“O Α. Σ. Μακεδονικός ως γνήσιος εκφραστής της Μακεδονικής γης, μετά την συμφωνία που υπεγράφει στις Πρέσπες, κηρύσσει την σημερινή ημέρα 17 Ιουνίου 2018, ημέρα πένθους για τον σύλλογο μας και αποφασίζει να προσθέσει δίπλα στο αστέρι της Βεργίνας και τον Λευκό Πύργο, το εθνόσημο στο έμβλημά του. Ο πρόεδρος του Μακεδονικού, Παύλος Ανδρώνης”.

anakoinosi-proedrou makedonikos

Μ’ αυτήν την λιτή αλλά καθηλωτική ανακοίνωση, το ιστορικό αθλητικό σωματείο της Θεσσαλονίκης και η διοίκησή του ορθώνουν ένα από τα πρώτα λιθάρια αντίστασης στην αντισυνταγματική και προδοτική μεθόδευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, με αυτουργούς τον πρωθυπουργοό κ. Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά, να εκχωρήσουν το όνομα και τα δίκαια της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς και την δικαιοδοσία επ αυτών σε τρίτα  μέρη.

Η Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη θα βγάλουν το στιλέτο που της έμπηξαν απάτριδες και ασυνείδητοι σκοτεινοί άνθρωποι στα πλευρά τους. Θα βγάλουν το στιλέτο και θα διώξουν τους εφιάλτες. Θα διώξουν τους εφιάλτες και θα υπερασπιστούν την συνείδηση, τον ατομικό και συλλογικό αυτοπροσδιορισμό των Ελλήνων ως Μακεδόνων απέναντι στους καταχραστές του Βορρά και στους ξένους πάτρωνές τους.

Ο Μακεδονικός

Ο Μακεδονικός , είναι ένα δημιούργημα οραματιστών βιοπαλαιστών της προσφυγικής Θεσσαλονίκης.Το 1928 με την αρχική ονομασία <<Προσφυγική Ένωση Θεσσαλονίκης>> μπαίνει δυναμικά στον χώρο κατατασσόμενη, ως νεοϊδρυθείσα ομάδα, στην Γ’ κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος της ΕΠΣΜ-Θ, αντί της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης. Το 1930 έρχεται η άνοδος στην Β’ Κατηγορία έπειτα από διπλή αναμέτρηση με την ομάδα της Ποντιακής Νεολαίας. Τον Ιούνιο του 1932 η Ένωση ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια Β’ κατηγορίας κερδίζοντας σε διπλό αγώνα τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Το 1934 η Ένωση καταφέρνει να κερδίσει και το τίτλο της πρωταθλήτριας Α’ Κατηγορίας. Το 1936 αποτελεί χρονιά σταθμός για το σύλλογο που μετονομάζεται σε ‘’Μακεδονικός’’, υιοθετώντας το όνομα της ομάδας που δύο χρόνια πριν είχε διαλυθεί. Στο πρωτάθλημα του 1937-38 πραγματοποιείται η πρώτη επίσημη εμφάνιση του νέου ‘’Μακεδονικού’’ με παίχτες τους Φαϊτατζίδη, Καπετανάκη, Σικαλίδη, Βελεστεντζή, Ελευθεριάδη, Όλυμπο, Βαφειάδη, Βενιζέλη, Μαρτίνη και Βούλτσα. Οι παίχτες του Μακεδονικού κάνοντας πολύ καλά παιχνίδια την χρονιά εκείνη και κερδίζοντας ακόμα και τον Π.Α.Ο.Κ. με 2-0 καταφέρνουν να τερματίσουν στην 4η θέση. Το καλοκαίρι του 1945 ξεκινάει την προσπάθεια οργάνωσης του συλλόγου σε όλα τα επίπεδα με την συγχώνευση της ομάδας με τον Ολυμπιακό Τερψιθέας και απορροφά στους κόλπους του συλλόγου νεαρούς ικανότατους παίχτες οι οποίοι κυριολεκτικά τον απογειώνουν.

makedonikos fc

Το 1947 κατακτά για πρώτη φορά τον τίτλο του πρωταθλητή Θεσσαλονίκης και συμμετέχει στο Εθνικό πρωτάθλημα που γίνεται στην Αθήνα καταλαμβάνοντας την 6η θέση της βαθμολογίας με 8 βαθμούς. Τα επόμενα χρόνια ο Μακεδονικός παραμένει στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας τερματίζοντας στην 3η θέση το 1953-54,στην 4η το 1954-55, στην 5η θέση το 1955-56, στην 4η θέση το 1956-57. Το 1955 η ομάδα μετά από επίμονες προσπάθειες των μελών της τότε διοίκησης, αποκτά και επίσημα τις δικές της εγκαταστάσεις οι οποίες εγκαινιάζονται στις 13 Μαρτίου του ίδιου χρόνου με φιλικό αγώνα με την ομάδα των Ακριτών Συκεών. Την χρονιά 1960-’61 η ομάδα με προπονητή τον Θανάση Τασσόπουλο κατακτά το τίτλο του πρωταθλητή της Α΄τοπικής κατηγορίας και έπειτα από την θέσπιση των εθνικών κατηγοριών από την ΕΠΟ, ανεβαίνει στην Β’ Εθνική κατηγορία όπου αργότερα μετατρέπεται σε επαγγελματική κατηγορία. Την περίοδο 1966-67 αρχίζει να διαφαίνεται η ανάκαμψη του συλλόγου με την κατάκτηση της 5ης θέσης της βαθμολογίας με προπονητή τον Κώστα Καρακομνηνό και υπεύθυνο ποδοσφαιρικού τμήματος τον Γ.Ιωαννίδη.

Το καλοκαίρι του 1968 κατακτά τον τίτλο του πρωταθλητή στο θερινό Κύπελλο ΟΠΑΠ στα Τρίκαλα, και την χρονιά που ακολουθεί τερματίζει στην 9η θέση του 3ου ομίλου της Β’ Εθνικής.

Το έτος 1974 η ομάδα του Μακεδονικού συγχωνεύεται και με τις υπόλοιπες ομάδες της Νεάπολης και μετονομάζεται σε Α.Π.Σ. Μακεδονικός Νεαπόλεως , ενώ του παραχωρείται και η γνωστή σε όλους << παράγκα>> , ένα ιστορικό μικρό κτίσμα που στέγασε τους φίλους του συλλόγου για πολύ καιρό.

Η μακρόχρονη και αρκετές φορές επιτυχής πορείας της ομάδας ωστόσο στην Β’ Εθνική κατηγορία φτάνει στο τέλος της, την περίοδο 1974-75 όπου έρχεται ο υποβιβασμός στην Α ερασιτεχνική της ΕΠΣΜ. Το 1977 η ομάδα κατακτά και πάλι την κορυφή της βαθμολογίας της Α’ ερασιτεχνικής κατηγορίας της ΕΠΣΜ με 41 βαθμούς.

Τον Ιούλιο του 1978 αναλαμβάνει την διοίκηση του συλλόγου ο Θωμάς Βουλινός και ο Μακεδονικός διαγράφει την νέα του πορεία στο πλαίσιο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου πια, με την ίδρυση της ΠΑΕ.Η ομάδα φεύγει πλέον από το επίπεδο του ερασιτεχνισμού και κατατάσσεται στις μεγάλες ομάδες της χώρας. Το 1980 με ποδοσφαιριστές όπως ο Γ.Λέτσκας, Γ.Αρβανιτίδης, Α.Σταυρίδης, Ε.Γυφτάκης, Χ.Τσιλιγκιρίδης, Κ.Μπήκας,Κ.μπήκας, Ζ.Παγίδης , Γ.Νικολούδης, Θ.Βιρτζαμάνης, Φ.Πένος, Δ.Σταυρίδης, Λ.Υφαντίδης, Θ.Ασλανίδης, Δ.Παπαδόπουλος, Γ.Καραπατάκης, Β.Γεωργιάδης, Κ.Τσαρσιταλίδης, Α.Ζάιος, Θ.Σεντελίδης, φτάνει μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας όπου αποκλείεται από την μετέπειτα κυπελλούχο Καστοριά.

Την δεκαετία του ’80 οι ποδοσφαιρικές επιτυχίες του Μακεδονικού κορυφώνονται.Το 1982 ο Μακεδονικός με προπονητή τον Γιώργο Χασιώτη μέχρι τον Δεκέμβριο και τον Ντίνο Παπαγιαννάκη, και παίχτες όπως ο Γ.Φανάρας, Σ.Αρβανιτίδης, Α.Σταυρίδης, Κ.Ηλιάδης, Κ.Μπήκας, Χ.Παρτσόγλου, Α.Καλλιμάνης, Π.Κερμανίδης, Ξ.Ρούσσος, Χ.Τερζανίδης, Κ.Δράμπης, Β.περιστερόπουλος, Α.Μελισσόπουλος, Ν.Ευαγγέλου, Θ.Βιρτζαμάνης,Γ.Νικολούδης,Φ.Πένος,Δ.Τόμης,Δ.Σταυρίδης,Γ.Παπαδόπουλος ανακηρύσσεται Πρωταθλητής Βορείου Ομίλου της Β’ Εθνικής συγκεντρώνοντας 52 βαθμούς σε 38 αγώνες και ανεβαίνει για πρώτη φορα στην ιστορία του στα σαλόνια της Α’ Εθνικής κατηγορίας.

Την περίοδο 1982-83 το γήπεδο της Πολίχνης γνωρίζει στιγμές μεγάλης δόξας αλλά αποδεικνύεται μικρό για τους χιλιάδες φιλάθλους των ‘’πρασίνων’’ στην Α’ Εθνική. Στον αγώνα με τον Ολυμπιακό στις 05/06/1983 καταγράφεται ρεκόρ θεατών, αφού κόπηκαν 9.422 εισιτήρια.

Ο νεοφώτιστος Μακεδονικός με νέους παίχτες στο ρόστερ του όπως ο Γ.Καραμίχαλος, Μ.Σουγάριν, Π.Μποϊκόγλου, Η.Ατματζίδη, Χ.Γιαννακούλα, Η.Κατσανίκα, Κ.Κουρουζίδη, Γ.Ρήγα, Β.Τσιγγούλη, Α.Γαλάνη και υπό της οδηγίες των προπονητών Φιορέλ Κράους και Μιχάλη Μπέλη τελικώς δεν καταφέρνει να κρατηθεί στην κατηγορία αφού γνώρισε την ήττα με 3-2 σε αγώνα μπαράζ από τον Πανιώνιο, στο γήπεδο του Βόλου.

Την περίοδο 1986-87 και έπειτα από 4 χρόνια στην Β’ Εθνική καταλαμβάνει την 16η θέση της βαθμολογίας και υποβιβάζεται στην Γ’ Εθνική κατηγορία όπου μένει για ένα χρόνο και επανέρχεται στην ξανά Β΄Εθνική.

Το 1991 αναλαμβάνει την διοίκηση της ΠΑΕ ο Ν.Χασιρτζόγλου, όπου χαρακτηρίζεται από την δύσκολη οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ και την φθίνουσα πορεία της με αποτέλεσμα την ίδια χρονιά η ομάδα να κατατάσσεται 17η που συνεπάγεται με ακόμα ένα υποβιβασμό στην Γ’ Εθνική κατηγορία.

Το 1993-94 καθορίζεται ως η τελειωτική χρονιά για την ΠΑΕ με τον υποβιβασμό της ομάδας στην Δ’ Εθνική κατηγορία και τίθεται όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα υπό την προστασία του ΑΠΣ Μακεδονικός και αναλαμβάνει ο Φώτης Μουτεβέλης.
Το 1995 επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια χρόνια στο τοπικό πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας της ΕΠΣΜ οπού μετά από ανεπιτυχή αποτελέσματα στα μπαράζ ανόδου για 7 συνεχόμενα χρόνια, τελικώς η ομάδα καταφέρνει και επανέρχεται στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής το 2002 κατακτώντας το πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας της ΕΠΣΜ κερδίζοντας στα μπαράζ ανόδου τον Καμπανιακό.

Από το 2006 το ποδοσφαιρικό τμήμα αποτελεί μέριμνα αποκλειστικά από το νεοεκλεγέντα πρόεδρο Παύλου Ανδρώνη με στόχο την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του συλλόγου και οι αγωνιστικοί στόχοι αποβλέπουν την επάνοδο της ομάδας στην Γ΄ Εθνική κατηγορία το οποίο επετεύχθη την χρονιά 2007-08 όπου και κατέκτησε το πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής κατηγορίας.

Η ομάδα τελικώς δεν καταφέρνει να κρατηθεί πάλι στην Γ’ Εθνική κατηγορία και υποβιβάζεται την ίδια χρονιά στη Δ’ Εθνική, όπου παραμένει μέχρι το 2013, χρονιά κατά την οποία γνωρίζει ξανά το υποβιβασμό στην Α1 ερασιτεχνική κατηγορία όπου ανήκει έως σήμερα.

Την περίοδο 2016-2017 ο Μακεδονικός πραγματοποιώντας εκπληκτική πορεία στο πρωτάθλημα της Α1 ερασιτεχνικής κατηγορίας yRhHUhayEezskF2pMkfY-640×400έχοντας μόλις 2 ήττες παθητικό αναδεικνύεται πρωταθλητής και παίρνει το εισιτήριο για τα μπαράζ ανόδου στην Γ’ Εθνική κατηγορία. Ο Μακεδονικός αν και φαβορί για την κατάκτηση μία εκ των δύο θέσεων για την άνοδο, όντας καλύτερη ομάδα των αντιπάλων του, για εξωαγωνιστικούς λόγους δεν ανεβαίνει στη Γ’ Εθνική κατηγορία. Την ίδια χρονιά και συγκεκριμένα στις 17/02/2016 στέφετε κυπελλούχος ΕΠΣ Μακεδονίας επικρατώντας στο τελικό, στο γήπεδο της Τούμπας, με 2-1 του Θερμαϊκού Θέρμης με δύο γκολ του Γιάννη Παπαποστόλου.

Την επόμενη χρονιά η ομάδα του Μακεδονικού κρατώντας το βασικό κορμό παιχτών στην ομάδα πραγματοποίησε άλλη μια εκπληκτική πορεία (22 νίκες -7 ισοπαλίες – 3 ήττες) καταφέρνοντας να κατακτήσει για δεύτερη συνεχή χρονιά το πρωτάθλημα της Α1 ερασιτεχνικής κατηγορίας. Σε αγώνα τελικού play-off ο Μακεδονικός αντιμετώπισε στο γήπεδο της Ευκαρπίας στις 21 Μαΐου 2017, τον Ολυμπιακό Κυμίνων , όπου με δύο γκολ του Παπαποστόλου και ένα του Λυκίδη επικράτησε με 3-1, παίρνοντας την πολυπόθητη άνοδο στην Γ’ Εθνική κατηγορία μετά από τρία χρόνια απουσίας.

www.makedonikos.gr

Originally posted 2018-06-18 09:28:05.