Τελική ευθεία για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αύριο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο πρώτος γύρος όρισε ως μονομάχους τον απερχόμενο πρόεδρο κύριο Νίκο Αναστασίαδη, που στηρίζεται κατά κύριο λόγο από το ΔΗΣΥ, ενώ ο έτερος μονομάχος κύριος Σταύρος Μαλάς προέρχεται από το ΑΚΕΛ. Η ενισχυμένη αποχή που εκτιμήθηκε στις 150.000 σε σύνολο 500.000 περίπου ψηφοφόρων, βοήθησε τον κύριο Μαλά έναντι του κυρίου Παπαδόπουλου και ενίσχυσε αριθμητικά τα ποσοστά του πρώτου. Ο κύριος Αναστασιάδης συγκέντρωσε 35,5%, ενώ 30,3% ο κύριος Μαλάς.

Στην Κύπρο έχουν γίνει πολλές σφυγμομετρήσεις της τελευταίας στιγμής που λόγω της νομοθεσίας δεν επιτρέπεται να δημοσιευθούν, ωστόσο το επιτελείο του κυρίου Αναστασιάδη κάνει λόγο για άνετη νίκη. Όμως το γεγονός ότι κανένας από τους δύο μονομάχους δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την επίσημη υποστήριξη των υπόλοιπων κομμάτων, καθώς και το γεγονός ότι η αποχή αναμένεται εξίσου μεγάλη, χωρίς όμως να μπορεί να καθοριστεί ποιον από τους δύο θα ευνοήσει, καμία πρόβλεψη δεν μπορεί να θεωρηθεί υπολογίσιμη.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 18:00 το απόγευμα, ενώ λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης θα δημοσιευθούν τα αποτελέσματα των πρώτων exit polls. Στις 19:30 θα ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα, ενώ στις 22:00 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η επίσημη ανακήρυξη του Προέδρου.

Οι δύο διεκδικητές για τη θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά την έντονη αντιπαράθεσή τους στο τελευταίο τηλεοπτικό debate έστειλαν μήνυμα ενότητας ζητώντας η επόμενη των εκλογών να βρει τον κυπριακό λαό ενωμένο. Ο κύριος Αναστασιάδης ερμήνευσε την πρωτιά του ως δικαίωση στο κυβερνητικό του έργο, ενώ ο κύριος Μαλάς κατά την προεκλογική περίοδο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη για τόνωση του κοινωνικού κράτους και μάχη ενάντια στη διαφθορά.

Originally posted 2018-02-03 17:17:19.