
Αναζητώντας τρόπους για την επίτευξη των πλεονασμάτων που υποσχέθηκε στους ξένους η κυβέρνηση, κατάφερε και πάλι να μας εκπλήξει αρνητικά. Το περιβαλλοντικό τέλος των 4 λεπτών ανά πλαστική σακούλα άρχισε να ισχύει.
Οι Έλληνες έχοντας πληρώσει απίστευτους φόρους στην αρχή έσπευσαν να διακωμωδησουν το γεγονός. Πατήθηκαν εκατομμύρια πλήκτρα σε λίγες μόνο μέρες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Άλλοι με αστεία και ανέκδοτα και άλλοι με αγανάκτηση υποδέχονται το νέο μέτρο. Οι καταναλωτές πέρα από κάθε λογική πληρώνουν 4 φορές πάνω από το κόστος της κάθε νάυλον σακούλα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των καταναλωτικών οργανώσεων, η επιβάρυνση ανά κάτοικο αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 ευρώ ετησίως, δηλαδή μία τετραμελής οικογένεια θα πληρώσει 60 με 80 ευρώ σε μία χρονιά. Το επόμενο έτος η επιβάρυνση σχεδόν θα διπλασιαστεί, με ό,τι συνεπάγεται για την τελική επιβάρυνση ανά νοικοκυριό.
Αναμφιβόλως οι πλαστικές σακούλες αποτελούν ένα βασικό παράγοντα της περιβαλλοντικής μόλυνσης, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως η δικαιολογία για το νέο χαράτσι είναι τουλάχιστον αστεία, αν όχι τραγική.
Ανάλογα μέτρα ισχύουν σε χώρες όπως η Γερμανία, όπου οι φόροι είναι πραγματικά ανταποδοτικοί και οι καταναλωτές έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθουν. Στη χώρα μας αν εξαιρέσουμε την πρόχειρη σύσταση ενός φορέα που θα αξιοποιήσει τα έσοδα του περιβαλλοντικού τέλους, ενισχύοντας τα κρατικά ταμεία, επί της ουσίας δεν υπάρχει κανένας απολύτως σχεδιασμός για την οικολογική ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Εξάλλου, τα προϊόντα που θα μεταφέρονται μέσα στις φορολογημένες σακούλες θα είναι κι αυτά σε πλαστικές συσκευασίες, αλλά αφήστε το τώρα, μη τους βάζουμε ιδέες.
Originally posted 2018-01-06 10:00:38.