Η στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στην Συρία μπορεί να εξελιχθεί σε έναν εφιάλτη που η ανθρωπότητα έχει να βιώσει από το 1991. Οι φόβοι για έναν νέο ψυχρό -και στο άμεσο βάθος, ανοικτό και παγκόσμιο- πόλεμο κλιμακώνονται, καθώς οι δυνάμεις της Δύσης με καταλύτη την Αμερική εντείνουν τις προσπάθειες για παρέμβαση με οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά μέσα εις βάρος της νόμιμης Κυβέρνησης της Συρίας. Η Γερμανία μαζί με την Ολλανδία, την Ιταλία, και την Ελλάδα καταδίκασαν την χρήση χημικών όπλων, ωστόσο η θέση τους είναι στην επίλυση του ζητήματος με διπλωματικά μέσα και όχι με στρατιωτική παρέμβαση, θέτοντας έτσι τα κράτη τους έξω από οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση της Αμερικής, της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

Στο άλλο μέτωπο, η Ρωσία αμέσως μετά την επιχείρηση βομβαρδισμού της Συρίας, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφάλειας του ΟΗΕ για να εξεταστούν οι επιθετικές ενέργειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Επίσης μετά από ανακοίνωση του Υπουργείου Αμύνης της Ρωσίας, εξαπέλυσε νέα πυρά προς τις ΗΠΑ, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία λέγοντας πως οι επιθέσεις αυτών δεν έγιναν λόγω κάποιας -ανεπιβεβαίωτης ακόμη- επίθεσης με χημικά όπλα, αλλά αποτελούν μία «απάντηση» στην επιτυχία του συριακού στρατού και την απελευθέρωση της χώρας από τους τρομοκράτες.

Και οι δύο πλευρές δείχνουν πιο αποφασισμένες από ποτέ με αποτέλεσμα μια ενδεχόμενη κλιμάκωση, που θα οδηγήσει σε ακραία σενάρια, να μην είναι τόσο απρόσμενη. Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να διατηρεί μια πιο ψύχραιμη αντιμετώπιση, οι ανησυχίες για έναν νέο ψυχρό πόλεμο και στο βάθος ακόμη και για έναν παγκόσμιο πόλεμο, προκαλούν αναταραχή σε όλο τον πλανήτη.

Originally posted 2018-04-15 00:05:44.