“Για ένα μεγάλο διάστημα, οι συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων βρίσκονταν σε μια «ημιαδρανή κατάσταση» και «ενεργοποιήθηκαν μόνο τότε, όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν, ότι τα Σκόπια πρέπει να είναι στο ΝΑΤΟ”. “Εφόσον η Ελλάδα είναι ήδη στο ΝΑΤΟ, δεν της προτείνεται να κάνει υποχωρήσεις, σε αντίθεση με τα Σκόπια «τα οποία πρέπει να τα εντάξουν στο ΝΑΤΟ».

«Σε όποια ονομασία και αν καταλήξουν η Ελλάδα και τα Σκόπια για τη Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, εάν αυτή αποφασισθεί επίσημα και επικυρωθεί στο σύνταγμα των Σκοπίων, ασφαλώς και όλοι θα την αναγνωρίσουν. Όμως την ουσία των όσων συμβαίνουν, ελπίζω ότι όλοι την αντιλαμβάνονται και συνίσταται στο εξής: στην περίπτωση αυτή το θέμα δεν είναι να ληφθούν υπ’ όψιν κάποια γενικά και ιδιαίτερα γνωρίσματα των δύο γειτονικών λαών, αλλά το να κάνουν τη μια από τις χώρες αυτές οπωσδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ».

Αυτά δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσσικής Δημοκρατίας Σεργκέι Λαβρόφ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου για τα πεπραγμένα του Υπουργείου του κατά το παρελθόν έτος 2017.

Η παρέμβαση Λαβρόφ στην διπλωματική διελκυστίνδα για την ονομασία των Σκοπίων κρίνεται καθοριστική. Υποδεικνύει πως η Ρωσσία θα αποδεχθεί ονομασία των Σκοπίων χωρίς των όρο “Μακεδονία” αρκεί η Ελλάδα να σταθεί εμπόδιο στην ένταξή τους στην συμμαχία των Αμερικανών υπό το ΝΑΤΟ.

Αυτό δεν είναι ανέφικτο και έχει ήδη συμβεί επί κυρίου Κώστα Καραμανλή. Βέβαια, όπως έχει ήδη αποκαλυφθεί στον τύπο, οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει τους Έλληνες διπλωμάτες και την Κυβέρνηση του κυρίου Καραμανλή για τις συνέπειες…

Ο κύριος Κώστας Καραμανλής ανέλαβε το φορτίο που του αναλογούσε και υπέστη τις συνέπειες αυτός και η Ελλάδα. Το ερώτημα τώρα απευθύνεται στον κύριο Τσίπρα.

Originally posted 2018-01-15 14:03:10.