“Δεν έχω ξαναδεί να έχουμε έναν ιό, που στο 40% των ανθρώπων δεν έχει συμπτώματα και σε αυτούς που έχουν συμπτώματα, το 80% να έχουν πολύ ήπια έως μέτρια συμπτώματα που δεν απαιτούν σημαντική ιατρική παρέμβαση.

Και μετά έχετε 20-25% ανθρώπων που έχουν καταστραφεί”, δήλωσε ο Δρ. Άντονυ Fauci στον Αντιπρόεδρο του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), Stephen Morrison, τη Δευτέρα.

“Υπάρχει κάτι πολύ περίεργο για έναν ιό που στα περισσότερα άτομα μόλις που τους ενοχλεί, και σε άλλους τους σκοτώνει. Ακόμα δεν ξέρουμε γιατί συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Πρέπει να το μάθουμε”, πρόσθεσε.

Το Κουτί της Πανδώρας μόλις άνοιξε…

STEPHEN MORRISON: Ξεκινήσαμε με μηδενική γνώση αυτού του ιού. Εντάξει, τι μάθαμε;

ANTHONY FAUCI: Λοιπόν, μάθαμε ότι αυτός είναι ένας από τους πιο, αν όχι ο πιο, ασυνήθιστος ιός τον οποίο έχει αντιμετωπίσει ποτέ κάποιος από εμάς. Σίγουρα, στα 36 μου χρόνια ως διευθυντής του Ινστιτούτου, δεν έχω δει τίποτα παρόμοιο όπου έχετε έναν ιό που στο – 40% των ανθρώπων δεν έχει συμπτώματα και όσοι έχουν συμπτώματα, το 80% από αυτούς, έχουν πολύ ήπια έως μέτρια συμπτώματα που δεν απαιτούν σημαντική ιατρική παρέμβαση. Και τότε έχετε 20% έως 25% των ανθρώπων που έχουν καταστραφεί, όπως μαρτυρούν οι σχεδόν 300.000 θάνατοι.

Υπάρχει κάτι πολύ περίεργο για έναν ιό που στα περισσότερα άτομα τους ενοχλεί μόλις και σε άλλους τους σκοτώνει. Δεν καταλαβαίνουμε ακόμα γιατί συμβαίνει αυτό. Αυτή τη στιγμή, πρέπει να το βρούμε.

STEPHEN MORRISON: Λοιπόν, αναμένετε το επόμενο φθινόπωρο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα επιστρέψουν στις τάξεις, οι άνθρωποι θα τρώνε σε εστιατόρια, οι άνθρωποι θα ταξιδεύουν με αεροπλάνα για να κάνουν διακοπές ή να ασχοληθούν με τις επιχειρήσεις;

ANTHONY FAUCI: Είναι μεγάλο αν, και το αν εξαρτάται από εμάς. Εάν εμβολιαστεί το 75%, το 80% του πληθυσμού, νομίζω ότι αυτό είναι εξαιρετικά δυνατό, αυτό που μόλις είπατε, μέχρι το φθινόπωρο. Επειδή θα αρχίσουμε να εμβολιάζουμε τους ανθρώπους του γενικού πληθυσμού, που δεν εμπίπτουν σε καμία από τις ομάδες υψηλής προτεραιότητας, πιθανώς καθώς φτάνουμε στον Απρίλιο. Θα έχουμε τον Απρίλιο, τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Θα είχαμε τρεις μήνες, τέσσερις μήνες εμβολιασμού σε όλους με ένα προβάδισμα και μια ώθηση.

Μέχρι να φτάσετε το φθινόπωρο, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος, εάν εμβολιαστεί αυτό το ποσοστό του πληθυσμού, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αισθανόμαστε πολύ άνετα για τα σχολεία, καθώς και να κάνουμε κάποιες από τις άλλες λειτουργίες που έχουμε αναστείλει μέχρι τώρα, θέατρα, εστιατόρια, τέτοια πράγματα.

Δεν πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να πετάξουμε τις μάσκες και να ξεχάσουμε τον φυσικό διαχωρισμό σε χώρους συγκέντρωσης για λίγο, πιθανότατα μέχρι να φτάσουμε στα τέλη του φθινοπώρου και στις αρχές του επόμενου χειμώνα, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε. Οι αριθμοί θα μας καθοδηγήσουν.

Δεν νομίζω ότι θα είναι λεπτό. Θα δούμε μια δραματική αλλαγή στη δυναμική της επιδημίας, και όταν το κάνουμε, τότε πρέπει να αρχίσουμε προσεκτικά και συνετά να τραβήξουμε λίγο τις μεθόδους μετριασμού, όχι να τις εγκαταλείψουμε όλες, αλλά σταδιακά και συνετά τραβώντας πίσω”.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!