«Δεν υπάρχει τίποτε, τίποτε πολυτιμότερο από το ν’ αγαπιέται πολύ ο άντρας από τη γυναίκα του και η γυναίκα από τον άντρα της»

(Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος).

Με αφορμή την εορτή των ερωτευμένων που εορτάζεται σήμερα, στις 14 Φεβρουαρίου, σε πολλά μέρη του κόσμου, είναι επίκαιρο να θυμηθούμε, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει τους δικούς της Αγίους του έρωτα.

agioi-akylas-priskilla

Συγκεκριμένα ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος στις αρχές της νέας χιλιετίας είχε προτείνει να εορτάζεται η γιορτή των ερωτευμένων στις 13 Φεβρουαρίου, όταν η Ορθοδοξία τιμά τη μνήμη των Αποστόλων Ακύλα και Πρίσκιλλας  – ένα αγαπημένο χριστιανικό ζευγάρι που μαρτύρησαν την εποχή του Νέρωνα  και θεωρούνται προστάτες των ερωτευμένων, διότι έμειναν ενωμένοι και αγαπημένοι μέχρι και την τελευταία τους στιγμή.

Οι Άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα κατάγονταν από τον Πόντο. Όταν εκδιώχθηκαν από την Ρώμη όλοι οι  Ιουδαίοι (επί το Ρωμαίο αυτοκράτορα Κλαύδιο, 41-54) λόγω των αναταραχών που γινόντουσαν μεταξύ τους στις συναγωγές για τον Ιησού, ο Ακύλας, σκηνοποιός στο επάγγελμα, και η γυναίκα του Πρίσκιλλα αναγκάστηκαν και αυτοί να φύγουν στην Κόρινθο, όπου και μυήθηκαν από τον Απόστολο Παύλο στο χριστιανισμό και τον ακολούθησαν στις αποστολικές του περιοδείες (Πράξεις 18, 1-4).

Παρόλο που ο Άγιος Βαλεντίνος δεν μνημονεύεται πουθενά στο ορθόδοξο εορτολόγιο, η πρόταση του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου «νικήθηκε» από την εμπορευματοποιημένη αγάπη των Ελλήνων καταναλωτών.

Agios_Yakinthos

Αξίζει, όμως, να σημειωθεί, ότι πολλά ζευγάρια στην Ελλάδα ακολούθησαν την πρόταση του Αρχιεπισκόπου, γιορτάζοντας την ημέρα των ερωτευμένων στις 13 Φεβρουαρίου, καθώς και το καλοκαίρι, στις 3 Ιουλίου – την ημέρα που Εκκλησία μας τιμά τον Άγιο Υάκινθο, ο οποίος έχει προβληθεί ως Άγιος της αγάπης, των ερωτευμένων ζευγαριών και της νεότητας.

Written by

Μαρία ΣΟΝΟΥΣ

Η Μαρία Αθανασιάδου (ΣΟΝΟΥΣ) αρθρογραφεί στην Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλους του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον Γιάννη Νασιούλα και την παράταξη "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη". Η Μαρίνα Αθανασιάδου είναι πρώην αρχισυντάκτρια ρωσόγλωσσου περιοδικού πανελλαδικής εμβέλειας και ρωσόγλωσσου ιντερνέτ-πορταλ, είναι μεταφράστρια, δημοσιογράφος και διερμηνέας. Σήμερα, συνεργάζεται με την Ellinair (inflight magazine), καθώς και με τον ιστότοπο www.grekomania.ru.