Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας, έλαβε χώρα χθες στην Κρήτη, λίγο πριν την έναρξη του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες. Ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως η συζήτηση έγινε σε πολύ θετικό κλίμα. Στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις των γειτονικών χωρών.

Ο Έλληνας Υπουργός άφησε να εννοηθεί πως η επίλυση των διαφορών μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, καθώς και η θετική ανταπόκριση της γειτονικής χώρας, θα επηρεάσουν καταλυτικά το μέλλον των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σε μία περίοδο που η Αλβανία στοχεύει στη γρηγορότερη δυνατή είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κοτζιάς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα φαινόμενα αλυτρωτισμού και στα δικαιώματα των Ελλήνων της Β. Ηπείρου, που αποτελούν αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η προκλητική στάση της αλβανικής κυβέρνησης μετά τις πρόσφατες κατεδαφίσεις  των κατοικιών των Ελλήνων που δεν είχαν συμπεριληφθεί στις αποφάσεις εξαίρεσης των αλβανικών δικαστηρίων, καθώς και οι ανιστόρητες αναφορές περί αλβανικών διεκδικήσεων και “Τσαμουριάς”, έχουν προκαλέσει ρήγματα στις σχέσεις των δύο χωρών.