Το ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου 1940 έβρισκε την Ελλάδα, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες στην καθοριστικότερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας τους:

Έτοιμοι όλοι από καιρό, ορθώθηκαν μόνοι γίγαντες του ελεύθερου κόσμου, απέναντι στην επεκτατική, βάρβαρη πολεμική μηχανή της Ιταλίας.

Η νίκη των Ελλήνων στο μέτωπο της Αλβανίας ήταν αποτέλεσμα ενός σκληρότατου και αιματηρού πολέμου. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Ιταλοί απωθήθηκαν πέρα από την Βόρειο Ήπειρο – Αυτοί με τα χιλιάδες σύγχρονα άρματα, αεροπλάνα, πλοία και όπλα.

Αν δεν είχαν προστρέξει οι συνεργοί τους Γερμανοί για να τους σώσουν, η τύχη ολόκληρης της Ιταλικής Στρατιάς θα μπορούσε να είναι όμοια με τους δεκάδες χιλιάδες αιχμαλώτους που πήρε ο Ελληνικός Στρατός.

Αν δεν είχαν αναγκαστεί να τροποποιήσουν το Πολεμικό Σχέδιό τους οι Γερμανοί, με εμπλοκή στο Ελληνικό Μέτωπο, η Σοβιετική Ένωση θα είχε πέσει χωρίς καμία αμφιβολία και η τύχη του πολέμου θα κρινόταν σε μια φάση αναμέτρησης του Άξονα με τους Βρετανούς και Αμερικανούς.

Η Ελλάς, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες εργάστηκαν φιλότιμα και με στερήσεις, ώστε την ώρα την μεγάλη να μπορούν να αντιτάξουν το Μεγάλο ΟΧΙ. Δεν κρύφτηκαν από το πεπρωμένο τους. Δεν επέλεξαν την δουλεία.

Η παρακαταθήκη τους μας πρόσφερε την έντιμη ζωή.

Ζήτω το αθάνατο ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940!
Ζήτω η Ελλάς!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.