Ο Κώστας Κοτζιάς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 17 Μαΐου του 1892. Υπήρξε πολιτικός και δήμαρχος Αθηναίων. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στη Ρώμη. Επί μία δεκαετία περίπου εργάστηκε ως ανταποκριτής ελληνικών εφημερίδων στην Ιταλία. Υπήρξε οπαδός της πολιτικής του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ κατά την περίοδο του Διχασμού και συμμετείχε στην αντιπολίτευση κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου. Εκτοπίστηκε στην Κρήτη το 1918 – 1919.

Μετά τις εκλογές του 1920 ξεκίνησε την έκδοση της εφημερίδας “Τα Χρονικά”. Το 1928 έγινε σύμβουλος του Ανωτάτου Οικονομικού Συμβουλίου και εκλέχτηκε πρόεδρος των Παιδικών Εξοχών του Πατριωτικού Ιδρύματος. Στα 1933 – 34 διετέλεσε πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.Την ίδια χρονιά εκλέχτηκε πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Το 1934 εκλέχτηκε δήμαρχος Αθηναίων. Διατήρησε το αξίωμα αυτό ως τις 31 Αυγούστου του 1936, οπότε ανέλαβε το Υπουργείο Διοικήσεως Πρωτευούσης στη δικτατορική κυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά.

Εισηγήθηκε δημόσια έργα μεγάλης έκτασης, ενώ η δράση του ήταν αξιοσημείωτη στους χώρους της νεολαίας και του αθλητισμού.

Το 1941, μετά την αυτοκτονία του πρωθυπουργού Α. Κορυζή, ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κοτζιά, την οποία ο τελευταίος δεν δέχτηκε. Ακολούθησε η μετάβασή του στις ΗΠΑ, όπου και διέμεινε μέχρι το 1945. Τα επόμενα χρόνια επανήλθε στην ενεργό πολιτική και τον Απρίλιο του 1951 εκλέχτηκε και πάλι δήμαρχος Αθηναίων.

Συνέγραψε πολιτικά άρθρα καθώς και το ιστορικό έργο “ Η Ελλάς, ο πόλεμος και η δόξα της. Ιστορικό χρονογράφημα”.

Παντρεύτηκε την Αικατερίνη Στρουμπούλη από το Αίγιο και απέκτησε μαζί της 3 παιδιά. Ο Κώστας Κοτζιάς πέθανε στις 8 Δεκεμβρίου του 1951 από καρδιακή προσβολή.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Originally posted 2020-09-13 15:13:00.