Όλα δείχνουν έτοιμα στη Γερμανία, έπειτα από τέσσερις μήνες αδιεξόδου, για την επίτευξη ενός πλειοψηφικού κυβερνητικού σχηματισμού. Η υπηρεσιακή καγκελαρία είχε προκαλέσει εκνευρισμό στους Γερμανούς και αβεβαιότητα στον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας, με ταυτόχρονη μείωση της ισχύος επιρροής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εντός των επομένων εβδομάδων, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διερευνητικών συνομιλιών, ξεκινάνε οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, που όλα δείχνουν πως θα οδηγήσουν σε κυβέρνηση διευρυμένης πλειοψηφίας με τη συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών.

Η βεβαιότητα για την επίτευξη διευρυμένου κυβερνητικού συνασπισμού προκύπτει από το γεγονός ότι κατά τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις συμφωνήθηκαν επί της αρχής όλες οι παράμετροι που οδηγούσαν σε διαφωνίες, με ουσιαστική συνεργασία και από κοινού υποχωρήσεις.

Ο βασικός άξονας της συμφωνίας αποτελείται από την κοινή επιδίωξη των τριών κυβερνητικών εταίρων (CDU/CSU/SPD) να ενισχυθεί τόσο ο διεθνής ρόλος της Γερμανίας, όσο και η ενίσχυση της Ευρωζώνης στην κατεύθυνση της πολιτικής που έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ της κυρίας Άνγκελα Μέρκελ και του κυρίου Εμανουέλ Μακρόν για “Γαλλογερμανικό άξονα”. Ωστόσο, η διαδρομή δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, αφού τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη αυξάνεται ο ευρωσκεπτικισμός και δυναμώνουν εκλογικά τα κόμματα της λαϊκής δεξιάς.

Παράλληλα, ο Σοσιαλδημοκράτης κύριος Μάρτιν Σουλτς σε έκτακτο συνέδριο που όρισε για την 21η Ιανουαρίου στη Βόννη, θα πρέπει να πείσει τόσο την νεολαία του κόμματός του, όσο τα στελέχη της Βαυαρίας και της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, να επιτρέψουν τη συμμετοχή του SPD στο νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Για τους Χριστιανοδημοκράτες και για τους Χριστιανοκοινωνιστές τα πράγματα είναι ευκολότερα, αφού μετά τις μαραθώνιες συνεδριάσεις οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Ακόμη ένα πρόβλημα που δεν έχει ξεπεραστεί είναι η επιμονή του SPD  για αύξηση του φορολογικού συντελεστή από 42% σε 45% σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα.

Σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, η δημοτικότητα της υπηρεσιακής Καγκελαρίου έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά και είναι αβέβαιο αν θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία.

 

Originally posted 2018-01-12 13:22:45.