Χριστός Ανέστη!

Νέοι, γέροι και κόρες,
όλοι, μικροί, μεγάλοι, ετοιμαστήτε
μέσα στες εκκλησιές τες δαφνοφόρες
με το φως της χαράς συμμαζωχτήτε
ανοίξετε αγκαλιές ειρηνοφόρες
ομπροστά στους Αγίους και φιληθήτε
φιληθήτε γλυκά χείλη με χείλη,
πέστε Χριστός Ανέστη εχθροί και φίλοι.”

Να τι έγραφε ο Διονύσιος Σολωμός αναφερόμενος στην Ανάσταση. Όσοι έχουν ζήσει Πάσχα στην Ελλάδα δεν το ξεχνούν. Στον προαύλιο χώρο κάποιας εκκλησίας, με λίγο ή πολύ κόσμο, με τα κεριά στα χέρια και σε λίγο τα αναστάσιμα φιλιά με τους αγαπημένους αλλά και με αγνώστους, με τις ευωδιές της άνοιξης και το λιβάνι να εξαϋλώνουν τον εορτασμό. Το μοίρασμα των παραδόσεων ενισχύει την αίσθηση τού εορτασμού και ίσως και να βαθαίνει την πίστη καθώς την εξυψώνει.

Μα τι συμβαίνει όταν δεν υπάρχει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα; Όταν η πιο κοντινή ελληνική εκκλησία είναι μισή μέρα δρόμο μακριά. Όταν δεν υπάρχουν ένα γύρω άλλοι ορθόδοξοι. Όταν με τους φίλους δε μοιράζεσαι κοινές παραδόσεις. Όταν δεν υπάρχει κανείς να σε παρακινήσει ή να σε παρατηρήσει που δε νηστεύεις. Όταν η νονά είναι στην άλλη άκρη της γης για να φέρει τη λαμπάδα.

Τότε συνδυάζεις τον Σολωμό με τον Πέρση ποιητή Χαφίζ που λέει: «Το μέρος που βρίσκεσαι αυτήν ακριβώς τη στιγμή, το έχουν κυκλώσει για σένα στον χάρτη οι Θεοί». Και ευχαριστείς που είσαι εδώ ακριβώς που είσαι. Και έχεις την μοναδική ευκαιρία να γιορτάσεις τη δική σου Ανάσταση. Νιώθεις ευγνωμοσύνη που έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις σκόπιμα τις παραδόσεις και να τις ξαναντύσεις με την αλήθειά τους. Να μην τις μεταφέρεις στην επόμενη γενιά προτού βαφτιστείς στο νόημά τους.

Σε έναν τόνο πιο μελοδραματικό, νιώθεις σαν τους πρώτους χριστιανούς στις κατακόμβες, εκείνους που εγκαθίδρυσαν νέες συνήθειες λόγω του νόηματος που τους προσέδιδαν. Η λαχτάρα όμως για τον αληθινό εορτασμό ξεπλένει τους μελοδραματισμούς και συγκρατεί μόνο το λιτό νόημα της αγάπης. Σε κάθε έναν που είναι ή αισθάνεται ξενιτέμενος προσφέρεται η μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψει εκ νέου την καθαρότητα και την ησυχία που αρμόζει στην αλήθεια του αναστάσιμου εορτασμού.

Χρόνια Πολλά σε όλους

Originally posted 2018-04-08 08:25:36.

Written by

Ιωάννα ΛΕΚΚΑΚΟΥ

Η Ιωάννα Λεκκάκου αρθρογραφεί στην Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ και επιμελείται την στήλη "Σπορά και Διασπορά". Είναι Διδάκτωρ Θεατρολογίας του Παν/μίου Αθηνών και ειδικεύεται στην Εισαγωγή των Παραστατικών Τεχνών στην Εκπαίδευση, καθώς και στην Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών. Είναι συγγραφέας, μεταφράστρια λογοτεχνίας και εισηγήτρια σε διεθνή συνέδρια γύρω από θέματα λογοτεχνίας και εκπαίδευσης. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Είναι ενεργό μέλος της ομογένειας λαμβάνοντας μέρος σε πρωτοποριακές δράσεις για την ενίσχυση και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.