Κλιμακώνεται η ένταση στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με τη δεύτερη – όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές – να εκτελεί σχέδιο έντασης. Μέρος της στρατηγικής της Τουρκίας είναι τόσο ο χθεσινός διεμβολισμός του ελληνικού σκάφους του λιμενικού σώματος, όσο και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού εξωτερικών περί των Ιμίων.

Η ελληνική πλευρά απέστειλε διάβημα διαμαρτυρίας τόσο στην Τουρκία, όσο και στο State Department, για να λάβει τις στερεοτυπικές απαντήσεις όπως – από την πλευρά της Τουρκίας – πως “πρέπει να εμβαθύνουμε περαιτέρω στην βελτίωση των σχέσεων μας”, ενώ από την την Αμερικανική πλευρά εν ολίγοις πως πρέπει “να τα βρούμε”.

Την ίδια ώρα στήνεται δεύτερη τουρκική πρόκληση με έκδοση Νavtex, που με αφορμή στρατιωτική άσκηση, ουσιαστικά αποκλείει το Καστελόριζο την ερχόμενη Τρίτη. Η ερμηνεία της δημόσιας τοποθέτησης των Αμερικανών αποδίδει στην ελληνική κυβέρνηση λάθος πολιτικούς χειρισμούς.

Μπορεί η Κομισιόν να τοποθετήθηκε ως όφειλε κατά της Τουρκικής προκλητικότητας, ωστόσο η δυναμική που αναπτύσσεται στην περιοχή και η ανάγκη της γειτονικής χώρας για εκτόνωση των συσσωρευμένων προβλημάτων της δεν αποκλείεται να την οδηγήσουν σε μια κατάσταση που θα μπορούσε να αποφευχθεί και σαφέστατα δεν έχουμε κανένα κέρδος από αυτή.

Οι ισορροπίες είναι λεπτές και η επιφανειακή αντίληψη των πραγμάτων από την ελληνική κυβέρνηση – που παρουσιάζεται στα εθνικά θέματα λιγότερη από ποτέ – ενδεχομένως να μας οδηγήσει σε νέες περιπέτειες, ενώ πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με κέρδη για τις δύο πλευρές.

 

Originally posted 2018-02-14 10:30:25.