Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων αναφορικά με την τύχη  των μη δηλωμένων ακινήτων σε 111 κτηματολογικά γραφεία της χώρας.

Στις 3 Δεκεμβρίου 2017 οριστικοποιήθηκαν οι εγγραφές στα κτηματολογικά γραφεία της χώρας. Όπως προέβλεπε η νομοθεσία, όσα ακίνητα δεν θα δηλωνόταν θα δημεύονταν. Στο τέλος του έτους και μετά από επισήμανση της ΠΟΜΙΔΑ, σημειώθηκε η ανάγκη παράτασης της προθεσμίας οριστικοποίησης των πρώτων εγγραφών, αφενός για να προλάβουν να δηλώσουν τα ακίνητά τους όσοι δεν τα κατάφεραν κι αφετέρου για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στις πολλές περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν σφάλματα στις κτηματογραφήσεις, παλιές και νέες.

Ο ιδιοκτήτης μετά την παρέλευση της προθεσμίας εγγραφής κι εντός 14 ετών από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του κάθε κτηματολογικού γραφείου, έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Ωστόσο, με την παρέλευση της ημερομηνίας ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση που αυξάνει την πιθανότητα να χαθεί μία ιδιοκτησία.

Η αναμενόμενη διάταξη για παράταση δεν κατατέθηκε με αποτέλεσμα τα αδήλωτα ακίνητα των παρακάτω περιοχών να περνάνε στο Δημόσιο, αφήνοντας στους ιδιοκτήτες μόνο τη λύση της προσφυγής στη δικαιοσύνη, αν κάτι τέτοιο ολοκληρωθεί εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας. Οι περιοχές που υπάρχει κίνδυνος είναι: Νέα Σμύρνη, Βριλήσσια, Μελίσσια, Γέρακας, Ρέντης, Νέα Πέραμος, Νέο Ψυχικό, Πάτρα, Καλαμάτα, Πολύκαστρο, Κοζάνη, Φθιώτιδα και Κεφαλλονιά.