Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η διαρροή πως η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης προτίθεται να παραχωρήσει το αρχοντικό της Οδού Αναγεννήσεως, γνωστό και ως Βίλα Πετρίδη, σε μισο-γερμανικό οργανισμό. Μετά την άμεση αντίδραση του Ιωάννη Νασιούλα, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη” και την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε με κλιμάκιο της παράταξής του στην Βίλα Πετρίδη, η αντιπολίτευση στον Δήμο Θεσσαλονίκης συνεχίζει και κλιμακώνει την αντιδράσεις. Χαρακτηριστική, η επίσημη δήλωση του ΚΚΕ:

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Η παραχώρηση της βίλας Πετρίδη (τοπόσημου της πόλης που προοριζόταν για χώρος πολιτισμού) στο Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας είναι απαράδεκτη και προκλητική, υποδηλώνει ευρύτερους σχεδιασμούς διοίκησης δήμου και κυβέρνησης.

  • Το δημοτικό συμβούλιο πάλι ενημερώθηκε από τα Μέσα Ενημέρωσης ενώ τη προηγούμενη μέρα έγινε σχετική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.
  • Η πιο υποβαθμισμένη περιοχή της πόλης, με τεράστια προβλήματα, το Β’ διαμέρισμα, χάνει τη δυνατότητα ενός αναγκαίου χώρου πολιτιστικής δημιουργίας. 
  • Τέτοια ιδρύματα δεν προάγουν τη φιλία και αλληλεγγύη των νέων αλλά  τη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης  που τους επιφυλάσσει ένα κατασκότεινο μέλλον στην εργασία, τη παιδεία, τα δικαιώματα, τις ελευθερίες. Οι «ανταλλαγές» νέων σπουδαστών, ειδικευόμενων, εργαζόμενων διευκολύνουν τη μετανάστευση άνεργων σαν πάμφθηνων μισοειδικευμένων εργαζόμενων για τις ανάγκες μεγάλων επιχειρήσεων.
  • Προωθούν επιχειρηματικά συμφέροντα και τη παρουσία της Γερμανίας, στη κρίσιμη περιοχή των Βαλκανίων με κέντρο τη Θεσσαλονίκη. Όπου εκδηλώνεται το ενδιαφέρον διεθνών οργανισμών (ΝΑΤΟ, ΕΕ κ.λ.π.), κυβερνήσεων Ελληνικών και ξένων για  οικονομικό και πολιτικό έλεγχο της περιοχής (μέσω δήμων, περιφερειών, πανεπιστημίων, ΜΚΟ, ΜΜΕ σύμφωνα με αναφορά του Στέητ Ντηπάρτμεντ) για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των επιχειρηματικών συμφερόντων που εκπροσωπούν.
  • Η συζήτηση για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας έδωσε την ευκαιρία σε πρεσβευτές, υπουργούς και τον Πρόεδρο της Γερμανίας να αρνηθούν για μια ακόμα φορά τις Γερμανικές αποζημιώσεις για τις ναζιστικές θηριωδίες στη κατοχή προβάλλοντας, σαν εναλλακτική, παρόμοια ιδρύματα «πατώντας» στην άρνηση ΟΛΩΝ των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) να τις διεκδικήσουν.
  • Μετά την αγορά 50 μεταχειρισμένων λεωφορείων από τη Λειψία (βήμα για «δημοτικοποίηση» δηλ. ιδιωτικοποίηση της αστικής συγκοινωνίας), η παραχώρηση της Βίλας Πετρίδη υλοποιεί συνολικότερες δεσμεύσεις κυβέρνησης και δήμου, στα πλαίσια της διαβόητης Ελληνογερμανικής Ένωσης Γερμανικών – Ελληνικών δήμων, για παραπέρα διείσδυση γερμανικών συμφερόντων (σε συνεργασία με εγχώρια) στα οικονομικά φιλέτα της τοπικής διοίκησης. Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου έπονται η ανακύκλωση, το χαράτσι της ελεγχόμενης στάθμευσης, η παραγωγή ενέργειας.
  • Η συστηματική υποβάθμιση της περιοχής  του Β’ διαμερίσματος απ’ όλες τις κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές ήταν «προαπαιτούμενο» για να παραδοθούν «κοψοχρονιά» φιλέτα της περιοχής σε μεγαθήρια (Cisco, Pfizer, Teleperformance κ.λ.π.)

Τεράστιες ευθύνες έχει ο ΣΥΡΙΖΑ : το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας είναι έργο της κυβέρνησης του. Αρνήθηκε ουσιαστικά τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Στην υποβάθμιση της περιοχής συνέβαλε ο αγαπημένος της κ. Μπουτάρης. Ενώ το ΚΙΝΑΛ διαμαρτύρονταν για καθυστέρηση δημιουργίας του ιδρύματος.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ επισημαίνει :

Κανείς δήμαρχος δεν είναι «ιδιοκτήτης» της πόλης για να  παραχωρεί τμήματα της. Πρέπει να αναφέρεται στο εκλεγμένο δημοτικό συμβούλιο και όχι στα επιχειρηματικά συμφέροντα και την Ελληνογερμανική Ένωση. Ο δήμος δεν (πρέπει να) είναι υποκάστημα της κυβέρνησης, τροχονόμος επιχειρηματικών ή κρατικών συμφερόντων.

Η παραχώρηση στο Ελληνογερμανικό Ίδρυμα να μην αποτελέσει ένα ακόμα βήμα «λήθης» των Γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων.  

Η παραχώρηση της Βίλας Πετρίδη (σε οποιαδήποτε συμφέροντα) πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα.

Καλούμε τους κατοίκους του Β’ διαμερίσματος, να διεκδικήσουν τη γειτονιά τους για τις δικές τους ανάγκες και όχι των επιχειρηματικών μεγαθηρίων. Με καθαριότητα, αστική συγκοινωνία, σχολεία. Χώρους αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού, φωτισμό που ενισχύουν την ασφάλεια της περιοχής.  Η Βίλα Πετρίδη να στεγάσει το δικό τους πολιτιστικό κέντρο.