Μπορεί οι χθεσινές εικόνες να προκάλεσαν θλίψη, οργή και απογοήτευση – τόσο στον κόσμο του ποδoσφαίρου, όσο και ευρύτερα στην κοινωνία – ωστόσο κανείς δεν έπεσε από τα σύννεφα. Εδώ και δεκαετίες είναι γνωστό πως στο χώρο του αθλητισμού και ειδικότερα του πρωταθλητισμού καθρεφτίζονται όλες οι παθογένειες της σύγχρονης Ελλάδας.

Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά αποδείχτηκε πως τίποτε δεν λειτουργεί σωστά στη χώρα, ενώ η απόφαση της Κυβέρνησης για προσωρινή διακοπή του Πρωταθλήματος, δείχνει αδυναμία διαχείρισης ακόμη και των κρίσεων.

Οι ακρότητες πλέον που καθιστούν τα γήπεδα αφιλόξενα σε οικογένειες και φιλήσυχους φιλάθλους έχουν ξεφύγει από τα όρια του φανατισμού και εκφράζονται και από τις διοικήσεις των ομάδων.

Ο αθλητισμός από πεδίο καλλιέργειας του ευ αγωνίζεσθαι, όπως σε όλες τις υπανάπτυκτες χώρες, έτσι και στην Ελλάδα εξελίσσεται σε χώρο διαπλοκής, διαφθοράς και βίας. Μάταια το υγιές τμήμα της κοινωνίας των οπαδών και των φιλάθλων πασχίζει να περισώσει το πρόσωπο του αθλητισμού και την εικόνα της χώρας προς τα έξω.

Παρά τις μεγάλες συγκινήσεις και τις χαρές που μας έχει προσφέρει κατά καιρούς ο αθλητισμός, πολλά είναι τα σκάνδαλα και οι μαύρες στιγμές στην ιστορία. Η πολιτεία και ειδικότερα ο πολιτικός κόσμος αντί να κινηθεί προς την κατεύθυνση της κάθαρσης συχνά συνδέεται μέσα από σκοτεινές διαδρομές με παράγοντες του αθλητισμού, προσπαθώντας να εξασφαλίσει πολιτικό όφελος. Ίσως πουθενά στον κόσμο ο χώρος δεν είναι ιδανικός και οι διαδρομές του στρωμένες με ροδοπέταλα. Όμως πουθενά δεν κυριαρχεί σε αυτό το βαθμό η ασυδοσία και το χάος που επικρατεί στη χώρα μας. Είναι προφανές πως η Κυβέρνηση δεν έχει την ικανότητα και το ηθικό πλεονέκτημα να διαχειριστεί την κατάσταση.

Η μπάλα πλέον βρίσκεται στην κερκίδα και στην κάλπη, εκεί που οι υγιείς φίλαθλοι και πολίτες με τη στάση και τις επιλογές τους θα καταφέρουν να δώσουν ένα τέλος σε αυτή την τραγωδία.