Ο επανυπολογισμός των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων ως μνημονική δέσμευση, πρόκειται να δώσει τη χαρακτηριστική βολή στους συνταξιούχους και εν γένει στην ελληνική κοινωνία, αφού δυστυχώς τα ελληνικά νοικοκυριά συνεχίζουν να στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τον οικονομικό τους προϋπολογισμό στη βοήθεια των γηραιότερων. Ήδη έχει επανυπολογιστεί το 75% των συντάξεων, ενώ μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αν και οι περικοπές θα εφαρμοστούν από την 1/1/2019, οι συνταξιούχοι θα ενημερωθούν για την προσωπική τους διαφορά στα μέσα του 2018.

Σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου, ακόμα κι αν η προσωπική διαφορά είναι μεγαλύτερη του 18%, η μείωση που θα προκύπτει δεν μπορεί να ξεπερνάει το συγκεκριμένο ποσοστό. Ωστόσο, οι απώλειες αναμένεται να είναι μεγαλύτερες αφού με τον ίδιο νόμο καταργούνται τα επιδόματα συζύγων και τέκνων, που αποτελούν σημαντική ενίσχυση του τελικού ποσού των συντάξεων. Αναφορικά με τον υπολογισμό, έχουν ήδη εκφραστεί ιδιαίτερες επιφυλάξεις για την αξιοπιστία της διαδικασίας και ειδικότερα για τον συνυπολογισμό ποσών σε άλλο νόμισμα, με άλλο πληθωρισμό απουσία ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι μόνοι ευνοημένοι αναμένεται να είναι οι συνταξιούχοι του πρώην ταμείου συνταξιούχων αυτοκινητιστών (ΤΣΑ), που θα λάβουν αυξήσεις της τάξεως του 14%. Ανεπηρέαστοι φαίνεται να παραμένουν μόνο οι συνταξιούχοι ΔΕΚΟ και τραπεζών που συμπλήρωσαν 35 χρόνια εργασίας, ενώ σημαντικές θα είναι οι απώλειες για όλους τους υπόλοιπους.