Η άδικη κράτηση των (απαχθέντων;) Ελλήνων στρατιωτικών Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη στην Αδριανούπολη από τις τουρκικές αρχές εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό διπλωματικό θέμα και μεγάλη πρόκληση, όμως φαίνεται ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα με την Τουρκία πάνω στο θέμα αυτό. Η υπόθεση του Αμερικανού πάστορα κυρίου Άντριου Μπράνσον έχει φτάσει σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, απασχολώντας τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ τα 2/3 των μελών της Γερουσίας έστειλαν επιστολή στον Τούρκο πρόεδρο κύριο Ταγίπ Ερντογάν απαιτώντας την απελευθέρωση του πάστορα, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος επί 18μηνο, υπό την κατηγορία ότι συνεργάστηκε με τον δισεκατομμυριούχο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν για την ανατροπή του κυρίου Ερντογάν και με την Κουρδική οργάνωση ΠΚΚ. Σημειώνεται εδώ ότι ο κύριος Μπράνσον λειτουργούσε ως πάστορας στην Σμύρνη τα τελευταία 23 χρόνια.

Ο ίδιος ο κύριος Ντόναλντ Τραμπ υπεραμύνθηκε της αθωότητάς του πάστορα, γράφοντας χαρακτηριστικά στο Twitter ότι «αυτοί (σ.σ. οι Τούρκοι) τον αποκαλούν πράκτορα, αλλά εγώ είμαι περισσότερο πράκτορας από εκείνον» και τονίζοντας ότι «διώκεται χωρίς κανένα λόγο». Ο κύριος Τομ Τίλις, μέλος της Αμερικανικής Γερουσίας από την πολιτεία του κυρίου Μπράνσον, παρέστη αυτοπροσώπως στην δίκη του τον περασμένο μήνα, αλλά το δικαστήριο ανέβαλε την επόμενη σύσκεψη για τις 7 Μαΐου, συνεχίζοντας τον πόλεμο νεύρων με τον Αμερικανό κρατούμενο.

grecobooks 6
http://www.grecobooks.com

Εν τω μεταξύ, όπως και στην υπόθεση των συλληφθέντων Ελλήνων αξιωματικών, όπου επιχειρείται να συνδεθεί η μοίρα τους με αυτή των Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016, κυκλοφορούν φήμες ότι ο κύριος Ερντογάν έχει ζητήσει την ανταλλαγή του Αμερικανού πάστορα με τον αυτοεξόριστο κύριο Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και τελεί υπό την προστασία της αμερικανικής κυβέρνησης, παρά τις διώξεις που έχουν ασκηθεί εναντίον του από το καθεστώς Ερντογάν.

Παρόμοιες περιπέτειες αντιμετωπίζουν Γερμανοί υπήκοοι. Στις 14 Απριλίου 2018 οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν έναν πολίτη με διπλή γερμανική και τουρκική ιθαγένεια, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των Γερμανών πολιτών που κρατούνται στην Τουρκία σε πέντε. Σύμφωνα με τον καθηγητή κύριο Άγγελο Συρίγο, το χαρακτηριστικό όλων των περιπτώσεων ξένων υπηκόων που παραμένουν κρατούμενοι στην Τουρκία είναι ότι δεν τους έχουν απαγγελθεί ακόμη κατηγορίες.

Εκτός από την εμπλοκή της Αμερικανικής κυβέρνησης στην υπόθεση του Αμερικανού πάστορα, το θέμα του έχει τύχει ευρείας κάλυψης από μεγάλα έντυπα, ηλεκτρονικά και ψηφιακά ΜΜΕ σε ολόκληρη την χώρα. Επίσης, κυκλοφορούν ψηφίσματα με εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές πολιτών εις βάρος της Τουρκίας, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του κυρίου Μπράνσον.

Το σίγουρο είναι ότι η Αμερική διαθέτει τα μέσα και τον τρόπο να καταστρέψει την εικόνα των εχθρών της με ένα ανελέητο μπαράζ δημοσιευμάτων, τηλεοπτικών παραγωγών και ψηφιακών αναρτήσεων. Για παράδειγμα, η ζημιά που προκάλεσε η ταινία «Εξπρές του Μεσονυκτίου» εξακολουθεί να υφίσταται, αν και έχουν περάσει 40 χρόνια από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε.

Πιθανές συνέπειες εξαιτίας της τουρικικής αδιαλλαξίας

Το ζητούμενο εδώ είναι να καταφέρει η Ελλάδα να συνδεθούν τα ονόματα των αξιωματικών Μητρετώδη και Κούκλατζη με αυτό του πάστορα Μπράνσον, για να παρουσιαστεί άλλη μια απόδειξη ότι η Τουρκία δεν είναι κράτος δικαίου, αλλά κράτος-συμμορία. Ο αντίκτυπος των «παραλλήλων βίων» όχι μόνο θα ενισχύσει την διεθνή υποστήριξη για τα ελληνικά δίκαια, αλλά θα αποτελέσει μοχλό πίεσης προς τους πολιτικούς και γραφειοκράτες στην Αμερική που τρέφουν ακόμη μια αδικαιολόγητη συμπάθεια προς την Τουρκία.

Αυτό θα χρειαστεί τόσο την προσπάθεια ανάσχεσης της αναβάθμισης του φονικού τουρκικού οπλοστασίου από την αγορά υπερσύγχρονης αμερικανικής τεχνολογίας, όσο και την αναμόρφωση της απαράδεκτης πολιτικής του ΝΑΤΟ σχετικά με την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων εις βάρος συμμαχικών κρατών-μελών του οργανισμού.

Κι επειδή ο οικονομικός πόλεμος προηγείται του στρατιωτικού, η έκδοση μιας ταξιδιωτικής οδηγίας από το Στέιτ Ντιπάρμεντ και τις ανάλογες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποτελούσε μια σαφή απάντηση στα νεοθωμανικά γιουρούσια του υπερφιλόδοξου σουλτάνου και αποτελεσματικό εργαλείο υπέρ της ταχείας επιστροφής των αδίκως φυλακισθέντων. Άλλωστε, ο κύριος Ερντογάν δεν δείχνει να παίρνει από λόγια…

Originally posted 2018-05-04 09:10:35.

Written by

Χριστόφορος ΤΡΙΠΟΥΛΑΣ

Ο Χριστόφορος Τριπουλάς είναι πανεπιστημιακός και διδάσκει μαθήματα ρητορικής και διαπροσωπικής επικοινωνίας. Ασχολείται με την μετάφραση και την επιφυλλιδογραφία και είναι συντάκτης στην εφημερίδα Αριστεία.