Καταρρέει πολιτικά και διοικητικά ο Κωνσταντίνος Ζέρβας: σε λίγες μόλις ημέρες τον κατήγγειλαν δημοσίως και τον εγκαταλείπουν 3 από τους πρώτους σε ψήφους σύμβουλοί του. Σε μια βδομάδα “ξαναγύρισε στο 5%”, όπως συζητείται χαρακτηριστικά στα πηγαδάκια του ανάστατου Δημαρχειακού Μεγάρου της Θεσσαλονίκης.

Μετά την πολιτική μαχαιριά εις βάρος του δημοφιλούς Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δρόσου Τσαβλή, την απομάκρυνση της Αντιδημάρχου Παιδείας Δήμητρας Ακριτίδου, τώρα σειρά παίρνει η εναπομείνασα πρώτη σε ψήφους Ιωάννα Σπανού, Πρόεδρος του Ιδρύματος Άγιος Στυλιανός.

Ξέμεινε γενικώς

Ο δήμαρχος απέπεμψε από την προεδρία του Αγίου Στυλιανού την Πρόεδρο Ιωάννα Σπανού, η οποία τον κατήγγειλε για πολιτικά ανήθικη παρέμβαση, προκαλώντας πολιτικό σεισμό στην Θεσσαλονίκη.

Της αποπομπής της Ιωάννας Σπανού, είχε προηγηθεί η παραίτησή της από από την φυλλορροούσα παράταξη του Κωνσταντίνου Ζέρβα και η γνωστοποίηση της ανεξαρτητοποίησής της στην Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νέλης Αηδονά, μόλις μία ημέρα πριν από την συνεδρίαση για εκλογή νέου προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.

Αυτό τίναξε την νομιμότητα της σύγκλησης της ειδικής αυτής συνεδρίασης στον αέρα και ήδη ο Ιωάννης Νασιούλας, επικεφαλής Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης “Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη” ανακοίνωσε πως θα προσφύγει στα ελεγκτικά όργανα για την ακύρωσή της.

Χαρακτηριστική είναι η γενικευμένη απόρριψη του Πέτρου Λεκάκη, που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει παρά 20 ψήφους από τους 49 του Δημοτικού Συμβουλίου ως Πρόεδρός του “υπό την κηδεμονία” της Κατερίνας Νοτοπούλου.

“Απόπειρα πραξικοπήματος” στον Άγιο Στυλιανό

Λίγο πριν από την ανάρτηση της απόφασης στη Διαύγεια, είχε προηγηθεί η ματαίωση της προγραμματισμένης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος, για την οποία η κ. Σπανού κατήγγειλε ότι οφείλεται σε προσωπική παρέμβαση του δημάρχου στα μέλη του δ.σ. ώστε να μην παραστούν και να μην υπάρξει απαρτία.

Στην απόφαση για ανάκληση της τοποθέτησης της Ιωάννας Σπανού ως Προέδρου, ο δήμαρχος υποστηρίζει ότι η κ. Σπανού έχει εγγράφως δηλώσει ότι παραιτείται από την παράταξη του, πράγμα άσχετο με την ιδιότητά της ως επικεφαλής του Δημοτικού Ορφανοτροφείου.

Εκφράζει αιτιάσεις ότι η δημοφιλής -ανεξάρτητη πια- δημοτική σύμβουλος “με δημόσιες δηλώσεις της εξέφρασε την αδυναμία συνεργασίας της με τον ίδιο και τη διοικούσα παράταξη”, προκαλώντας θυμηδία, αφού από το δικό του γραφείο έγιναν διαρροές σε τοπικά site ότι δεν την υποστηρίζει.

Η κ. Σπανού νωρίτερα είχε καταγγείλει ότι ο δήμαρχος παρενέβη προσωπικά, προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί η σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος, προκειμένου να την εξωθήσει σε παραίτηση. Με επιστολή που απέστειλε σε όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, η κ. Σπανού χαρακτηρίζει διοικητικά απαράδεκτη και πολιτικά ανήθικη την παρέμβαση του δημάρχου, η οποία, όπως αναφέρει, βλάπτει την εξυπηρέτηση των καταστατικών σκοπών του ιδρύματος. Λίγη ώρα αργότερα, με απόφασή του που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας ανακάλεσε τον ορισμό της ως προέδρου του Αγίου Στυλιανού.

«Καταγγέλλω ως διοικητικά απαράδεκτη και πολιτικά ανήθικη την προσωπική παρέμβαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης για να μην καταστεί εφικτό να λάβει χώρα η συνεδρίαση του σημερινού διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος Άγιος Στυλιανός. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο γενικός γραμματέας κατ’ εντολή του, ως μη οφείλουν, επικοινώνησαν προσωπικά με πλείστα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος, υποδεικνύοντάς τους να μην παραστούν, για να μην επιτευχθεί απαρτία, όπως και δυστυχώς συνέβη. Η πολιτικά εγκληματική παρέμβαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης βλάπτει την εξυπηρέτηση των καταστατικών σκοπών του ιδρύματος, του οποίου είμαι πρόεδρος. Δεν θα την επιτρέψω», αναφέρει στην επιστολή της η κ. Σπανού, η παραίτηση της οποίας ζητείτο από τη Δευτέρα.

Όπως δηλώνει δημοσίως η κ. Σπανού, είχε αποστείλει από την Παρασκευή τις εισηγήσεις και, εφόσον παρέμενε στη θέση της, θεώρησε ότι η συνεδρίαση θα γίνει κανονικά. «Σήμερα το πρωί, όμως, άρχισαν να παίρνουν ένα – ένα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που είναι της παράταξης του δημάρχου και να τα αποτρέπουν να μπουν στο συμβούλιο, ενώ ο γενικός γραμματέας μου είπε τηλεφωνικά ότι, αν αγαπάω το ίδρυμα, θα πρέπει να αφήσω τον αντιπρόεδρο να προεδρεύσει. Είχαμε θέματα σοβαρά με προθεσμίες που έπρεπε να περάσουν. Όλα αυτά είναι σε βάρος της λειτουργίας του ιδρύματος», δήλωσε η κ. Σπανού, η θητεία της οποίας κανονικά έληγε τον Οκτώβριο.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!