Η ώρα του «σφραγίσματος» έφτασε για τους Ευρωπαίους πολίτες, καθώς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Λάιεν δήλωσε πως θα παρουσιάσουν τον Μάρτιο την πρόταση Μητσοτάκη, για ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Καθώς η ΕΕ παραμένει διχασμένη για το πώς ακριβώς πρέπει να εφαρμοστούν τα διαβατήρια υγείας Covid-19,  η πρόεδρος της επιτροπής, Λάιεν, προέτρεψε τα μέλη να βιαστούν, να βρουν μια ευρωπαϊκή λύση, προειδοποιώντας ότι η εταιρίες υψηλής τεχνολογίας (Big-Tech) θα μπορούσαν να προχωρήσουν πρώτες.

Ενώ, κατ ‘αρχήν, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι απαιτείται ένα καθολικό υγειονομικό πιστοποιητικό για το άνοιγμα των συνόρων και την αναζωογόνηση της τουριστικής βιομηχανίας, που έχει πληγεί, δεν υπάρχει ακόμα σαφήνεια για το πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί.

Η Λάιεν  προέτρεψε τους ηγέτες της Ε.Ε να βιαστούν και να παρουσιάσουν το όραμά τους για τα πιστοποιητικά.

Ως παράδειγμα, του πώς θα μπορούσε να γίνει, ανέφερε το έργο του Ισραήλ στην παρακολούθηση του ιστορικού εμβολιασμού ενός ατόμου χρησιμοποιώντας τα λεγόμενα «πράσινα διαβατήρια».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες αυτά έχουν αποδειχθεί εύκολα επιρρεπεί σε πλαστογραφία.

Εάν δεν προκύψει σύντομα ευρωπαϊκή λύση σχετικά με τα πιστοποιητικά υγείας, η Big-Tech θα γεμίσει αναπόφευκτα το κενό, προειδοποίησε η Λάιεν.

Είναι σημαντικό να έχουμε μια ευρωπαϊκή λύση, διότι αλλιώς άλλοι θα πάνε να καλύψουν αυτό το κενό» , είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Η Google και η Apple προσφέρουν ήδη λύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Και αυτή είναι ευαίσθητη πληροφορία, επομένως θέλουμε να είμαστε πολύ σαφείς εδώ ότι προσφέρουμε μια ευρωπαϊκή λύση.

Ωστόσο, δεν ήταν απολύτως σαφές, επάνω σε τι ακριβώς αναφερόταν η Λάιεν.

Η Google και η Apple παρουσίασαν ένα κοινό πλαίσιο που ονομάστηκε «έκθεσης ειδοποίησης» τον περασμένο Απρίλιο, σχεδιασμένη για να διευκολύνει τον ψηφιακό εντοπισμό επαφών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αυτή την εβδομάδα, κυκλοφόρησε μια πλατφόρμα που υποστηρίζεται από την Google και το Global.health.

Το έργο επιδιώκει να συλλέξει ανώνυμα δεδομένα για μεμονωμένες περιπτώσεις Covid-19, από χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η μάχη για να εμβολιαστούν και «φακελωθούν» ή να πιστοποιηθούν (όπως το λένε οι νεοταξίτες) οι άνθρωποι συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Ενώ στον αγώνα τον «καλό» (για να μας σώσουν) μπαίνουν και οι εταιρίες υψηλής τεχνολογίας.