Όπως ορθά η «εξέγερση» των αγανακτισμένων είχε ερμηνευθεί ως κάτι περισσότερο από διαφωνία ενάντια στα μέτρα των πρώτων μνημονιακών κυβερνήσεων, έτσι και τα συλλαλητήρια ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών είναι κάτι περισσότερο από τη διαφωνία περί του ονοματολογικού της γείτονος. Όπως και τότε στις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων, που τα κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης πρωταγωνίστησαν αποκομίζοντας πολιτικά οφέλη, έτσι και σήμερα γίνεται προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις συγκεντρώσεις κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ωστόσο, έχοντας οι φύλακες γνώση και με δεδομένο πως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης χρησιμοποιούν ειδικά φίλτρα ευνοώντας άλλοτε τους μεν και άλλοτε τους δε, ο λαός γνωρίζει καλά πως το παιχνίδι είναι στημένο από παλιά. Δεν είναι μόνο οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος που αθέτησαν τις υποσχέσεις τους απέναντι στους ψηφοφόρους, είναι και οι πρωταγωνιστές της αντιπολίτευσης που εκφράζουν τις ίδιες πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα συντεταγμένα στο χάος.

Κανείς πλέον – κι όχι άδικα – δεν μπορεί να πείσει την κοινή γνώμη πως αξίζει της εμπιστοσύνης της, και θα χρειαστεί χρόνος και κάτι πολύ καινούριο και καθαρό για να ξαναεμπνεύσει με εμπιστοσύνη το εκλογικό σώμα.

Originally posted 2018-07-08 23:17:32.