Χάρη στις σημαντικές εξελίξεις που σημειώθηκαν στον τομέα της fintech (χρηματοοικονομική τεχνολογία), ο όρος εκδημοκρατισμός των χρηματοοικονομικών πόρων έχει γίνει ίσως ο πιο σημαντικός από όλους από την προοπτική της παγκόσμιας ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Αλλά , η πραγματική διαδικασία εκδημοκρατισμού μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Για ορισμένους, αναφέρεται στην παροχή βασικών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, όπως νέοι τραπεζικοί λογαριασμοί, σε πληθυσμούς που δεν είχαν προηγουμένως κατατεθεί σε τράπεζες ή σε υποκαταστήματα. Για άλλους, σημαίνει να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο εξελιγμένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, όπως το εμπόριο και οι επενδύσεις, που θα ήταν προηγουμένως ανέφικτες. Ωστόσο, χάρη στο κοινωνικό εμπόριο, τέτοιες υπηρεσίες είναι πλέον εύκολα προσβάσιμες από άτομα σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από το χρηματοοικονομικό τους υπόβαθρο ή τις εμπειρίες τους με τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Όπως υποδηλώνει ο όρος, το κοινωνικό εμπόριο συνδυάζει το εμπόριο με τη διάσταση των κοινωνικών μέσων. Μέσω της δύναμης των διαδικτυακών κοινοτήτων, επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται πληροφορίες με μέλη της κοινότητας σχετικά με τις χρηματοοικονομικές αγορές και τις συναλλαγές. Αυτό επιτρέπει σε άλλους χρήστες να παρατηρούν και να αναπαράγουν συναλλαγές που πραγματοποιούνται από τους ειδικούς, επιτρέποντας έτσι στους αρχάριους να κερδίζουν δυνητικά το ίδιο είδος αποδόσεων που αντλούνται από έμπειρους εμπόρους.

Ως εκ τούτου, το κοινωνικό εμπόριο προσφέρει στους λιγότερο έμπειρους επενδυτές την ευκαιρία να αξιοποιήσουν την εμπειρία των πιο πεπειραμένων και επιτυχημένων συναδέλφων. Αντί να παρέχει μια επενδυτική συμβουλή ή μια υπηρεσία διαχείρισης χαρτοφυλακίου, αντιπροσωπεύει έναν νέο και αναμφισβήτητα ασφαλέστερο τρόπο για τους νέους επενδυτές να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια πληθώρα χρηματοπιστωτικών αγορών και προϊόντων και να αποκτήσουν εμπειρία και κατανόηση. Στην πράξη, οι επενδυτές το κάνουν συνήθως συμμετέχοντας στην ανταλλαγή χρεογράφων και μετοχών, κάτι που επιτρέπει στους επενδυτές να αναπαράγουν απλά τα χαρτοφυλάκια των κορυφαίων επενδυτών που δραστηριοποιούνται ήδη στην πλατφόρμα κοινωνικών συναλλαγών. Πράγματι, η διαπραγμάτευση μετοχών μπορεί τελικά να επιτρέψει σε εκείνους που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία – ή με λίγο χρόνο να αφιερώσουν – να αφήσουν όλες τις δύσκολες αποφάσεις στους πιο επιτυχημένους εμπόρους. Και δεδομένου ότι επιτρέπει στους νέους εμπόρους να απλοποιήσουν την επιτυχία πιο εξειδικευμένων εμπόρων, η ανταλλαγή μετοχών έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια.

Όσον αφορά τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικών συναλλαγών, για παράδειγμα η πλατφόρμα eToro είναι πιθανότατα εκείνο με το οποίο οι αρχάριοι είναι πιο εξοικειωμένοι. Μέχρι το τέλος του 2019, η εταιρεία είχε ξεπεράσει 12 εκατομμύρια χρήστες που βρίσκονται σε περισσότερες από 100 περιοχές σε όλο τον κόσμο. Και μέχρι τον Μάιο του 2020, ο αριθμός αυτός είχε φτάσει τα 13 εκατομμύρια. Το eToro παρέχει στους νέους επενδυτές την ευκαιρία να αντιγράψουν τις εμπορικές στρατηγικές των κορυφαίων εμπόρων στην πλατφόρμα του. Αλλά προσφέρει επίσης πολύ περισσότερα από αυτό. «Για όσους θέλουν να βελτιώσουν τις συναλλαγές τους, το eToro προσφέρει πολλά περισσότερα από μια πλατφόρμα συναλλαγών αντιγράφων», αναφέρει η εταιρεία στην αρχική της σελίδα. “Θα συμμετέχετε σε μια κορυφαία συνεργατική κοινότητα εμπόρων και επενδυτών – ένα μέρος για σύνδεση, κοινή χρήση και μάθηση. Δείτε εκατομμύρια χαρτοφυλάκια άλλων στατιστικών, στατιστικά στοιχεία, βαθμολογίες κινδύνου και άλλα. Συζητήστε μαζί τους, συζητήστε στρατηγικές και επωφεληθείτε από τις γνώσεις τους. ” Η ροή ειδήσεων του eToro επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν τους προτιμώμενους εμπόρους τους, ενώ οι χρήστες έχουν επίσης πρόσβαση σε έναν δωρεάν λογαριασμό επίδειξης μέσω του οποίου μπορούν να δοκιμάσουν όλες τις δυνατότητες σε ένα ασφαλές, προσομοιωμένο περιβάλλον. Παρόμοιες πλατφόρμες όπως το eToro ενίσχυσαν σοβαρά τις δυνατότητες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων. Συγκεκριμένα, οι πελάτες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πρόσβαση στο εμπόριο μερικών από τα μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των bitcoin, ethereum και κυματισμών. Τούτου λεχθέντος, δεν έχουν όλες οι χώρες πρόσβαση σε αυτήν τη δυνατότητα και οι χρηματοοικονομικές αγορές που διατίθενται στους χρήστες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πού βρίσκονται. Αλλά το eToro δεν είναι το μόνο διαθέσιμο δίκτυο κοινωνικών συναλλαγών. Το ZuluTrade είναι μια παρόμοια δημοφιλής πλατφόρμα, ειδικά για συναλλαγές συναλλάγματος (συναλλάγματος) και δυαδικών επιλογών. Παρέχει επίσης μια ολοκληρωμένη δυνατότητα ανταλλαγής μετοχών. Το Darwinex είναι ένα άλλο υψηλής ποιότητας δίκτυο κοινωνικών συναλλαγών, αν και τείνει να επικεντρώνεται περισσότερο στις ευκαιρίες να επενδύσουν σε διάφορες στρατηγικές. Και η AvaTrade προσφέρει ισχυρή λειτουργικότητα αντιγραφής σε πολλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων μετοχών και δεικτών μετοχών, ομολόγων, εμπορευμάτων, κρυπτονομισμάτων και ETF (χρηματιστηριακά κεφάλαια)

Οι κοινωνικές συναλλαγές μπορούν να προσφέρουν στους νέους επενδυτές μια σειρά από βασικά οφέλη. Πρώτον, επιτρέποντάς τους να κάνουν piggyback τις εμπορικές στρατηγικές των ειδικών, παρέχει στους νεοεισερχόμενους έναν από τους ευκολότερους και ταχύτερους τρόπους για τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων. Και έχοντας τη δυνατότητα να συζητήσουμε διάφορες πτυχές των χρηματοπιστωτικών αγορών με την κοινότητα, οι αρχάριοι μπορούν να αποκτήσουν ουσιαστική εικόνα και κατανόηση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Είναι επίσης οικονομικά αποδοτικό – σε αντίθεση με την παραδοσιακή διαχείριση επενδύσεων, οι περισσότερες πλατφόρμες κοινωνικών συναλλαγών δεν απαιτούν ελάχιστο επενδυτικό όριο για να ξεκινήσει κάποιος. Με το eToro, για παράδειγμα, το άνοιγμα ενός λογαριασμού είναι δωρεάν, δεν λαμβάνονται έξοδα διαχείρισης ακόμη και κατά την αντιγραφή άλλων εμπόρων, και οι χρεώσεις επένδυσης μετοχών είναι 0%. Και εκείνοι οι έμπειροι έμποροι που επιλέγουν να μοιραστούν τις συναλλαγές τους λαμβάνουν μια ποσοστιαία προμήθεια των κερδών κάθε φορά που αντιγράφεται μία από τις συναλλαγές τους, η οποία όχι μόνο τους παρέχει πρόσθετο εισόδημα, αλλά και τους παρακινεί να μοιραστούν την εμπειρία τους με άλλους στην κοινότητα. Κατά τη διάρκεια του COVID-19, επιπλέον, το κοινωνικό εμπόριο μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντικό. Είτε πρόκειται για μετοχές, εμπορεύματα ή κρυπτονομίσματα, υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι οι διαδικτυακές συναλλαγές μέσω εφαρμογών όπως η Robinhood έχουν εκραγεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ως εκ τούτου, σημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί νεοεισερχόμενοι εκεί έξω που αναζητούν τρόπους για να αποκτήσουν έκθεση σε νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Το κοινωνικό εμπόριο μπορεί να προσφέρει το ιδανικό σπίτι για τέτοιους αρχάριους. Μπορούν να μάθουν από την κοινότητα, να εξασκηθούν μέσω λογαριασμών επίδειξης και να αντιγράψουν πιο έμπειρους εμπόρους καθώς ξεκινούν τα ταξίδια τους στον κόσμο των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα σε αυτήν τη μορφή συναλλαγών. Πρώτον, η ανταλλαγή μετοχών αφήνει τη μοίρα της απόδοσης ενός επενδυτή στα χέρια κάποιου άλλου. Ενώ είναι πιθανό ότι ο αντιγραφόμενος έμπορος θα έχει ένα αρκετά εντυπωσιακό ιστορικό, η προηγούμενη απόδοση δεν αποτελεί εγγύηση ότι παρόμοια επιτυχία θα είναι εφικτή στο μέλλον. Και ενώ ένας αρχάριος μπορεί να επιτύχει την επιτυχία μέσω της ανταλλαγής αντιγράφων, είναι απίθανο να είναι μια προτιμώμενη στρατηγική για να μάθει κάποιος για τις περιπλοκές των συναλλαγών και των χρηματοπιστωτικών αγορών. Το περιβάλλον της κοινότητας και οι ευκαιρίες επικοινωνίας με ειδικούς σίγουρα αναιρούν αυτό το πρόβλημα σε κάποιο βαθμό, αλλά το κοινωνικό εμπόριο είναι απίθανο να είναι το τέλειο υποκατάστατο της μάθησης και των συναλλαγών από μόνο του.

Ως εκ τούτου, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για να μάθει κάποιος για τις επενδύσεις και τις χρηματοοικονομικές αγορές πριν αποφασίσει να συμμετάσχετε σε κοινωνικές συναλλαγές ή συναλλαγές αντιγραφής. Η διασφάλιση ότι οι χρήστες έχουν τη σωστή οικονομική εκπαίδευση για να λαμβάνουν αποφάσεις είναι προτεραιότητα. Οι επενδυτές θα πρέπει τουλάχιστον να είναι εξοικειωμένοι με τους βασικούς κανόνες, όπως η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου, πριν αρχίσουν να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε υπηρεσία.

Written by

Γεώργιος ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Γεώργιος Αλεξόπουλος αρθρογραφεί στην Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Γεννήθηκε την Πάτρα το 1984. Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι απόφοιτος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστήμιου Πατρών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος MBA στις νέες αρχές Διοίκησης Επιχειρήσεων, του ιδίου τμήματος με εξειδίκευση την Διεθνοποίηση των Επιχειρήσεων. Είναι κάτοχος πτυχίου τεχνολόγου πολιτικού μηχανικού έργων υποδομής. Έχει δημοσιεύσει ερευνητικά άρθρα στα καταλογραφημένα επιστημονικά περιοδικά με κριτές: Journal of Investment Management and Financial Innovations, Macmillan Palgrave Publishers. Οι τομείς του ερευνητικού ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν την Κοινωνική Οικονομία, την Εταιρική Διακυβέρνηση, την Οικονομική Οικονομετρία και τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Έχει παρουσιάσει πολλά εθνικά συνέδρια σχετικά με τον τραπεζικό φόρο και τη διάρθρωση του κεφαλαίου. Στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας δραστηριοποιείται από το 2017 με την ιδιότητα του σαν Researcher at Social Economy Observatory, Greece στο οποίο είναι Responsible Individual development researcher of a development of new models corporate governance study between social enterprises, and development researcher of econometric models of Internationals Credit Flow measurement developed through the Social Economy