Το σημερινό κείμενο βασίζεται στην επίσημη θέση του Woodhouse σχετικά με την προσεκτική προσέγγιση του μακεδονικού ζητήματος από το ΚΚΕ. Σύμφωνα με τον Woodhouse, ο Σαμαρινιώτης Τζήμας τον “διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι οποιαδήποτε απόπειρα να αποσχιστεί η ελληνική Μακεδονία, ακόμη και εάν όλα τα εμπλεκόμενα κράτη ήταν κομμουνιστικά, θα οδηγούσε σε πόλεμο μεταξύ τους”. Δυστυχώς για το ΚΚΕ, στην προκειμένη περίπτωση, δεν μπόρεσε να υπερασπισθεί αυτήν την θέση ενώπιον της ελληνικής κοινής γνώμης, που πίστευε ότι οι κουμμουνιστές πρόδιδαν ένα κομμάτι ελληνικής γης. Οι Έλληνες ακόμη θεωρούν ότι οι Κομμουνιστές προδίδουν την Μακεδονία.

Θα ήταν πρέπον, λοιπόν, ο ευπρεπής Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ κος Κουτσούμπας να λάβει θέση και να διαβεβαιωσει τον ελληνικό λαό εάν ισχύει η θέση του 1943. Ή εάν ο Woodhouse ψεύδεται.

Το ΚΚΕ υπήρξε από τα συνεπέστερα πολιτικά κόμματα, καθώς έχει κάνει επίσημα κριτική στις αποφάσεις του Χαρίλαου Φλωράκη που οδήγησαν στο σχηματισμό του Συνασπισμού. Συμφωνούμε απολύτως με την αρνητική στάση του ΚΚΕ στην ίδρυση του Συνασπισμού, καθώς βιώνουμε τις σύνεπειες αυτής της πράξης σημερα. Το ΚΚΕ δεν έχει όμως διαγράψει τα “στελέχη-Υπουργούς” του που διαφοροποιούνται της κομματικής γραμμής συμμετέχοντας στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα έπρεπε να γίνει τουλάχιστον για λόγους αρχής.