
Το Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, αργά το απόγευμα, μετά από μάχη με τον καρκίνο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών ο σπουδαίος Θάνος Μικρούτσικος – ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της νεότερης ελληνικής μουσικής σκηνής, στον οποίον χρωστάμε και πάντα θα χρωστάμε την αγάπη μας στον ποιητή Νίκο Καββαδία (11 Ιανουαρίου 1910 – 10 Φεβρουαρίου 1975).
Η σχέση αυτούς τους δυο ανθρώπους ήταν βαθιά και μακρόχρονη. Παρόλο που δεν γνωρίστηκαν ποτέ, έγιναν ένα. Όλα ξεκίνησαν το 1979, όταν κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος του Θάνου Μικρούτσικου σε μελοποίηση Νίκου Καββαδία με τίτλο «Ο Σταυρός του Νότου», ο οποίος από τότε και μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο σε πωλήσεις, αποτελώντας μαζί με τον «Δρόμο» των Μίμη Πλέσσα – Λευτέρη Παπαδόπουλου και τα «Νησιώτικα» του Γιάννη Πάριου τους τρεις πιο εμπορικούς δίσκους στην ιστορία της εγχώριας δισκογραφίας.
Δώδεκα χρόνια μετά, το 1991, βγήκε ο δεύτερος δίσκος αυτής της εργασίας και σχέσης – «Γραμμές των Οριζόντων», καθώς το 2005 εκδόθηκε ο τρίτος δίσκος με τίτλο «Live στο Μέγαρο».
Με λίγα λόγια, πρόκειται για «καββαδιο-mania» που καλά κρατεί εδώ και σαράντα χρόνια, γιατί μέσα από τις μελοποιήσεις του Θάνου Μικρούτσικου ο Νίκος Καββαδίας έγινε γνωστός στο ευρύ ελληνικό κοινό, διαβάστηκε, τραγουδήθηκε και αγαπήθηκε όσο του άξιζε.
Ο Θάνος Μικρούτσικος, παρουσιάζοντας τη μουσική παράσταση για τον Νίκο Καββαδία τον Μάιο του 2019 στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας, είχε πει, ότι
«…η συντριπτική πλειονότητα της φιλολογικής κριτικής θεωρούσε τον Καββαδία μη σημαντικό ποιητή. Στην καλύτερη περίπτωση τον θεωρούσαν ελάσσονα ποιητή που μιλάει για τη θάλασσα, για τη ζωή των ναυτικών, για τις πόρνες στα λιμάνια και για τα πλοία με τα οποία ταξίδεψε. Και βεβαίως τον υποτιμούσαν ως ποιητή της ομοιοκαταληξίας (στιχοπλόκο τον είπαν κάποιοι) όταν η μοντέρνα ποίηση ήταν στο ζενίθ σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Η θάλασσα, το πλοίο, το ταξίδι, τα λιμάνια, είναι το πεδίο που χρησιμοποιεί ο Καββαδίας για να πει άλλα πράγματα πολύ σημαντικά και διαχρονικά. Αυτά ακριβώς αποκάλυψε η μουσική μου και είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής που ο Καββαδίας πήρε τη θέση που του αξίζει στην ελληνική ποίηση. Κυρίως γιατί αγαπήθηκε από τους νέους τριών γενεών και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον.»
Ο Νίκος Καββαδίας ήταν Έλληνας ποιητής, πεζογράφος, μεταφραστής και ναυτικός. Γεννήθηκε στην πόλη Νικόλσκ Ουσουρίϊσκιϊ της Ρωσίας (Βλαδιβοστόκ) από γονείς Κεφαλονίτες, τον Χαρίλαο Καββαδία και τη Δωροθέα Αγγελάτου της γνωστής οικογένειας εφοπλιστών της Κεφαλονιάς.
Ο Χαρίλαος Καββαδίας διατηρούσε γραφείο γενικού εμπορίου, διακινώντας μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων με κύριο πελάτη τον τσαρικό στρατό.
Το 1914, με το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η οικογένεια (χωρίς τον πατέρα) ήρθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, ενώ ο Χαρίλαος Καββαδίας γύρισε στην Ελλάδα το 1921 – μετά από την Οκτωβριανή Επανάσταση, οικονομικά κατεστραμμένος και ανίκανος να προσαρμοσθεί στην ελληνική πραγματικότητα.
Μετά το Αργοστόλι η οικογένεια Καββαδία ζούσε στον Πειραιά. Το 1933 μετακόμισε στην Αθήνα όπου το σπίτι της έγινε τόπος συγκέντρωσης λογοτεχνών, ζωγράφων και ποιητών.
Η πρώτη ποιητική συλλογή του Νίκου Καββαδία – «Μαραμπού», η οποία εκδόθηκε τον Ιούνιο του 1933, του χάρισε το προσωνύμιο που θα τον συνόδευε έως το τέλος της ζωής του. Εδώ αξίζει να σημειωθεί, ότι στο «Μαραμπού» ο Νίκος Καββαδίας έγραψε για ναυτικές ιστορίες που τον στιγμάτισαν.
Το 1947 κυκλοφόρησε η άλλη ποιητική του συλλογή – «Πούσι» και το 1975 – «Τραβέρσο».
Η μεγάλη αναγνώριση του έργου του Νίκου Καββαδία ήρθε μετά θάνατον και κυρίως με την μελοποίηση των ποιημάτων του από τον Θάνο Μικρούτσικο.
Όσα χρόνια κι αν περάσουν από δω και πέρα, ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Νίκος Καββαδίας θα είναι πάντοτε συνδεδεμένοι στην ψυχή μας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειάς του Θάνου Μικρούτσικου, η πολιτική κηδεία του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη θα πραγματοποιηθεί αύριο, 30 Δεκεμβρίου 2019, στις 14:30 στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.