
Χθες, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ρωσικής Δημοκρατίας κύριος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφτηκε την Τουρκία στο πρώτο του ταξίδι μετά την άνετη εκλογή του. Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης κυριάρχησε η συμφωνία του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας κύριο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κατασκευή του αξίας 20 δισεκατομμύρίων δολαρίων ηλεκτροπαραγωγού πυρηνικού αντιδραστήρια στο Ακούγιου της νότιας Τουρκίας, καθώς και για την επίσπευση της παράδοσης του ιδιαίτερα αποτελεσματικύ πυραυλικού συστήματος ρωσικής κατασκευής S-400. Η συμφωνία περιέλαβε επίσης την προώθηση του υπό κατασκευίν αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου Turkstream, αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα διατρέχει την Τουρκία. Τέλος, οι δύοι ηγέτες συμφώνησαν να ιδρυθεί κοινό επενδυτικό τραπεζικό σχήμα με αρχική κεφαλαιοποίηση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης με αμοιβαίο ενδιαφέρον για τις δύο χώρες.
Η συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν και το πλαίσιο που τις έδωσαν οι δύο άνδρες όλο το προηγούμενο διάστημα έχει στρατηγική σημασία και αναμένεται να επηρεάσει έμμεσα την Ελλάδα. Εξακτινώνεται σε δύο κατευθύνσεις: την ενδυνάμωση της αμυντικής ικανότητας της Τουρκίας και της ασφάλειας των χρηματοπιστωτικών της συναλλαγών. Για την Ρωσία, η συμφωνία έχει στρατηγικό αλλά και έναν κρίσιμο τακτικό χαρακτήρα: εκτός από έναν αυτονομημένο από το ΝΑΤΟ και τους Αμερικάνους στρατηγικό σύμμαχο στα νότιά της, εξασφαλίζει πολυπόθητη χρηματική ρευστότητα σε δολάρια, σε μια εποχή που ο αφανής πόλεμος εξόντωσης που της έχουν κηρύξει οι δυτικοί ήδη πλήττει τα χρηματικά της διαθέσιμα, εκτίναξε τον πληθωρισμό στα ύψη και πιέζει την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας για την συνεχή έκδοση όλο και περισσοτέρων ρουβλιών.
Η Τουρκία αμύνεται. Η τακτική απόφαση της διοίκησης του κυρίου Ομπάμα να βγάλει από την μέση τον Τούρκο Πρόεδρο κύριο Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί στον Τούρκο ηγέτη δυσπιστία για το αν έπαψε ή όχι να παραμένει κίνητρο της νέας διοίκησης των ΗΠΑ υπό τον κύριο Ντόναλντ Τραμπ. Η στρατηγική της δημιουργίας κρατών-δορυφόρων των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας στα πετρελαιοπαραγωγά νότια της Τουρκίας έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό για την διατήρηση της χωρικής ακεραιότητας του τουρκικού κράτους. Αν οι δυτικοί επιμείνουν στην ατζέντα αυτή, ο κίνδυνος να μεταφερθεί ο συνοριακός πόλεμος στο εσωτερικό της νοτιο-ανατολικής Τουρκίας είναι προφανής και η επισφάλεια της διαίρεσης του τουρκικού κράτους έρχεται απειλητικά στο προσκήνιο.
Τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία αντιμετωπίζονται ως προεκτάσεις της φυσικής υπόστασης των δύο Προέδρων τους, Πούτιν και Ερντογάν. Η πολιτική τους εξόντωση περνάει από την κρατική εξάντληση των δύο χωρών. Η τακτική της επιδίωξης εσωτερικής αποσταθεροποίησης κλιμακώθηκε με την συνομωσία για να καταρριφθεί το ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος από επίορκους Τούρκους πριν από λίγο καιρό. Οι ίδιοι Τούρκοι στρατιωτικοί εμπλέκονταν στην απόπειρα πραξικοπήματος και δολοφονίας του Προέρδου κυρίου Ερντογάν και κατηγορούνται πως κινήθηκαν ακολουθώντας εντολές ξένων. Το σχέδιο στόχευε στο να δημιουργηθεί εθνικιστικός πυρετός στην Ρωσία. Να ενοχοποιηθεί η σχέση του κυρίου Πούτιν με τον κύριο Ερντογάν και να φθαρεί -ίσως και να ανατραπεί- ο κύριος Πούτιν, εν μέσω αντιτουρκικού ρωσικού μένους πολιτών και στρατιωτικών ηγητόρων. Ευτυχώς το μαύρο κόλπο δεν έπιασε.
Η Ρωσία πασχίζει να οικοδομήσει δικό της σύστημα εκκαθάρισης των τραπεζικών συναλλάγων, όπως αυτές που κάνουμε καθημερινά με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Τώρα, το ελέγχουν παγκοσμίως οι Αμερικανοί. Το ίδιο φαίνεται πως καταφέρνει να επιτύχει η Κίνα. Η ασφάλεια και ανεξαρτησία των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών αφορά στην ίδια την κρατική υπόσταση. Η Τουρκία, που δέχθηκε συνεχείς επιθέσεις στο νόμισμά της όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν κινδυνεύει από ξένη εισβολή από τα νότια ή από την Ελλάδα. Κινδυνεύει από τον συνδυασμό αστραπιαίας οικονομικής επίθεσης στο νόμισμα και στις διατραπεζικές της εκτάσεις, σε συνδυασμό με ξενοκίνητο πραξικόπημα.
Αν γίνει πράξη η δημόσια δέσμευση του Αμερικανού Προέδρου κυρίου Ντόναλντ Τραμπ για απόσυρση των κάκιστα σταλμένων στην Συρία στρατευμάτων του, τότε ίσως όλος ο κόπος και τα έξοδα των Τούρκων δικαιωθούν. Έστω και προς ώρας. Πάντως η απόφαση των Αμερικανών, των Βρετανών και των Ισραηλινών να διαλύσουν μια ντουζίνα κράτη στην Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, δεν προδίδει πως θα παύσει η καταστροφή της ελληνικής μας γειτονιάς σύντομα. Ούτε πως θα πάψει να υφίσταται η Ελλάδα εκβιασμούς για να συμμετάσχει στο βρώμικο παιχνίδι θανάτου που άλλοι σχεδίασαν και υλοποιούν εις βάρος των γειτόνων μας.
Η Ελλάδα, αντίθετα με την Τουρκία, όχι απλώς δεν δύναται να διατηρήσει εθνική ανεξαρτησία, στρατιωτική και χρηματοπιστωτική αυτονομία, αλλά βυθίζεται όλο και περισσότερο στην εξάρτηση εν μέσω γενικευμένης πτώχευσης και απίσχανσης του πληθυσμού της. Ο κίνδυνος να την επιτάξουν ως ανακυκλώσιμο καρφί εις βάρος της Τουρκίας μεγαλώνει και έχει αρχίσει να δείχνει τα δόντια του.
Originally posted 2018-04-04 11:23:34.