«Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου οι πολίτες θα επιλέξουν τον πρωθυπουργό που θα αντιμετωπίσει τις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις και θα πάρει αποφάσεις καθοριστικές για την πορεία της χώρας στο μέλλον.

Εθνική πρόκληση η διεθνής κρίση, καθώς έχουμε μπροστά μας δυο δύσκολα χρόνια.

Κατέστησα σαφές πώς βαρύνουσα σημασία στην λήψη της απόφασής μου είχε η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Όπως είναι σε όλους γνωστό ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επρόκειτο σε λίγους μήνες να εκβιάσει πρόωρες εκλογές με αφορμή την προεδρική εκλογή.
Αυτή η επιλογή θα οδηγούσε τη χώρα σε μια 6μηνη προεκλογική περίοδο που θα ήταν καταστροφική για την ελληνική οικονομία.

Διότι σε δύσκολες συγκυρίες απαιτούνται σταθερότητα, ήπιο πολιτικό κλίμα για να προωθηθούν οι αναγκαίες πολιτικές, κάτι που θα ήταν αδύνατο μέσα σε ένα κλίμα εκλογολογίας κοινωνικής και πολιτικής έντασης.

Το συμφέρον του τόπου επέβαλε την απόφασή μου να ξεκαθαρίσω το τοπίο. Η πρόθεσή μου ήταν να εξαντλήσω την τετραετία και να εφαρμόσω τις αναγκαίες πολιτικές, αγνοώντας τις αντιδράσεις ειδικότερων συμφερόντων!

Οι συγκυρίες που επιβάλλουν τις πολιτικές αυτές συνδέονται με τις επιπτώσεις τις διεθνούς οικονομικής κρίσης, που γίνονται όλο και πιο ορατές!

Αυτή είναι η πραγματικότητα! Οι αυταπάτες οδηγούν μόνο σε επικίνδυνα αδιέξοδα! Όπως τόνισα χθες απευθυνόμενος στους πολίτες:

Η απόφασή μου είναι πράξη ευθύνης, δεν είχα το δικαίωμα να σέρνω τον τόπο επί έξι μήνες στη δίνη μιας καταστροφικής προεκλογικής ατμόσφαιρας.
Ο εύκολος δρόμος ακούγεται ευχάριστος, αλλά οδηγεί σε επιδείνωση της κρίσης, με δυσβάσταχτο κόστος.
Στους πολίτες εναπόκειται να επιλέξουν τον πρωθυπουργό που θέλουν για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα την κρίση»


3 Σεπτεμβρίου 2009. Δήλωση πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή μετα την επίσκεψή του στον Π.τ.Δ. , κ. Κάρολο Παπούλια για την προκήρυξη των εθνικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Originally posted 2018-09-02 15:35:23.