Ο Ανδρέας Παπανδρέου λατρεύτηκε ως πολιτικός ηγέτης εθνικού βεληνεκούς και ποτέ κανείς δεν τόλμησε να αμφισβητήσει τον πατριωτισμό του. Περιστοιχίσθηκε από σοβαρούς ανθρώπους που στελέχωναν το επιτελείο του στην άμυνα και τα εξωτερικά. Όπου έκανε αβλεψίες, είχε τον ανδρισμό να βγεί και να το πει ευθέως.

Στην υπεράσπιση της Μακεδονίας, είχε δίκιο και έδωσε παράδειγμα ηγεσίας. Η παρακαταθήκη του εμπνέει ακόμα. Υλοποιώντας την εθνική ευαισθησία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που αναδείχθηκε ως ολύμπια πολιτειακή μορφή, δεν απέτυχε να κάνει κυβερνητική πράξη όσα ο πολύς λαός αντιλαμβάνεται διαισθητικά στην διαχρονική του σοφία.

Όταν οι ξένοι ξεπέρασαν τον χειρότερό τους εαυτό σε εκβιασμούς και πιέσεις, έκλεισε τα σύνορα με την εχθρική γειτονική χώρα και επέβαλε εμπάργκο. Ποτέ δεν δέχθηκε υποδείξεις για απεμπόληση της Μακεδονίας ως εθνικού κεφαλαίου. Φέρθηκε υπεύθυνα στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και χαλύβδωσε με την συστράτευσή του την εθνική κόκκινη γραμμή: το όνομα της Μακεδονίας δεν διατίθεται σε άλλους.

Η εθνική παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου έκανε κυβερνητική πράξη το δάκρυ του μεγάλου Καραμανλή και τις σκέψεις όλων των Ελλήνων.

Originally posted 2017-12-18 16:38:15.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.