Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, λαμβάνει χώρα η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία σηματοδοτεί το άτυπο τέλος της θερινής ραστώνης στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό και την επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς. Ειδικά σε εποχές προεκλογικής περιόδου, η ΔΕΘ μεταμορφώνεται στο παλκοσένικο απ’ όπου οι πολιτικοί πρωταγωνιστές ξεδιπλώνουν όλο τους το ταλέντο στην υποκριτική. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς κάποια από τα συνθήματα που λανσαρίστηκαν στο πανελλήνιο από την συμπρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια, εκτοξεύοντας το κομματικό σχήμα που τα υιοθέτησε σε νικηφόρα τροχιά, μόνο και μόνο για να ευτελιστεί ολοκληρωτικά άμα τη αναλήψει της εξουσίας.

Με τα πανιά του να’ χουν πάρει αέρα από τις πολιτικές πομφόλυγες της ΔΕΘ που ξεσηκώνει ο Βαρδάρης, συνεπάρθηκε κατά καιρούς ο ελληνικός λαός από πιασάρικα συνθήματα όπως «επανίδρυση του κράτους», «λεφτά υπάρχουν» ή το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Βαρύγδουπες προτάσεις που έμοιαζαν να έχουν την σαρωτική ορμή ενός κύματος που θα απεγκλώβιζε τους πολίτες από το τέλμα όπου βρίσκονται, αλλά που διαλύθηκαν εξίσου γρήγορα σαν τον αφρό όταν έσκασαν στην στεριά της κομματοκρατίας και της ηδονής της εξουσίας.

20180828_203209_00018967877765917365452.png

 

Η πολιτική εικόνα της ΔΕΘ περιγράφεται από μια «χύμα στο κύμα» παροχολογία εκ μέρους της εκάστοτε εξουσίας, η οποία προσπαθεί να βαυκαλίσει τους πολίτες τάζοντάς τους διαφόρων λογιών «κεράσματα» για να ξεγελάσουν την μιζέρια τους και την εν πολλοίς ορθή κριτική της εκάστοτε αντιπολίτευσης, η οποία, όμως, πέφτει στον ίδιο φαύλο κύκλο που βρίσκεται η κυβέρνηση μόλις παραλάβει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Η οξυδέρκεια των προτάσεων των αντιπολιτευομένων κομμάτων που μεταμορφώνεται σε διαχειριστική κυβερνητική αβελτηρία αποτελεί πραγματικό φαινόμενο που χρήζει ενδελεχούς μελέτης.

Όπως αξίζει ανάλογη μελέτη η ευκολία με την οποία παρασέρνεται από τους επικοινωνιολόγους και τις μαλαγάνες των κομμάτων ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων, πέφτοντας έτσι θύματα μιας κατά συρροή πολιτικής εξαπάτησης. Τα γυαλιστερά προγράμματα με τις εύηχες λέξεις και μεγάλες υποσχέσεις αναμφίρρηστα ασκούν μια γοητεία και μοιάζουν με το απάνεμο λιμάνι όπου μπορεί ο κάθε πικραμένος να αγκυροβολήσει τις ελπίδες του, αλλά τελικά, το καλύτερο αύριο δεν ξημερώνει παρά μονάχα μετά από την μάχη με τον κλύδωνα. Αυτή η μαγική αλλαγή που επαγγέλλονται κατ’ επαγγελία τα κόμματα εξουσίας δεν γίνεται να ξεπροβάλει από τα ανήλια άντρα της κομματικής καμαρίλας. Θα γλυκοχαράξει μόνο όταν ο λαός βρει το σθένος να σπάσει την διελκυστίνδα των κομματικών μηχανισμών που τον κρατούν δέσμιο και να σηματοδοτήσει μόνος του την αλλαγή, στέλνοντας στην εξουσία νέα πρόσωπα και σχήματα, κομματικά αδεύσμευτους πολιτικούς, απελευθερωμένους από ιδεοληψίες και παρωπίδες, τίμιους εργαζόμενους με ένσημα, όχι σπουδαρχίδες του κομματικού σωλήνα που ονειρεύονται καριέρα και ανίδρωτο χρυσό μέσα από την κερκόπορτα του πολιτικού οπορτουνισμού.

Άλλωστε, ο αρχικός σκοπός της ΔΕΘ αφορούσε στην επιχειρηματικότητα και το εμπόριο – έννοιες ασυμβίβαστες με το κομματικό κράτος. Ενδεικτικά, η ανακάλυψη του φραπέ το 1957 παραμένει ασύγκριτα πιο καινοτόμος και δαιμόνια ανακάλυψη απ’ οτιδήποτε ξεφουρνίζουν κατά καιρούς τα κομματικά επιτελεία. Σε συμβολικό επίπεδο, ο πολιτικός που θα επέλεγε την αιδήμονα και γνωστική σιωπή και θα παραχωρούσε την δημοσιότητα και τον χρόνο ομιλίας του σε αντιπροσώπους του ελληνικού επιχειρηματικού δαιμονίου και της εφευρετικότητας – αυτούς που χτυπιόνται τόσο αλύπητα από τους δανειστές-ανταγωνιστές και ένα εχθρικό κράτος όλα αυτά τα χρόνια –  θα έστελνα μήνυμα που ηχούσε πολύ πιο δυνατά απ’ όποιαδήποτε εξαγγελία.  Καμμιά φορά, τα πιο δυνατά λόγια εκφέρονται με την σιωπή.

Originally posted 2018-09-08 08:42:30.

Written by

Χριστόφορος ΤΡΙΠΟΥΛΑΣ

Ο Χριστόφορος Τριπουλάς είναι πανεπιστημιακός και διδάσκει μαθήματα ρητορικής και διαπροσωπικής επικοινωνίας. Ασχολείται με την μετάφραση και την επιφυλλιδογραφία και είναι συντάκτης στην εφημερίδα Αριστεία.