Πάντοτε απέφευγα να μιλάω για αυτά θέματα για δύο βασικούς λόγους:
πρώτον διότι καμία θεωρία δεν μπορεί να αποδειχθεί αντικειμενικά
και δεύτερον διότι ήθελα να κρατάω πάντα την κουβέντα σε πολιτικό και ιστορικό επίπεδο.

Θεώρησα όμως πως τώρα με την έξαρση της ‘’υγειονομικής κρίσης’’ και με τον κατ’ οίκον περιορισμό μας δίνονται οι δυνατότητες να αξιοποιήσουμε πολύ διαφορετικά τον χρόνο μας, να συλλογιστούμε καταστάσεις και συμπεριφορές και να αναθεωρήσουμε γεγονότα και πρόσωπα. Αρκετά καθίσαμε στα σπίτια μας αποδεχόμενοι ότι μας λένε οι ‘’ειδικοί’’ των τηλεοράσεων.

Μέσα σε αυτό τον αόρατο πόλεμο που διανύουμε και την πολιορκία πληροφοριών και ειδήσεων που δεχόμαστε, οφείλουμε στους εαυτούς μας να κάνουμε σωστή διάκριση ώστε να μπορούμε να εντοπίσουμε τι αποτελεί πληροφόρηση και τι παραπληροφόρηση, τι αποτελεί θεωρία συνωμοσίας και τι συνωμοσιολογικό γεγονός, δηλαδή τι είναι ψέμα και μέχρι ποιο σημείο και τι αλήθεια και σε τι βαθμό!

Τι είναι η θεωρία συνωμοσίας;

Θεωρία συνωμοσίας λαμβάνεται ως μια άποψη, η οποία αμφισβητεί την επίσημη εκδοχή της ιστορίας ή την επίσημη εκδοχή ενός γεγονότος βασιζόμενη σε  αναξιόπιστες ιστορικές πηγές, σε αμφιλεγόμενα πρόσωπα, σε ‘’αιρετικές’’ επιστημονικές έρευνες και σε συνδυασμό ‘’εναλλακτικής’’ θεώρησης της ιστορίας από μια συνδυαστική πλευρά μισής αλήθειας, μυστικισμού, αποκρυφισμού, ψευτοεπιστημονισμού και ψυχοπαθολογίας.

Δεν είναι θεωρία συνωμοσίας η επαναλαμβανόμενη ροή γεγονότων, περιστατικών, απόψεων και θεωριών όταν αυτές έχουν συνέπεια, συνοχή, δράση και λόγο. (π.χ. περί παγκόσμιας διακυβέρνησης με παγκόσμια ηγεσία, οικονομία και θρησκεία δια στόματος Γιωργάκη Παπανδρέου)

Στην ιστορία έχουν καταγραφεί συνωμοτικές ομάδες και δράσεις, χωρίς τις οποίες η ιστορία δεν θα ήταν η ίδια και ο κόσμος μας θα ήταν τελείως διαφορετικός. Σκοπός τους είναι πάντοτε η ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος (πραξικόπημα 21η Απιλίου), της άρχουσας τάξης ( Ιακωβίνοι στη Γαλλική Επανάσταση), της αναθεώρησης των αξιών (Επανάσταση των Μπολσεβίκων) και η δημιουργία μιας Νέας Τάξης. (σε εθνικό ή παγκόσμιο επίπεδο)
Η Φιλική Εταιρεία των Ελλήνων Φιλικών ήταν μια συνωμοτική ομάδα άνευ της οποίας το έθνος μας δεν θα μπορούσε να μυηθεί στο Μυστήριο του Αγώνος και στην Ιδέα της Ελευθερίας. Σκοπός της ήταν η ανατροπή της τουρκικής αυτοκρατορίας, η πτώση των σουλτάνων και των κοτσαμπάσηδων, η Ελευθερία και η Δικαιοσύνη ως ύψιστο αγαθό του ελληνικού έθνους και η δημιουργία μιας Νέας μεταβυζαντινής ελληνικής ‘’αυτοκρατορίας’’ επί των ιστορικά ελληνικών εδαφών και εντός τους τις διάσπαρτες ελληνικές κοινότητες.

Οι θεωρίες συνωμοσίας

Εδώ υπάρχει πολύ πράμα θα λέγαμε: μασονία, ελευθεροτεκτονισμός, αεροψεκασμοί, 5G, ρομποτική τεχνολογία, αστροναύτες και αστροφαντάσματα, σελήνη, ουφολογία, μεταλλαγμένα τρόφιμα, ελληνική ιστορία και ελληνική μυθολογία, Αμφίπολη, Δελφοί, κλπ.. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και ο κορονοϊός. Εδώ η υπόθεση του κορονοϊού βρωμάει από παντού. Αλλά ακόμα πιο έντονη είναι η αποκρουστική μυρωδιά της παραπληροφόρησης και αποπλάνησης των πολιτών.

Αναμφισβήτητα, και ο πιο πιστός και πειθαρχημένος πολίτης και υποστηρικτής του συνθήματος ‘’Μένουμε σπίτι’’ έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά στην όλη υπόθεση. Από τη μια μεριά τα κανάλια με τους ‘’επιστημονικούς’’ εκπροσώπους τους να τον ενημερώνουν για την ‘’φονικότητα’’ του ιού και από την άλλη στο διαδίκτυο να έρχεται σε επαφή με πληθώρα άλλων απόψεων και θεωριών. Το αν κάποιος επιθυμεί να ακολουθήσει τις ρητές εντολές του καθηγητή Τσιόδρα και του Χαρδιαλά ή να θέσει τις πεποιθήσεις του σε αμφιβολία ακούγοντας άλλους επιστήμονες όπως τον επιδημιολόγο Ιωάννη Ιωαννίδη ή τον καρδιολόγο Φαίδωνα Βόβολη έγκειται καθαρά στην δική του οξυδέρκεια, τάση προς αμφισβήτηση, σκεπτικισμό και φυσικά στην επιρροή του από το κοινωνικό και επικοινωνιακό περιβάλλον. Μιας και όταν κάτι επαναλαμβάνεται διαρκώς τείνει να θεωρείται και αλήθεια από τον κόσμο σύμφωνα και με την τακτική της κομμουνιστικής προπαγάνδας*.

Έτσι ο ιός της κορώνας, όπως βαφτίστηκε, στην κρατική του εκδοχή είναι μια θανατηφόρα απειλή για την κοινωνία που απαιτεί απ’ όλους μας ευπείθεια, υπομονή, αυτοθυσία και άρση των ατομικών ελευθεριών. Ενώ στην αντίθετη πλευρά είναι ένας ασήμαντος ιός, επιπέδου γρίπης, ο οποίος πλήττει μόνο τις ευπαθείς ομάδες κι αυτές όχι στο σύνολο της, ο οποίος δημιουργήθηκε σε ένα εργαστήριο της Κίνας και ξέφυγε από τον έλεγχο τους με σκοπό την οικονομική αποδυνάμωση του δυτικού κόσμου.
Εδώ υπάρχει η θεωρία των δύο άκρων.

Το πρώτο αφήγημα, το κρατικό, βρίσκει πρόσβαση στις λαϊκές μάζες και πρόσβαση στο βασικό ένστικτο των ανθρώπων, αυτό της αυτοσυντήρησης και διευκολύνει τους λαούς να αποδεχθούν τα οποιαδήποτε μέτρα άνευ κριτικής σκέψης καθότι το σύστημα τους έχει πείσει πως κατά αυτόν τον τρόπο ‘’σώζει’’ τις ζωές τους και εξασφαλίζει την δημόσια υγεία.

Αυτό που δεν μας λέει είναι πως τι αξία έχει να σώσεις την χώρα από τον θάνατο 2.000 ανθρώπων όταν μετά το τέλος της ‘’πανδημίας’’, η επακόλουθη κρίση θα στοιχίσει την ζωή σε διπλάσιο αριθμό λόγω εκτόξευσης της ανεργίας, της πτώχευσης επιχειρήσεων, της πείνας και της ρημαγμένης ψυχολογίας.
Επί της ουσίας η κυβέρνηση δεν σώζει τις ευπαθείς ομάδες, απλώς δίνει παράταση ζωής στις ευπαθείς ‘’κοινωνικές’’ ομάδες.

Το δεύτερο, ‘’εναλλακτικό’’ αφήγημα, υποβιβάζει το γεγονός σε μία απλή γρίπη όπου πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω της υπερκάλυψης του γεγονότος από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τον συντονισμό την τηλεοπτικών δικτύων με κοινή κατεύθυνση και πρόδηλη κινδυνολογία και πως οι θάνατοι των ανθρώπων στο εξωτερικό είναι ψευδείς και ανύπαρκτοι.

Το δεύτερο αφήγημα βρίσκει πρόσφορο έδαφος, σε αυτούς που αποκαλούνται από τρίτους ως ‘’συνωμοσιολόγοι’’. Δεν αντιλαμβάνονται την κατάσταση συνειδητά, ούτε όμως και ενστικτωδώς. Στον εγκέφαλο τους λειτουργεί το ασυνείδητο κομμάτι και στην ψυχολογία τους, το κομμάτι αυτό που τους παρασύρει στην άκριτη αμφισβήτηση της πραγματικότητας και στην αποδοχή οποιασδήποτε εναλλακτικής θεώρησης με σκοπό τον διαχωρισμό τους από την λοιπή ‘’αγέλη’’ πέφτοντας όμως έτσι σε μια άλλη ‘’αγέλη’’ και μπαίνοντας σε ένα άλλο μαντρί.

Όπως είναι αναμενόμενο, δεν μπορούν να γίνουν πειστικοί, ούτε να ‘’διαφωτίσουν’’ τον κόσμο λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων, επιχειρηματολογίας, γνώσης της τρέχουσας κατάστασης και ψυχικών εμμονών.

Ο ιός είναι πραγματικότητα. Το κρατικό αφήγημα όχι.
Το ‘’Συμβάν 201’’ του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates αποτελεί γεγονός κι όχι θεωρία συνωμοσίας.
Οι απόψεις καταξιωμένων επιστημόνων πάνω στο θέμα του κορονοϊού θεωρούνται το λιγότερο βάσιμες και αξιόπιστες κι όχι ‘’εναλλακτικές’’ για να διακριθούν από το πλήθος. Κανείς δεν θα ρίσκαρε την επιστημονική του καριέρα και την ανθρώπινη ζωή αν δεν ήταν υπέρμαχος μιας άλλης μεθοδολογίας.
Ως πολίτες και σκεπτόμενα όντα φέρουμε το αναφαίρετο δικαίωμα να κάνουμε αντιπολίτευση όταν θεωρούμε πως καταπατάται το δικαίωμα της ελευθερίας μας και υποθάλπεται η εθνική και κοινωνική συνοχή της χώρας.

Η συνωμοσία της σιωπής

Ο Γεώργιος Γεωργαλάς, δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, στοχαστής και κυβερνητικός εκπρόσωπος της δικτατορίας είχε αναφερθεί σε μία του συνέντευξη με τον Ρένο Αποστολίδη για την συνωμοσία της σιωπής. Η συνέντευξη του υπάρχει στο διαδίκτυο. Εκεί συμφωνούν και οι δύο, ο ένας ελληνοκεντρικός και πρώην κομμουνιστής στα νιάτα του στην Ουγγαρία και ο άλλος αναρχικός της σκέψης και βαθύτατα ανθρωπιστής πως υφίσταται μία συνωμοσία εκ μέρους των ελίτ, πολιτικών και δημοσιογραφικών, που ως σκοπό έχουν την αποσιώπηση της αλήθειας και της άλλης άποψης και την μονίμως ανάδειξη και προώθηση της μία και μοναδικής κρατικής αφήγησης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της επιλεκτικής απομόνωσης ανθρώπων, επιστημόνων, φιλοσόφων, καθηγητών, συγγραφέων κ.α. οι οποίοι δεν ανήκουν στην κλίκα των ισχυρών και των κρατούντων τα ηνία και οι οποίοι τους ‘’χαλάνε’’ την πιάτσα και αποδυναμώνουν με τα λεγόμενα τους την κρατική ισχύ και πλήττουν με τις ιδέες τους το ιδεολογικό μόρφωμα που έχει επιβληθεί στον λαό.

Ο Γεώργιος Γεωργαλάς στο πλούσιο συγγραφικό του έργο**, ως άριστος γνώστης της προπαγάνδας, έχει προσδιορίσει την κρατική αφήγηση, την εναλλακτική και την αληθινή ως συμβατική ιστορία, εναλλακτική ιστορία και μη – συμβατική ιστορία.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την προσωπικότητα του Ιησού Χριστού που δίνει και ο ίδιος.

Η συμβατική ιστορία λέει πως ο Χριστός ήταν εβραίος, ήρθε στη γη για να συμπληρώσει την Παλαιά Διαθήκη και οι εβραίοι τον σταύρωσαν γιατί δεν τον κατάλαβαν.

Η εναλλακτική ιστορία λέει πως ο Χριστός δεν ήταν υιός του Θεού, ήταν ένας εξαίρετος προφήτης και ηθικοδιδάσκαλος, δεν σταυρώθηκε ο ίδιος αλλά μόνο συμβολικά και εικονικά, και έφυγε για τις Ινδίες όπου εκεί ίδρυσε μοναστικές αδελφότητες και δική του σχολή, συνέχεια των οποίων είναι οι μυστικιστικές και αποκρυφιστικές σχολές της Ασίας.

Η μη – συμβατική ιστορία  λέει πως ο Χριστός δεν ήταν εβραίος αλλά Φιλισταίος. Στη γη δεν ήρθε για να συμπληρώσει την Παλαιά Διαθήκη αλλά για να την ανατρέψει μέσω του Λόγου Του. Οι εβραίοι τον σταύρωσαν διότι αντιλήφθηκαν πως ήταν επικίνδυνος για τα συμφέροντα τους και τον παρέδωσαν στις ρωμαϊκές αρχές καθώς δεν είχαν δικαίωμα πάνω Του ως μη μέλος της εβραϊκής κοινότητας.

Η πρώτη γράφεται για τους πολλούς, την μάζα και τον πληθυσμό.
Η δεύτερη απευθύνεται στους λίγους και ανήσυχους που δεν τους κάθεται καλά η κρατική εκδοχή, όμως τους παρέχει μία δόση αλήθειας και μπόλικης μπουρδολογίας και άκρατης φαντασιοπληξίας.
Η τρίτη είναι αυτή που προσεγγίζεται από τους ελάχιστους, αμφισβητούν την πρώτη, περιφρονούν τη δεύτερη και μετά από πολύ κόπο και τρόπο φτάνουν στη τρίτη χωρίς ποτέ να παραδεχθούν πως γνωρίζουν την μία και μοναδική αλήθεια.

Αυτή την γνωρίζει μόνον ο Θεός!

Επομένως, ακόμα δεν γνωρίζουμε επακριβώς την όλη υπόθεση του κορονοϊού, σε όλες του τις λεπτομέρειες και σε όλη τη σύνθεση του με τις λοιπές οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο καιρό, ίσως και χρόνια για να αποδομηθεί και αυτό το κρατικό αφήγημα όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις. (π.χ. περίπτωση ‘’μεταναστευτικής κρίσης’’ 2015)

Θα κλείσω το κεφάλαιο των συνωμοσιών με την ειλικρινή διατύπωση ενός δόκτορα Φιλοσοφίας, γεωπολιτικού αναλυτή και ελευθεροτέκτονα, ιδρυτή δικής του στοάς, του Νικόλαου Λάου:

‘’Τις περισσότερες φορές η δημιουργία και η προώθηση των ‘’εναλλακτικών’’ θεωριών και των θεωριών συνωμοσίας πηγάζουν από τα ίδια τα κέντρα εξουσίας και τα επιτελεία που έχουν δημιουργήσει το κρατικό αφήγημα, με σκοπό την καθολική απόρριψη οποιασδήποτε άλλης εκδοχής από τον λαό και την πλήρη αποδοχή της κυβερνητικής εκδοχής’’.

* ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ: ΜΕΘΟΔΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΜΑΖΩΝ – Γεώργιος Γεωργαλάς
** Τα εμβληματικά έργα του είναι ΤΑ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΑ και Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΩΝ, όπως επίσης και η σειρά ‘’ΟΙ ΡΙΖΕΣ’’ εκδόσεις Ερωδιός.
*** ΝΟΟΠΟΛΙΤΙΚΗ – Δόκτωρ Φιλοσοφίας Νικόλαος Λάος

Originally posted 2020-04-05 18:31:20.