Μέσω της στήλης ΕΚΚΛΗΣΙΑ, φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε στον κριτικό διάλογο και την εμπειρική περίσκεψη για το ζην. Τα εκκλησιαστικά μνημεία του λόγου και της ζωής ορθώνονται στον αγώνα του ανθρώπου να οικοδομήσει τον πολιτισμό και να προσεγγίσει την έννοια του θείου μέσα από εικόνες, ερμηνείες και παραστάσεις συμβατές με τον ανθρώπινο λόγο, ούτως ώστε να δημιουργήσει σχέση με το όντως Ον.

Επόμενο λοιπόν είναι πως στη δυναμική προσπάθεια της Εκκλησίας να καταστεί το άλας της γης, ο εκκλησιαστικός λόγος και πράξη αναμειγνύονται με όλα τα επίπεδα του βίου. Πρόκειται για άθλημα αληθούς κοινωνίας, με όσα θεσμικά συμπαρομαρτούντα έπονται. Είναι λόγος θεραπευτικός και οικουμενικός και εάν εκπίπτει αυτών των χαρακτηριστικών, αδυνατεί να ευαγγελιστεί τον Θεό του σύμπαντος κόσμου, σύμφωνα με τη φράση του αείμνηστου καθ. Νίκου Ματσούκα. Τότε η λατρεία μετατρέπεται σε ειδωλολατρεία, το ήθος σε ηθικισμό, και το ρήγμα φτάνει βαθιά ως τη συνειδητοποίηση «του θάνατου του θεού».

Η μεταφορά, λοιπόν, σε μια εφημερίδα του εκκλησιαστικού γεγονότος είναι μια a priori δύσκολη εργασία, ένα εγχείρημα ορθοτόμησης της αλήθειας. Προϋποθέτει τη μετοχή στην εκκλησιαστική εμπειρία, τόσο από μέρους των συγγραφέων όσο και των αναγνωστών, έστω στο βαθμό του κοινού λόγου και της κατανόησης, αν όχι της παραδοχής, των αρκτικών προτάσεων. Είναι άραγε τυχαίο οτι κάθε ανθρώπινη επιστήμη εκκινεί από τέτοιου είδους αρκτικές παραδοχές, οι οποίες μόνο περιγράφονται, αλλά δεν ορίζονται πλήρως;

Έχοντας κατά νου τα παραπάνω, κληθήκαμε μέσα από τη στήλη ΕΚΚΛΗΣΙΑ, να συνδράμουμε στην εμβληματική πρωτοβουλία της εφημερίδας ΑΡΙΣΤΕΙΑ, ώστε αξιόλογο υλικό για την πνευματική μας υπόσταση και την ανθρώπινη ταυτότητα να γίνει διαθέσιμο, με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των αναγνωστών ανεξαιρέτως θρησκείας, πιστά προς τις κανονικές παραδόσεις και με έμφαση στην ανάδειξη του εκκλησιαστικού λόγου και εμπειρίας. Συνοπτικά η στήλη ΕΚΚΛΗΣΙΑ περιέχει:

1.Εκκλησιαστικά άρθρα, παρεμβάσεις και μηνύματα Ιεραρχών και δόκιμων θεολόγων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με σκοπό να εκφράσει υπεύθυνα τη θέση της Εκκλησίας σε επίκαιρα θέματα.

2. Δημόσια ζητήματα, στο σημείο που η εκκλησιαστική πράξη συναντά την καθημερινότητα των ανθρώπων, αναδεικνύοντας τη συμβολή της Εκκλησίας στον δημόσιο διάλογο και στην παραγωγή προτάσεων που προάγουν το ανθρώπινο πρόσωπο, το σεβασμό και την αξιοπρέπεια.

3. Επιστημονικά θέματα στο σημείο που ο λόγος της Εκκλησίας συναντά το φιλοσοφικό στοχασμό, αλλά και ευρύτερα τα σύγχρονα θέματα τέχνης, ιστορίας, περιβάλλοντος, τεχνολογίας και πολιτισμού.

4. Εξερευνήσεις της παράδοσης και της ανθρωπολογίας της Εκκλησίας, της νεοελληνικής ταυτότητας και ψυχής στην ιστορική τους συνέχεια και μελλοντική προοπτική, με σκοπό να νοηματοδοτήσει εκ νέου τον νεοελληνικό βίο, ειδικά στην μεταμοντέρνα κατάσταση της κρίσης των θεσμών και των αξιών.

5. Διάλογο με τον κόσμο,τις θρησκείες, αλλά και τη διασπορά. Ο θρησκευτικός διάλογος είναι ο τρόπος της Εκκλησίας, για να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους του κόσμου και τις κοινότητές τους σε οικουμενικό πλαίσιο και να δημιουργήσει γέφυρες για συνεργασία και εξεύρεση λύσεων στα παγκόσμια προβλήματα που απειλούν τον πλανήτη.

Μέσα σε λίγες γραμμές, προσπαθήσαμε να περιγράψουμε τους βασικούς άξονες της στήλης ΕΚΚΛΗΣΙΑ της εφημερίδας ΑΡΙΣΤΕΙΑ, ελπίζοντας να συντελέσουμε στην επίκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση. Ευχή μας είναι η δημιουργία σχέσης με τον αναγνώστη, στο μέγιστο μέτρο του δυνατού που επιδιώκει μια εφημερίδα, η οποία γράφεται από νέους ανθρώπους, με όραμα να ενισχύσουμε τον εσωτερικό κριτικό διάλογο μεταξύ συγγραφέα και αναγνώστη. Ευλογημένος ο νέος Ενιαυτός!

Originally posted 2017-11-05 07:55:46.

Written by

Αλέξανδρος ΣΑΛΜΑΣ

Ο Αλέξανδρος - Σταύρος Σαλμάς είναι άμισθος Σύμβουλος Σύνταξης της εφημερίδας ΑΡΙΣΤΕΙΑ, επιμελούμενος την στήλη "Εκκλησία". Χειροτονήθηκε κληρικός το 1996, στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, στην οποία και υπηρετεί μέχρι σήμερα. Σπούδασε Θεολογία και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στον τομέα "Ιστορία της Εκκλησίας και Δογματική Θεολογία" με γνωστικό αντικείμενο Δογματική και Συμβολική Θεολογία και τίτλο : "Η Συνοδικότης της Εκκλησίας με βάση τα Πρακτικά των Οικουμενικών Συνόδων", του τμήματος Κοινωνικής και Ποιμαντικής Θεολογίας του Α.Π.Θ., ενώ διετέλεσε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Αθηνών, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Holy Cross, Greek Orthodox School of Theology, στη Βοστώνη, με συμμετοχή στο Boston Theological Institute και ταυτόχρονη παρακολούθηση μαθημάτων στο Boston College. Αυτή τη στιγμή εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή, στον ίδιο τομέα. Είναι υπεύθυνος σύνταξης του επίσημου θεολογικού περιοδικού της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης «ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΠΑΛΑΜΑΣ» (βραβείο Ακαδημίας Αθηνών), και Διευθυντής του ομώνυμου Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς».