Σε εκκλησιαστικό κάλεσμα κληρικών και ιεραρχών αναμένεται να προχωρήσει ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κύριος Άνθιμος, για την υπεράσπιση του ονόματος και των δικαίων της Μακεδονίας, σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Το κάλεσμα αναμένεται να απευθυνθεί σε εκκλησιαστικούς παράγοντες της Βορείου Ελλάδος, ενδεχομένως με την μορφή κοινής συμμετοχής τους σε Θεία Λειτουργία στην Θεσσαλονίκη, που θα ακολουθηθεί από σύναξη.

Τις τελευταίες ημέρες εκκλησιαστικοί φορείς, με προεξάρχον παράδειγμα την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, εκδιπλώνουν μία προς μία πρωτοβουλίες στο κανονικό και δημόσιο επίπεδο με χαρακτηριστικότερη της χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στην ιστορική της αυτή απόφαση, η Ιεραρχία δηλώνει την πλήρη αντίθεσή της στην απονομή του ονόματος ή παραγώγων και των δικαίων της Μακεδονίας σε άλλο κράτος.

Ήδη, η κινητοποίηση της Εκκλησίας που εκφράζει την φωνή και την σκέψη του οικουμενικού Ελληνισμού, δέχεται συγκεκαλυμμένα και ευθεία πυρά από μέσα μαζικής ενημέρωσης προσκείμενα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς και από παράγοντες που συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο χωρίς να κρύβουν την διάθεση εκπροσώπησης των επιχειρημάτων ξένων δυνάμεων. Εν μέσω της αγχώδους σπουδής των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου να εκχωρηθεί το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς, αυτό που μένει να φανεί είναι αν οι συστηματικές επιθέσεις στραφούν και κατά των Ιεραρχών και του πληρώματος της Εκκλησίας.