Αρχιτεκτονική είναι η μορφή του δομημένου περιβάλλοντος. Εκφράζεται κυρίως μέσω των κτηρίων. Οι λειτουργικές ανάγκες δημιουργούν τον εσωτερικό χώρο. Το κέλυφος του κτηρίου είναι το όριο αυτού του χώρου. Εξωτερικά το κτήριο γίνεται αντιληπτό ως αντικείμενο. Είναι όμως πλήρης αυτή η προσέγγιση;

Αναγνώριση προσωπικότητας σημαίνει δημιουργία χώρων με ψυχικό αντίκτυπο, όχι κουτιών για σώματα. Από βρέφη μάθαμε πως το στήθος της μητέρας σημαίνει ευεξία και η αγκαλιά της ζεστασιά. Και τα δύο είναι καμπύλα. Τα flat επίπεδα των κτηρίων σημαίνουν εγκατάλειψη και κίνδυνο στις γωνίες. Τέτοιου είδους μηνύματα δεν περιορίζονται στην οπτική. Η σιωπή μπορεί να σημαίνει εγκατάλειψη αλλά και ευλάβεια.grecobooks-1

Κάθε μορφή ύλης κελαηδάει κάτι διαφορετικό. Η μαζική οικοδόμηση απευθύνεται σε αριθμούς, η φροντισμένη αρχιτεκτονική σε προσωπικότητες. Τι κι αν είναι πολύχρωμες οι εργατικές κατοικίες,  οι ενσωματωμένες αξίες δεν αλλάζουν.

Οι σύγχρονες πολυκατοικίες ακουμπούν δημιουργώντας εσώκλειστη διάθεση. Το οικοδομικό τετράγωνο κυριεύει το χώρο.  Έλλειψη δημόσιου χώρου σημαίνει έλλειψη δημόσιας ζωής. Ανοικοδόμηση με γνώμονα τη θέση και όχι το κτήριο είναι μια αρχή για δημιουργία ευχάριστων χώρων.

Η καθημερινή μας ζωή επηρεάζεται. Όταν αποδεχόμαστε το σκληρό ως κανονικό, γινόμαστε κι εμείς σκληροί κι επιθετικοί. Ακόμη και η ομιλία αλλάζει. Η ωραιότητα, η γλυκύτητα και η αρμονία είναι τόσο αναγκαία όσο η τροφή και το νερό.

 

Originally posted 2018-03-23 19:16:34.

Written by

Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ

Ο Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ αρθρογραφεί στην Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Επιμελείται την Στήλη "Ζωτικός Χώρος".