Ως ιστορική χαρακτηρίζεται η σημερινή ομιλία του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κυρίου Ντόναλντ Τραμπ στο Νταβός της Ελβετίας. Είναι η δεύτερη φορά που Αμερικανός Πρόεδρος συμμετέχει στην διεθνή σύνοδο με φυσική παρουσία και η πρώτη μετά από σχεδόν 20 χρόνια, αφού οι Τζωρτζ Μπους και Μπάρακα Ομπάμα ποτέ δεν συμμετείχαν. Η σημασία της αυτοπρόσωπης παρουσίας του είναι μεγάλη, καθώς επιδιώχθηκε να καταδειχθεί πως “Μια ευημερούσα Αμερική οφελεί όλο τον κόσμο και η δίκαιη οικονομική ανάπτυξη είναι ουσιαστικής σημασία για την κοινή προκοπή”.

Ο κύριος Τραμπ κάλεσε τους διεθνείς εταίρους της Αμερικής να επενδύσουν στην οικονομία των ΗΠΑ: “Ποτέ δεν ήταν καλύτερη η στιγμή για να προσλάβουμε, να κτίσουμε, να επενδύσουμε και να αναπτύξουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες”. “Η Αμερική ανοίγει ξανά για μπίζνες και είμαστε ακόμη μια φορά ανταγωνιστικοί”.

Στην σύνοδο του Νταβός, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανέπτυξε το όραμά του “Πρώτα η Αμερική” και για το πώς μπορούμε “να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέλλον σε έναν κατακερματισμένο κόσμο”.Η Αμερική δεσμεύεται στην παγκόσμια ανάπτυξη και την πρόοδο. Ως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, οι ΗΠΑ έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να διοικούν ορθά τα του οίκου τους: όταν αναπτύσσεται η οικονομία των ΗΠΑ, αναπτύσσεται και ο κόσμος.

Η διοίκηση Τραμπ υποστηρίζει το ανοικτό και ελεύθερο εμπόριο – αλλά αυτό οφείλει να είναι δίκαιο και ανταποδοτικό. Η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί παρά μόνον αν όλες οι χώρες ακολουθήσουν κανόνες και καταστούν πιο υπεύθυνες για τις πράξεις τους διεθνώς.

Οι ηγέτες οφείλουν να αναμορφώσουν και όχι να εγκαταλείψουν το διεθνές οικονομικό σύστημα. Ο στόχος της Αμερικής είναι να βελτιώσει το παγκόσμιο σύστημα κάνοντάς το πιο υπεύθυνο και αποτελεσματικό, επ ωφελεία όλων των κυρίαρχων κρατών.