Οι μετοχές της China Evergrande Group (HK: 3333 ) συνέχισαν την πτωτική τους πορεία, αφού η S&P Global Ratings προειδοποίησε ότι ο προωθητής βρίσκεται στα πρόθυρα της αθέτησης.

Οι μετοχές υποχώρησαν κατά 3,51% στα 2,20 HK (0,28 $) στις 12:35 μ.μ. ET (4:35 π.μ. GMT), μετά από πτώση 7% στις συναλλαγές της προηγούμενης ημέρας.

“Πιστεύουμε ότι το Πεκίνο θα αναγκαζόταν να παρέμβει μόνο εάν μια μεγάλη μετάδοση χρεοκοπήσει αρκετούς μεγάλους κατασκευαστές ακινήτων και θέσει συστημικούς κινδύνους για την οικονομία”, ανέφερε η S&P σε έκθεση της 20ής Σεπτεμβρίου.

«Η αποτυχία της China Evergrande από μόνη της πιθανότατα δεν θα οδηγούσε σε ένα τέτοιο σενάριο».

Η προσοχή στρέφεται τώρα στο αν η εταιρεία θα είναι σε θέση να πληρώσει τόκους 83,5 εκατομμυρίων δολαρίων για το ομόλογό της τον Μάρτιο 2022 που λήγει την Πέμπτη. Μια δεύτερη πληρωμή τόκων ύψους 47,5 εκατομμυρίων δολαρίων για τις υποχρεώσεις του Μαρτίου 2024 έχει προγραμματιστεί για τις 29 Σεπτεμβρίου.

Οι κινεζικές αρχές είχαν προειδοποιήσει προηγουμένως τους μεγάλους δανειστές να μην αναμένουν πληρωμές τόκων για τα τραπεζικά δάνεια που οφείλονται αυτήν την εβδομάδα. Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές υποστήριξαν ότι κάποια μορφή κρατικής παρέμβασης είναι αναπόφευκτη καθώς η κρίση επιδεινώνεται.

«Ενώ πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να θεωρηθεί ως οργανωτής διάσωσης, αναμένουμε ότι θα αναλάβει να αναλάβει μια διαχειριζόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της εταιρείας για να αποφύγει τις ακατάστατες προσπάθειες είσπραξης, να μειώσει τον συστημικό κίνδυνο και να περιορίσει την οικονομική αναστάτωση», δήλωσε ο Tommy Wu , ανώτερος οικονομολόγος στην Oxford Economics και Louis Kuijs, επικεφαλής της ασιατικής οικονομίας, σε ένα σημείωμα.

Ωστόσο, οι οικονομικές συνθήκες στον ευρύτερο τομέα των ακινήτων θα παραμείνουν στενές για κάποιο χρονικό διάστημα, με επιρροές στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, προσθέτει το σημείωμα.

Written by

Γεώργιος ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Γεώργιος Αλεξόπουλος αρθρογραφεί στην Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Γεννήθηκε την Πάτρα το 1984. Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι απόφοιτος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστήμιου Πατρών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος MBA στις νέες αρχές Διοίκησης Επιχειρήσεων, του ιδίου τμήματος με εξειδίκευση την Διεθνοποίηση των Επιχειρήσεων. Είναι κάτοχος πτυχίου τεχνολόγου πολιτικού μηχανικού έργων υποδομής. Έχει δημοσιεύσει ερευνητικά άρθρα στα καταλογραφημένα επιστημονικά περιοδικά με κριτές: Journal of Investment Management and Financial Innovations, Macmillan Palgrave Publishers. Οι τομείς του ερευνητικού ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν την Κοινωνική Οικονομία, την Εταιρική Διακυβέρνηση, την Οικονομική Οικονομετρία και τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Έχει παρουσιάσει πολλά εθνικά συνέδρια σχετικά με τον τραπεζικό φόρο και τη διάρθρωση του κεφαλαίου. Στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας δραστηριοποιείται από το 2017 με την ιδιότητα του σαν Researcher at Social Economy Observatory, Greece στο οποίο είναι Responsible Individual development researcher of a development of new models corporate governance study between social enterprises, and development researcher of econometric models of Internationals Credit Flow measurement developed through the Social Economy