Η φαυλότητα του περιβόητου «λιμνοσύμφωνου» Τσίπρα-Ζάεφ αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας, πολυμερώς και πολυτρόπως. Εσχάτως, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στάθηκε αφορμή για να βάλει η ελληνική διπλωματία άλλο ένα αυτογκόλ στην αναμέτρησή της με τους Σκοπιανούς μυθοπλάστες.

Η πρόκριση του κρατιδίου των Σκοπίων στην τελική φάση του UEFA Euro 2020 συνοδεύτηκε από νέα κατάφορη παραβίαση του «πνεύματος» της Συμφωνίας των Πρεσπών εκ μέρους της χώρας που βρίσκεται βόρεια της Μακεδονίας. Η αδυναμία ή απροθυμία, αδιάφορο, της σκοπιανικής κυβέρνησης να εφαρμόσει έστω και βασικές υποχρεώσεις της συμφωνίας, όπως φάνηκε με την ιστορία της φανέλας της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου των Σκοπίων και την χρήση σήματος και ονόματος που παραπέμπουν στην κληρονομιά της Ελλάδος, τα λέει όλα.

Παίζουν… τις καθυστερήσεις οι Σκοπιανοί

Όταν δε «στις καθυστερήσεις» ζήτησε η Ελλάς την αλλαγή της φανέλας, αποκρούστηκε το αίτημά της τόσο από τις κρατικές αρχές της γείτονος, που επικαλέστηκε αδυναμία παρέμβασης στην ίδια την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας (εδώ γελάμε), όσο και από την ίδια UEFA, που κλώτσησε την μπάλα στην εξέδρα και εκ των πραγμάτων, δικαίωσε τις σκοπιανικές πονηριές.

Είναι πασιφανές, όπως ήταν άλλωστε εξ αρχής, ότι η σκοπιανική πλευρά θα επικαλείται συνεχώς αστεία εμπόδια και θα προβάλλει φθηνές δικαιολογίες για να μην εφαρμόζει τις συμβατικές υποχρεώσεις της. Με την παρελκυστική αυτή τακτική, ελπίζει στην σταδιακή αλλαγή του στάτους κβο υπέρ των θέσεών της, δεδομένου ότι η μετοχή της στην Ατλαντική Συμμαχία και η ενταξιακή πορεία της προς την ΕΕ θα αυξάνουν τις πιέσεις απέναντι στην ελληνική πλευρά για περαιτέρω υποχωρήσεις. Εξάλλου, οι τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις έχουν καταστήσει τον ενδοτισμό ως σήμα κατατεθέν της χώρας.

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, φουντώνουν οι φήμες ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση τρία μνημόνια με τα Σκόπια – απότοκα και αυτά του λιμνοσύμφωνου -, παρέχοντας, ουσιαστικά, άφεση αμαρτιών στους Σκοπιανούς για την έως τώρα μη τήρηση των συμβατικών τους υποχρεώσεων απέναντι στην Ελλάδα. Η Αθήνα, που έχει πλέον το καλύτερο επιχείρημα για την καθυστέρηση της ψηφοφορίας, μοιάζει διατεθειμένη να κάψει και αυτό το διπλωματικό χαρτί και να κλείσει το μάτι στον κ. Ζάεφ για άλλη μια φορά, παραβλέποντας τις ζαβολιές του.

«Των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι»

Η δε αξιωματική αντιπολίτευση, που φέρει την κύρια ευθύνη για την άθλια αυτή συμφωνία, επιχαίρει για το γεγονός που οι διεθνείς εκφωνητές και τηλεσχολιαστές αναφέρονται στην γείτονα με το γεωγραφικό προσδιορισμό «βόρεια», ωσάν η αναφορά στους παίκτες και την ομάδα με τους αναληθέστατους προσδιορισμούς «Μακεδόνες» και «μακεδονική» δεν αρκούν για να δημιουργηθεί η σύγχυση που χρειάζεται για να εξυπηρετηθούν οι επιδιώξεις των παραχαρακτών της ιστορίας. Με τις εθνομηδενιστικές εμμονές του κ. Τσίπρα αφ’ ενός, και του κ. Μητοστάκη αφ’ ετέρου, οι πολίτες έχουν βρεθεί μεταξύ σφύρας και άκμονος, «των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι».

Πλέον, όλα τα βλέμματα στρέφονται προς τους πρώην πρωθυπουργούς κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να σώσουν την τιμή της παράταξής τους και να δώσουν το σύνθημα υπέρ του ξηλώματος του κ. Μητσοτάκη από την προεδρία της κυβέρνησης και του κόμματος. Όπως πλέον φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού, η πολιτική διελκυστίνδα δεν παίζεται μεταξύ «αριστερών» και «δεξιών». Οι πολιτικάντηδες της Ελλάδος αποδείχθηκαν «παντός καιρού» και η προσήλωσή τους στην πολυπόθητη καρέκλα τους καθιστά αρκούντως αμφιδέξιους ώστε να μην προβληματίζονται για το τι εστί «αριστερά» και τι «δεξιά». Οι ορολογίες αυτές παραμένουν απλά για… ξεκάρφωμα. Η πραγματική μάχη θα δοθεί – εάν ποτέ δοθεί – μεταξύ πατριωτών και εθνομηδενιστών πάσης πολιτικής προελεύσεως και κομματικής αποχρώσεως.

Όσο για το προσφάτως ανακηρυχθέν «δόγμα Μπάιντεν» σχετικά με την επιβολή κυρώσεων σε όποιον αμφισβητεί την Συμφωνία των Πρεσπών και των λοιπών διπλωματικών αρχιτεκτονημάτων που εξυπηρετούν τα αμερικανικά συμφέροντα στα Βαλκάνια, ας μην γελιόμαστε. Οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα δεδομένη και οι κυβερνήσεις μας κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους να επιβεβαιώνουν αυτή την αντίληψη.

Και στο βάθος ελλωχεύουν Βουλγαρία και Αλβανία

Οι απειλές αυτές προφανώς έχουν αποδέκτες την Βουλγαρία, που εξακολουθεί να μπλοκάρει την υποψηφιότητα των Σκοπίων στην ΕΕ λόγω της μεταξύ τους διένεξης γύρω από την εμμονή των Σκοπιανών να αποκαλούν την σλαβοβουλγαρική διάλεκτο που μιλούν «μακεδονική», αλλά και το αλβανικό στοιχείο της χώρας, που πιέζει υπέρ της ομοσπονδιοποίησής των Σκοπίων, που θα καταλήξει σε απόσχιση.

Οι δύο αυτοί παράγοντες αποτελούν τις μεγαλύτερες απειλές για την μελλοντική βιωσιμότητα των Σκοπίων και κατά πάσα πιθανότητα, το μικρό αυτό κρατίδιο, που βασίζει την υπόστασή του επάνω σε ένα ιστορικό ψέμα, θα μοιρασθεί μεταξύ Βουλγάρων και Αλβανών. Φυσικά, στην συνέχεια, η Ελλάς θα έχει να αντιμετωπίσει τις διεκδικήσεις και πιθανόν αλυτρωτικές βλέψεις μεγαλύτερων κρατών, που θα είναι πιο αξιόλογοι αντίπαλοι από τους Σκοπιανούς. Και η βασική αιτία θα είναι η εκ μέρος της Ελλάδος έλλειψη αποφασιστικότητας να υπερασπιστεί τα ιστορικά κεκτημένα της.

Ως η πλουσιότερη χώρα της περιοχής και το παλιότερο μέλος της ΕΕ, η Ελλάς θα έπρεπε να ασκεί ηγετικό ρόλο στην περιοχή. Πλην, όμως, επειδή οι ελληνικές κυβερνήσεις εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα και δεν ακολουθούν ελληνοκεντρική πολιτική, βολεύονται να σέρνονται πίσω από τις εξελίξεις, αντί να τις διαμορφώνουν.

Χωρίς καντενάτσιο, θα δεχθούμε ακόμη περισσότερα γκόλ

Προκαλεί εντύπωση η επιμονή των Σκοπιανών στην παραχάραξη της ιστορίας, δια του σφετερισμού πολιτισμικών στοιχείων από γειτονικές χώρες, ακόμη αν διακυβεύεται η μακροπρόθεσμη υπόσταση της κρατικής τους οντότητας, εξαιτίας των διενέξεων που δημιουργούνται. Παράλληλα, η στάση της Βουλγαρίας, που αντιστέκεται, μέχρι στιγμής, στις πιέσεις ισχυροτέρων χωρών για να υπερασπιστεί την διάλεκτό της είναι εξίσου αξιοσημείωτη.

Εν αντιθέσει με τους εθνομηδενιστικούς κύκλους που οδηγούν την Ελλάδα από την μια διπλωματική ήττα στην άλλη, τα Σκόπια και η Βουλγαρία, αν και το πολιτισμικό τους κεφάλαιο και η ιστορία τους δεν μπορεί να συγκριθούν με τα αντίστοιχα ελληνικά, μοιάζουν να κατανοούν καλύτερα την αξία τους και τα υπεραμύνονται όπως πρέπει. Όσο εκτελούν οι ελληνικές κυβερνήσεις τις οδηγίες της παράγκας, ο ελληνικός λαός μόνο αυτογκόλ έχει να περιμένει.

Εάν δεν αποφασίσουν κάποιοι να παίξουν «καντενάτσιο» και δεν βρεθούν οι ελεύθεροι εκείνοι αμυντικοί που θα κερδίζουν τις χαμένες μπαλιές και θα παρεμποδίζουν τους αντίπαλους επιθετικούς, το παιγνίδι είναι χαμένο από τα αποδυτήρια για την Ελλάδα. Η ποδοσφαιρική φανέλα των Σκοπιανών είναι μόνο η αρχή πολλών λακτισμάτων εις βάρος του έθνους μας.

Written by

Χριστόφορος ΤΡΙΠΟΥΛΑΣ

Ο Χριστόφορος Τριπουλάς είναι πανεπιστημιακός και διδάσκει μαθήματα ρητορικής και διαπροσωπικής επικοινωνίας. Ασχολείται με την μετάφραση και την επιφυλλιδογραφία και είναι συντάκτης στην εφημερίδα Αριστεία.