10-20 12:27:36.