Μετά την πρόσφατη τραγωδία στη Δυτική Αττική, ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς αποφάσισε – όπως ανακοινώθηκε από την επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας – να ματαιωθεί η προγραμματισμένη τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ των δύο υποψηφίων επικεφαλής, εν όψει του δεύτερου γύρου των εκλογών. Όπως τόνισε η κυρία Φώφη Γεννηματά, η αναβολή των προεκλογικών δραστηριοτήτων είναι ανάγκη, υποχρέωση και ελάχιστος φόρος τιμής στους ανθρώπους που χάθηκαν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής, ο Β’ γύρος των εκλογών θα πραγματοποιηθεί κανονικά, συστήνοντας στους υποψηφίους να αναβάλουν κάθε προεκλογική δραστηριότητα μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συμμετοχή των πολιτών στο δεύτερο γύρο ενδέχεται να μην έχει την ίδια δυναμική με τον πρώτο, αφού ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων έχουν εκφράσει ανοικτά τη δυσαρέσκειά τους με το αποτέλεσμα που ανέδειξε, αντί ενός νέου φορέα, ένα δεύτερο ΠΑΣΟΚ. Ήδη από την Τρίτη, ξεκίνησαν οι πρώτες συγκρούσεις των δύο υποψηφίων στο επικοινωνιακό πεδίο. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του κυρίου Νίκου Ανδρουλάκη σε οικογενειοκρατία, κάτι που απαντήθηκε άμεσα από την κυρία Γεννηματά αναφέροντας πως η δήλωση ήταν χτύπημα κάτω από τη μέση.

Η αναστολή λοιπόν των προεκλογικών δραστηριοτήτων ενδέχεται να περισώσει την εικόνα του νέου φορέα όμως θα λειτουργήσει αρνητικά ως προς την συσπείρωση που απαιτείται προκειμένου η προσέλευση να είναι ικανοποιητική. Ήδη επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως μεγαλειώδης η προσέλευση των 210.000 περίπου χιλιάδων ψηφοφόρων στις κάλπες της προηγούμενης Κυριακής, κάτι που αποδομήθηκε τόσο από την επιχειρηματολογία των άλλων κομμάτων όσο και από την σύγκριση της συμμετοχής των πολιτών σε σχέση με άλλες “εσωκομματικές” εκλογές, όπως η εκλογική διαδικασία που ανέδειξε τον κύριο Γιώργο Παπανδρέου- που ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος – όσο και οι εκλογές με νικητή τον κύριο Ευάγγελο Βενιζέλο.