Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι σταματούν όλες οι πωλήσεις βρεφικής σκόνης με βάση το ταλκ στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Θα συνεχίσουν να πωλούνται στον υπόλοιπο κόσμο.

Η απόφαση του φαρμακευτικού γίγαντα να σταματήσει την πώληση σκόνης τάλκης για μωρά ακολουθεί μετά από χιλιάδες αγωγές που ισχυρίζονται ότι το προϊόν προκάλεσε καρκίνο. Η J&J αντιμετωπίζει σχεδόν 19.400 αγωγές που σχετίζονται με τους ισχυρισμούς ότι η σκόνη τάλκης μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Το 2019 η εταιρεία έλαβε κλήσεις από τις αρχές των ΗΠΑ που διερευνούσαν τους ισχυρισμούς. Έχει χάσει αρκετές δίκες, συμπεριλαμβανομένης μιας υπόθεσης υψηλού προφίλ το 2018, όταν διετάχθη να πληρώσει αποζημίωση 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην περίπτωση 22 γυναικών που ισχυρίστηκαν ότι ο καρκίνος τους προκλήθηκε από τη χρήση του προϊόντος της.

Η κίνηση έρχεται μετά από χρόνια δικαστικών διαφορών, όπου η Johnson & Johnson διατάχθηκε να πληρώσει δισεκατομμύρια σε αποζημιώσεις. Ωστόσο, η εταιρεία λέει ότι δεν θα σταματήσει να πωλεί το προϊόν στον υπόλοιπο κόσμο.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την κίνηση σε δήλωση την Τρίτη, σημειώνοντας ότι είχε αποφασίσει να «διακόψει οριστικά» τη βρεφική σκόνη στις ΗΠΑ και τον Καναδά για να «δώσει προτεραιότητα σε προϊόντα υψηλής ζήτησης», εν μέσω της πανδημίας Covid-19, αποδίδοντας την πτώση σε πωλήσεις εν μέρει σε “παραπληροφόρηση”.

«Η ζήτηση για Johnson’s Baby Powder που βασίζεται σε ταλκ στη Βόρεια Αμερική μειώνεται, σε μεγάλο βαθμό, λόγω αλλαγών στις συνήθειες των καταναλωτών και τροφοδοτείται από παραπληροφόρηση σχετικά με την ασφάλεια του προϊόντος και από μια συνεχή δημοσιοποίηση δικαστικών διαδικασιών», δήλωσε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι θα σταματούσε επίσης να πωλεί περίπου 100 άλλα είδη εκτός από τη σκόνη.

Ενώ η Johnson & Johnson επιμένει ότι είναι «σταθερά σίγουρη» για την ασφάλεια της σκόνης μωρού που βασίζεται σε τάλκη, δεσμεύεται να «υπερασπιστεί σθεναρά το προϊόν» από «αβάσιμους ισχυρισμούς», η εταιρεία αντιμετώπισε μια σειρά από αγωγές από πελάτες με την πάροδο των ετών που ισχυρίζονται ότι η σκόνη περιέχει παράγοντες που προκαλούν καρκίνο όπως ο αμίαντος. Αν και η εταιρεία αναδείχθηκε νικηφόρα από μερικές από τις αγωγές, αναγκάστηκε επίσης να καταβάλει τεράστια ποσά σε ενάγοντες σε άλλες, όπως μια υπόθεση τον περασμένο Φεβρουάριο, στην οποία διατάχθηκε να αποζημιώσει 750 εκατομμύρια δολάρια σε τέσσερις ασθενείς με καρκίνο.

Θεωρώντας την απόφαση ως «νίκη για τη δημόσια υγεία», ο Οργανισμός Ευαισθητοποίησης για την Νόσο του Αμίαντου κατηγόρησε την Johnson & Johnson για την αργή δράση και την παραπλάνηση των πελατών, ενώ καλεί το Κογκρέσο να «απαγορεύσει τον αμίαντο για πάντα».

«Οι Αμερικανοί πρέπει να είναι σε θέση να εμπιστεύονται ότι είναι ασφαλείς από τον αμίαντο. Η Johnson & Johnson [J&J] πέρασε δεκαετίες παραπλανώντας το κοινό να πιστεύει ότι η συχνά σκόνη μωρού που έχει μολυνθεί με αμίαντο ήταν ασφαλής όταν ήξεραν ότι δεν ήταν “, δήλωσε η πρόεδρος της ομάδας, Λίντα Ρέινστεϊν.

«Μια μικρή και ισχυρή ομάδα χημικών εταιρειών στην Αμερική εξακολουθεί να βασίζεται στον αμίαντο και έχει εμποδίσει την εθνική απαγόρευση αυτής της θανατηφόρας ουσίας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να ακολουθήσουν την J&J και να δουν το λάθος τους. “

Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι υποστηρικτές της ασφάλειας των καταναλωτών χαιρετίζουν την κίνηση ως νίκη, ωστόσο, το αμφιλεγόμενο προϊόν θα συνεχίσει να πωλείται “σε άλλες αγορές σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε η Johson & Johnson, όπου η ζήτηση για σκόνη παραμένει υψηλή και οι αγωγές είναι λιγότερο συχνές.

Πολλοι δικαίως αναρωτιούνται εάν ο παγκόσμιος πληθυσμός πέρα ​​από τη Βόρεια Αμερική είναι «αναλώσιμος».

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!