Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, θα καταβληθούν 720 εκατ. ευρώ για παροχές κοινωνικού μερίσματος, με στόχο τη στήριξη των αδύναμων και ευάλωτων νοικοκυριών. Το ποσό της ενίσχυσης είναι κλιμακούμενο και δεν υπόκειται σε κρατήσεις για χρέη προς Δημόσιο, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί λίγο πριν τις γιορτές και θα ανέρχεται συνολικά σε 1,4 δις ευρώ και θα αποδοθεί σε 3,4 εκατ. πολίτες. Τα κριτήρια θα είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης.

Αναλυτικότερα: μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα:

  • ως 3.000 ευρώ θα λάβουν 450 ευρώ,
  • έως 6.000 ευρώ θα λάβουν 350 ευρώ και
  • έως 9.000 ευρώ θα λάβουν 250 ευρώ.

Ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά θα λάβει ενίσχυση:

  • 675 ευρώ, αν έχει εισόδημα έως 4.500 ευρώ,
  • 525 ευρώ, για εισόδημα έως 9.000 ευρώ και
  • 375 ευρώ για εισόδημα έως 13.500 ευρώ.

Για κάθε παιδί η ενίσχυση προσαυξάνεται κατά 25%. Αναφορικά με τους συνταξιούχους, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ενδεικτικά παραδείγματα. Όσο μεγαλύτερη ήταν η παρακράτηση της σύνταξης αναλογικά, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσό της ενίσχυσης. Συνεπώς, μεγαλύτερη σύνταξη σημαίνει και μεγαλύτερη επιστροφή.

Η μεγάλη παγίδα για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης φαίνεται πως είναι το ύψος της αξίας της ακίνητης περιουσίας. Δεν θα λάβουν το επίδομα, όσοι η ακίνητη περιουσία τους ξεπερνά την αξία των 180.000 ευρώ. Με την ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικής και εμπορικής αξίας ανοιχτή, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα αποκλειστούν από τους δικαιούχους, αν και έχουν εξίσου ανάγκη την οικονομική ενίσχυση.

Ακόμη, πολλοί εκφράζουν την αντίθεσή τους με την φιλοσοφία των παροχών, αφού δεν είναι αποτέλεσμα ανάπτυξης, αλλά προϊόν βίαιας και αντιπαραγωγικής υπερφορολόγησης, πράγμα που σημαίνει πως η Κυβέρνηση επιστρέφει στην κοινωνία λίγα από εκείνα που κακώς αφαίρεσε, στερώντας από την αγορά και την παραγωγική βάση χρήσιμους πόρους που θα μπορούσαν να αποδώσουν στο πολλαπλάσιο. Ωστόσο και η ΝΔ υπερψήφισε το νομοσχέδιο, καταδεικνύοντας πως η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων δεν μπορεί να αντισταθεί στην λαϊκιστική ρητορεία και πρακτική. Αντί να παράγουμε και να εξοικονομούμε, στην Ελλάδα τρώμε τις σάρκες μας.

Εντός των επομένων ημερών θα ανοίξει η πλατφόρμα στο ηλεκτρονικό σύστημα TAXIS, όπου οι δικαιούχοι θα ολοκληρώσουν ηλεκτρονικά την αίτηση για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος.