Στις 22 Δεκεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας κύριος Ιλίρ Μέτα απέδωσε επισήμως την αλβανική υπηκοότητα στον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Αναστάσιο με προεδρικό διάταγμα. Ο κύριος Μέτα έγραψε στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook τα εξής: “Αγαπητή φίλοι, παραμονές Χριστουγέννων έχω την χαρά και την τιμή να κάνω δημοσίως γνωστή την απόφασή μου να χορηγήσω την αλβανική ιθαγένεια στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, στον Μακαριότατο Αναστάσιο”.

Στο ίδιο μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας έκανε εκτενή αναφορά στην εικοσιπενταετή προσφορά του Αρχιεπισκόπου, όχι μόνο στην ανόρθωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας αλλά και του ίδιου του αλβανικού κράτους. Όπως είναι γνωστό, ο κ.κ. Αναστάσιος προχώρησε σε ανθρωπιστικές ενέργειες χωρίς θρησκευτικά κριτήρια, αναπτύσσοντας ένα υψηλού επιπέδου πνευματικό έργο, αποτελώντας παράλληλα παράγοντα σταθερότητας και υπεράσπισης των Ελλήνων της γειτονικής χώρας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κύριος Νίκος Κοτζιάς χαιρέτησε την απόδοση υπηκοότητας στον Αρχιεπίσκοπο, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια ως αναγνώριση της προσφοράς του Αρχιεπισκόπου και ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Originally posted 2017-12-25 10:38:52.